web analytics
dinsdag, februari 27

Interview: Jacob Dens – vierde in de Waterloper-wedstrijd 2023

Door Isabelle Plomteux

Op zaterdag 2 december 2023 werd in Rijen de uitslag van de vijfde editie van de snel groeiende Waterloperverhalenwedstrijd* bekend gemaakt. Bij Fantasize besteden we graag aandacht aan de winnaar en de vier runners-up. Vandaag praten we met Jacob Dens. Met zijn verhaal We hebben wormen veroverde hij de vierde plaats.

Jacob Dens, eigen foto

Dag Jacob, kun je jezelf kort voorstellen? Sinds wanneer schrijf je?
Ik ben 31 jaar en afkomstig uit Turnhout (België). Daar werk ik als psycholoog in de welzijnssector. ‘Verhalen schrijven’ deed ik al vóór ik effectief letters kon schrijven: als peuter had ik al een overeenkomst met mijn moeder dat ik de verhalen wel zou verzinnen, zij moest ze dan enkel uittypen en er een boek van maken.
Hoewel die zakendeal indertijd nergens toe heeft geleid, ben ik nooit gestopt met het neerpennen van denkbeeldige avonturen. In mijn kindertijd bleven de ideeën meestal onuitgewerkt en kwamen er zelden meer dan enkele (belabberde) hoofdstukken op papier. In mijn vroege volwassenheid had ik grootse plannen voor een trilogie, waarvan het eerste deel – terecht – werd afgewezen door uitgeverijen. Ook een tweede poging voor een fantasyroman werd beantwoord met standaard afwijzingsmails. Hier raakte ik even de moed kwijt…
Maar de schrijfmicrobe weigerde mij te laten gaan. Ik moest niet gewoon nog eens proberen, ik moest béter worden. Niet gewoon véél schrijven, maar evolueren. Ik zocht meer feedback, werkte aan mijn verhaalstructuren, volgde lessen van een schrijver… en oefende via kortverhalen!

Voel je je het meest thuis in korte teksten? Of schrijf je ook langer werk?
Kortverhaalwedstrijden waren voor mij, als beginnend schrijver, een geweldige ontdekking! Ze geven je de kans om te experimenteren met veel verschillende thema’s, verschillende personages, verschillende schrijfstijlen… En bovendien dwingen ze jou om dat allemaal uit te werken op enkele pagina’s. Je hebt geen hoofdstukken meer om personages diepgang en aantrekkingskracht te geven, je hebt een alinea. Wat jou, als schrijver, aanmoedigt om veel beter te worden!
Enkele jaren lang schreef ik enkel kortverhalen voor wedstrijden… en tot mijn verbazing wonnen mijn schrijfsels meerdere keren de eerste plaats. De verloren moed is helemaal hervonden en momenteel waag ik mij opnieuw aan het schrijven van een langere roman.

Waarover gaat We hebben wormen?
We hebben wormen is sciencefiction en gaat over ziekte. Als mens kunnen wij ziek worden, net zoals planten en dieren. Maar wat als het universum zelf onwel zou worden? Hoe zou de mensheid dat merken? Wat zouden de symptomen zijn? Wat als de werkelijkheid zelf begint af te sterven?
Dit zijn de vragen waar Aurora Borros, hoofdpersonage uit ons verhaal, zich in vastbijt. Terwijl onwankelbare begrippen zoals zwaartekracht of ruimtetijd beginnen te haperen, terwijl de mensheid meer en meer in paniek raakt – en terwijl ze zelf worstelt met haar eigen ziekteproces.

Wat bevalt je aan het fantastische genre?
De term ‘fantasy’ kan zoveel verschillende soorten lading dekken. Soms vind ik dat fantasy-verhalen een tweede genre-stempel zouden moeten krijgen: lees ik een fantasy-detectiveroman, een fantasy-liefdesverhaal, een fantasy-oorlogsdrama?
In een fantasyverhaal kan álles wat in een ander verhaal ook mogelijk is… en meer. Je kan het fantastische element gebruiken om je personages een extra dimensie te geven, om je plot bij te kruiden, om de setting beter op het thema te laten aansluiten. Fantasy kan op oneindig veel extra manieren de lezer verrassen. Het kan ieder element uit het verhaal zowel verdiepen als verbreden.
Fantasy is méér.

Deed je al eerder mee aan de Waterloperschrijfwedstrijd? Wat deed je besluiten om met deze editie mee te doen? Bij welk thema sluit jouw verhaal aan?
Neen, dit is mijn eerste deelname! Toen ik de geweldige thema’s zag, sloeg mijn verbeelding direct op hol en móést ik wel meedoen. Vooral bij het thema Wormgat klikten verschillende puzzelstukjes al snel in elkaar in mijn hoofd… dus dat is het geworden!

Jacob Dens, eigen foto

Vind je het makkelijker of net moeilijker om binnen een thema te schrijven?
Een opgelegd thema vind ik een heerlijke uitdaging. Het geeft een vertrekpunt voor je creativiteit, waardoor je verbeelding terecht komt op plekken waar het anders waarschijnlijk nooit naartoe zou zijn gedwaald.

Is het verhaal ergens te lezen? Waar kunnen geïnteresseerde lezers je vinden?
Dit verhaal is jammer genoeg (nog) nergens te vinden. Ik werk aan een website waar al mijn schrijfsels vrij te lezen zijn… dus je kan me binnenkort eens proberen te googelen! Voor wie al nieuwsgierig is: een thrillernovelle van mij staat gepubliceerd in het boek Zwarte Sneeuw van Godijn Publishing, samen met verhalen van drie andere auteurs. Voor wie graag een beetje griezelt…

Nogmaals gefeliciteerd met je vierde plaats en hartelijk dank voor het interview.

* Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction voor maximaal 10.000 woorden. De wedstrijd wordt georganiseerd door Roselynd Randolph en ging voor het eerst door in 2019. Voor meer informatie kun je terecht op https://www.waterloper.nl/

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page