web analytics
dinsdag, mei 28

Interview met 9000con

Door Isabelle Plomteux

Finn Audenaert
Frank Beckers

Op zondag 5 mei gaat in Sint Amandsberg bij Gent (B) voor het eerst de 9000con door. 9000con is een initiatief van vier mensen die de koppen samen staken vanuit hun passie voor het speculatieve genre:
Finn Audenaert
Fin is eindredacteur van het tijdschrift In Tenebris (uitgegeven door Poespa Producties), redacteur van het online magazine Out of this World, secretaris van de vzw Future Visions Unlimited (die als officiële organisator van 9000con optreedt), recensent van Fantastische Vertellingen en SFFH-auteur.
Frank Beckers
Frank is voorzitter van de vzw Future Visions Unlimited, organisator van het SF-Café Leuven en hoofdredacteur van het online magazine Out of this World.
Olav Heirman
Olav is al jarenlang sciencefictionlezer en enthousiasteling, vandaar zijn interesse om het genre een extra boost te geven.
Bruno Lowagie
Bruno bekijkt sciencefiction vanuit zijn technische achtergrond. In een vorig leven was hij Open Source-ontwikkelaar; recent begon hij aan een tweede carrière als auteur. Daarnaast is hij co-founder van het tafeltenniscentrum QLT waar 9000con plaatsvindt en van het Gentse Wintercircus waar binnenkort een AI-campus opent.

Olav Heirman
Bruno Lowagie

Hoe kwamen jullie op het idee samen een sf-con te organiseren?
Het idee kwam oorspronkelijk van Olav de enthousiasteling. Via Finn kwam hij bij Bruno terecht, wat in december 2023 aanleiding gaf tot een eerste geslaagde huiskamerbijeenkomst bij Bruno thuis in Sint-Amandsberg. Het succes van die namiddag deed ons de knoop doorhakken om met 9000con door te gaan.

Een SF-con, wat is dat eigenlijk?
Iedereen kan dit voor zichzelf invullen, maar wij beschouwen 9000con als een literair evenement. We richten ons specifiek op sciencefictionboeken en lezers, waarbij we uiteraard andere speculatieve genres (fantasy, horror, magisch-realisme) niet uitsluiten.

Hoe zijn SF-cons ontstaan?
De eerste sciencefictionconventies dateren al van in de jaren dertig, al is er veel discussie over wie ‘de eerste’ SF-con organiseerde. Ze ontstonden in de VS waar heel veel magazines het genre onder de aandacht brachten.

Vallen de jaarlijkse Worldcons en Eurocons ook onder dit concept? Op een grotere schaal weliswaar?
Wat bijna honderd jaar geleden begon als een bijeenkomst van een dozijn mensen, groeide uit tot heel grote events die ook uitgebreid werden tot andere genres —waaronder fantasy en horror— en media —films, series, games.

Hoe komt het dat 9000con de eerst SF-con in Vlaanderen is sinds jaren?
In Nederland zijn er nog regelmatig SF-cons, maar de laatste keer dat er een in Vlaanderen werd georganiseerd was in Antwerpen in 2010, met Charles Stros en Justina Robson als eregast.
Waarom er al zo lang geen meer georganiseerd worden in Vlaanderen, is moeilijk te zeggen. We denken dat er op een bepaald moment niet voldoende interesse meer was bij het publiek. Voor de opvolger van de SF-con in Antwerpen waren er bijvoorbeeld te weinig inschrijvingen om het event door te laten gaan.
Er zijn wel nog veel events voor liefhebbers van sciencefiction in het algemeen waarbij ook aandacht is voor films en series, cosplay, en waar vooral Engelstalige boeken aan bod komen. In Gent denken we dan bijvoorbeeld aan FACTS.
Een andere verklaring is misschien dat er niet voldoende Vlaamse uitgevers zijn die het genre omhelzen. Het kleine handvol uitgeverijen dat zich erin specialiseert, timmert hard aan de weg, maar de perceptie blijft dat sciencefiction in Vlaanderen een nichemarkt is.

Poster van de conventie

Waarom spreken jullie over een try-out?
Net omdat dit de eerste SF-con in 15 jaar tijd is. Voor een reboot was het financiële risico te groot om meteen met een meerdaags event uit te pakken. We beperken ons opzettelijk tot een halve dag om te kijken of er voldoende interesse is. De try-out heeft als bedoeling het antwoord te vinden op de vraag: ‘Is het zinvol in de toekomst een uitgebreider event te organiseren?’

Richt de 9000con zich enkel op boeken, of is er ook aandacht voor film en muziek?
Zoals eerder uitgelegd richten we ons grotendeels op de literatuur, met een focus op Nederlandstalige boeken, maar we hebben als laatste lezing wel een spreker die het over sciencefiction in de muziek zal hebben. We vonden dat een leuk onderwerp om de namiddag mee af te sluiten.

Wat is jullie doelpubliek?
We richten ons vooral op lezers van het fantastische genre. Het mag niet de bedoeling zijn dat er alleen schrijvers op afkomen. We hebben wel een mooie selectie van Vlaamse en Nederlandse auteurs als spreker.
Tot onze verrassing kregen we meer voorstellen van kandidaat-sprekers dan we op een halve dag konden inplannen. Het was dus heel moeilijk kiezen. Op basis van de antwoorden die we distilleerden uit de bevraging van ons doelpubliek, hebben we hebben niet zozeer geopteerd voor specifieke boekvoorstellingen, als voor thema’s die interessante discussies kunnen uitlokken.

Hoe ziet het programma eruit?
• 14:00 — Verwelkoming
• 14:15 — Eerste blok lezingen
o 14:15 — Anaïd Haen & Django Mathijsen: De sociologische impact van technologie
o 14:40 — Guido Eekhaut: Interview door Finn Audenaert over zijn leven en werk
• 15:00 — Pauze, mogelijkheid tot Meet & Greet, korte boekvoorstellingen
• 15:30 — Tweede blok lezingen
o 15:30 — Johan Klein Haneveld: Klimaatverandering en sciencefiction
o 15:55 — Charles van Wettum: Sciencefiction: ontspanning of maatschappelijk relevant?
• 16:15 — Pauze, mogelijkheid tot Meet & Greet, uitreiking oorkondes Eregasten
• 16:45 — Derde blok lezingen
o 16:45 — Marjan Brouwers: De aantrekkingskracht van het onheilspellend realisme van dystopische verhalen
o 17:10 — Philippe Gijsels: Wat sciencefiction ons kan leren over de nieuwe wereldeconomie
o 17:35 — Patrick Van de Wiele: Sciencefiction in muziek
• 17:55 — Afsluitend woord (tot 18:00)

Vanwaar het idee van eregasten?
Dat is gebruikelijk bij conventies. Toevallig waren de eerste drie sprekers die een voorstel indienden auteurs waar we meteen gemakkelijk een titel bij konden bij bedenken:
• Met Guido Eekhaut hadden we meteen een grote naam uit Vlaanderen; hij krijgt als eregast de titel Lifetime Achievement.
• Johan Klein Haneveld gaven we de titel Most Productive omdat hij de laatste jaren zoveel boeken en verhalen schreef.
• Charles van Wettum kwam recent op onze radar en hij was best trots toen we hem vroegen of hij eregast wilde worden met de titel Late Roeping.

Hoe zien jullie de toekomst van het evenement?
Dat zal afhangen van hoeveel promotie jullie voor 9000con maken. We dromen natuurlijk van meer en we hebben een prachtlocatie in Gent voor ogen, maar om dat idee een kans op slagen te geven, moeten we eerst van de try-out een succes maken.
Voorlopig doen we alles met eigen middelen, zonder subsidies, maar met veel vrijwilligerswerk. Om subsidies te verkrijgen en sponsors aan te trekken, hebben we een stevig dossier nodig.

En de toekomst van SF en speculatieve fictie in Vlaanderen?
In een ideale wereld hebben Finn en Bruno binnen drie jaar een bestseller geschreven, organiseert Frank meerdere keren per jaar een drukbezochte SF-con en is Olav een succesvolle uitgever van pockets, maar misschien is dit pure fantasy.
Alle gekheid op een stokje: we hebben geen glazen bol, we weten niet hoe de toekomst van SF en speculatieve fictie er in Vlaanderen zal uitzien binnen drie jaar, vijf jaar, tien jaar, maar we zullen er in ieder geval alles aan doen om er een mooie toekomst van te maken.

Praktisch:
Waar gaat het door?
Bij QLT, Johannes Hartmannlaan 4, 9040 Sint-Amandsberg, België
Hoeveel kost een toegangsticket?
Tot 14 april kost een ticket 10 euro; na die datum wordt de prijs verhoogd naar 15 euro.
Waar kun je een ticket kopen?
Een ticket koop je door het hierboven vermelde bedrag over te schrijven op rekeningnummer met IBAN-nummer BE56 7350 1429 8188 en BIC-code KREDBEBB.
Vul als begunstige Future Visions Unlimited vzw in en vermeld 9000Con en de naam van de persoon of personen voor wie je betaalt als mededeling.
Wie het initiatief wil steunen en 20 euro of meer stort, wordt als “steunend bezoeker” op de website vermeld.
Waar is er meer informatie te vinden?
Alle informatie is gebundeld op onze website.

Hartelijk dank voor het interview!

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page