web analytics
zaterdag, april 20

Interview: Boekenboxen van So Many Pages

Door Isabelle Plomteux

Een interviewreeks over bijzondere uitgaves in het Nederlandstalige fantastische genre, dat leek ons wel wat. Er verschijnt immers heel wat moois.

Vorige week spraken we Nine van AnderWereld over hun Persoonlijke en Mystery-boekenboxen en deze week laten we de samenstellers van de boekenboxen van So Many Pages aan het woord.

Boekenbox van So Many Pages, eigen foto

De komende weken kun je nog een interview met Koen Vyverman van uitgeverij Spatterlight verwachten over Ex Libris. Ex Libris is een samenwerking tussen Spatterlight en Nederlands beeldend kunstenaar Geert van der Pol die resulteerde in een genummerde Nederlandstalige bibliofiele uitgave van grootmeester Jack Vance en een bijhorende, genummerde en gesigneerde prent van Geert van der Pol.

Van acquirerend redacteur Jill Luites (uitgeverij Boekerij) horen we dan weer alles over de mooie Nederlandstalige limited editions die de uitgeverij sinds een drietal jaar onder het imprint Best of Fantasy uitbrengt.

Maar nu eerst naar So Many Pages.

Lennert, sinds wanneer bieden jullie boekenboxen aan?
Onze eerste boekenbox is verzonden in februari 2021. Met andere woorden, nu dus zo’n twee en een half jaar.

Waarom zijn jullie ermee begonnen?
We zijn begonnen met Lennert (fulltime) en Dawn (parttime). Wij lezen allebei veel, en het leek leuk om eens iets op te richten in het kader van boeken. Je had al veel van dit soort initiatieven gehad in zowel het buitenland als Nederland. In Nederland leek het echter nog niet gelukt om er eentje écht van de grond te krijgen zoals dat in het buitenland wel is gelukt. Op termijn willen we bij SMP graag een Nederlandse boekenbox die niet onder doet voor de grote namen zoals Fairyloot, Owlcrate, Illumicrate etc…

Stellen jullie de boekenboxen zelf samen of verkopen jullie ze alleen?
Ja, we stellen ze zelf samen. Dat gaat in samenwerking met auteurs, uitgevers & artiesten.

Hoeveel keer per jaar brengen jullie een box uit?
We hebben een maandelijkse boekenbox. Daarnaast brengen we zo nu en dan speciale, eenmalige boekenboxen uit, bijvoorbeeld tijdens kerst of halloween. Al met al zo’n 16-18 boekenboxen per jaar.

Boekenbox van So Many Pages, eigen foto

Abonnement of afzonderlijk aan te kopen?
Beide! Ons abonnement is Nederlandstalig. Losse boxen zijn vaak Engels.

In welke fantastische genres verkopen jullie boekenboxen?
Fantasy doet het altijd goed bij ons. We hebben al eens een echte High-Fantasy in de box gehad (Vleugels van de dood van Beau Charlotte), maar we merken ook dat wat lichtere fantasytitels het goed doen. Zo hadden we laatst Flowerheart van Catherine Bakewell in de box. Dit is echt een ‘cottagecore’ titel; lekker luchtig met een grote vleug magie.

Ik heb de indruk (misschien verkeerdelijk) dat boekenboxen vooral boeken voor een jong leespubliek bevatten. Is dit effectief zo en waarom?
Ik denk dat het heel erg aan het boek ligt. Wij focussen ons natuurlijk op youngadultboeken – dus dan koppel je er sowieso al een leeftijdsdoelgroep aan. We merken wel dat we klanten hebben tussen de 16 en 50 – elke groep is vrij goed vertegenwoordigd, al denk ik wel dat de meest voorkomende leeftijd zo rond de 18-20 is.

Nederlandstalig, Engelstalig of beide?
Beide!

Welke goodies zitten er zoal in jullie boekenboxen?
We werken veelal samen met artiesten om een paar ‘vaste’ items te creeëren. Zo zit er sinds 2023 elke maand een pin van hard emaille in de box, op basis van het boek. Daarnaast werkt er een artiest (Bibi van Leeuwen, voorheen ook vaak Dyonne van Blue Illusion Art) samen met de auteur/uitgever om een artprint en boekenlegger op basis van het boek te maken. Verder is een auteursbrief ook elke maand vaste prik – dit is een brief waarin de auteur nog wat extra’s kan meegeven aan de lezers van de boekenbox. Voor de overige items kijken we wat goed past bij het boek. Dit kan variëren van een tas tot thee en van een annotation kit (een etuitje met pennen en post-its – red.) tot bloemenzaadjes.

De kerstbox van So Many Pages, eigen foto

Welk boekenbox-item vinden jullie tot nu toe zelf het leukst?
Vanaf 2023 zijn we begonnen met onze eigen Zodiac Sign Foiled Bookmark Collectible-serie! Elke maand maakt Bibi van Leeuwen voor ons een speciale boekenlegger met zilver- of goudfolie in het thema van het sterrenbeeld van die maand. Hier een impressie van de sterrenbeeldboekenleggers.

En welke boekenbox (als geheel) is jullie favoriete box?
De kerstbox! Deze was nét iets duurder, waardoor we veel meer vrijheid hadden in de items.
Anders misschien de Februaribox van 2023 – hier zat ook een ontzettend leuk fantasyboek in van Mara Li.

Komen er in jullie Nederlandstalige boekenboxen ook Nederlandse en Vlaamse auteurs aan bod? Of enkel vertaalde boeken?
Zoveel mogelijk van Nederlandse en Belgische auteurs! Al zitten er ook vaak genoeg vertaalde boeken in. Het ligt natuurlijk ook aan wat er elke maand uitkomt: de ene maand is dat heel veel, de andere maand een stuk minder.

Indien jullie in meerdere talen boxen aanbieden, welke taal verkoopt het best?
Nederlands is onze core business, maar Engels loopt ook goed. Wij verkopen ook losse boeken, en daar merken we wel dat Engels harder loopt.

Kan je iets meer vertellen over het samenstellen van de boxen? (als jullie dat zelf doen natuurlijk) Hoelang van tevoren plannen jullie bijvoorbeeld welk boek en welke goodies in de box zullen worden opgenomen? Werken jullie met bestaande goodies of worden deze speciaal voor jullie boekenbox gemaakt?
Het begint bij contact met de uitgever/auteur. Dat is vaak zo’n drie maanden voor het verzenden van de box. We proberen altijd zo veel mogelijk informatie over het boek te vergaren en vragen ook altijd om een inleesexemplaar.

Nadat we een goed beeld hebben van het boek, overleggen we hier in het team wat goed bij het boek zou passen. Het ligt er een beetje aan hoe betrokken de uitgever is, maar indien die betrokken is koppelen we dit ook terug aan hen. Zodra we daar een goed beeld van hebben, laten we alles maken of maken we het zelf.

Als alle goodies en items aanwezig/gemaakt zijn, moet de box natuurlijk nog worden samengesteld en verstuurd. Hoe verloopt dat?
Dat is een paar dagen héél hard werken, we ontvangen inmiddels meer dan duizend bestellingen per maand, waarvan een hele hoop boekenboxen. De boekenboxen moeten altijd op één dag de deur uit, zodat iedereen ze tegelijk binnenkrijgt. Meestal duurt dit zo’n 3-4 dagen aan fulltime inpakken.

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden?
Alle informatie is te vinden op www.somanypages.nl/boekenbox/, maar schroom ook niet ons een berichtje te sturen!

Bedankt voor het interview!

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page