web analytics
dinsdag, mei 28

Hoofdredactioneel: Fantasize, wat gebeurt er allemaal?

Er zijn grote ontwikkelingen bij het platform en we krijgen het steeds drukker. Ik merk dat zeker bij onze redactievergaderingen, die altijd minimaal twee uur duren. De interne agenda wordt steeds voller en dat is een goed teken. Dit is mede ook de reden dat er nog steeds geen jaaroverzicht 2021 online staat en gezien de drukte zal dat ook niet meer gebeuren.

Wat ik in dit stuk wel zal doen, is jullie vertellen wat er onder meer nog gaat gebeuren. Veel hiervan is nog koffiedik kijken, maar ik ben er zeker van dat het gros gaat lukken.

Een van de belangrijkste dingen is de nieuwe site: dit was iets waar mijn redactie mij om smeekte en zo het ernaar uitziet is het een succes. Voor de lezers van het eerste uur heb ik er bewust voor gekozen een stuk van de oorspronkelijke uitstraling van Fantasize terug te brengen, maar ook om deze uitstraling opnieuw vertrouwd te maken. We zijn er heel blij mee en zullen daar nog verder mee aan de slag gaan, zodat het een vast onderdeel wordt van onze huisstijl. Ook de (evenementen-)kalender is weer actief en wordt druk gevuld. Hebben wij op dat gebied iets over het hoofd gezien? Mail ons even.

Misschien hebben jullie het onderzoek van Isabelle Plomteux ook langs zien komen, niet enkel de oproep met de vragenlijsten, maar ook het artikel met de resultaten. Fantasize wil zich – naast natuurlijk de inmiddels vertrouwde rubrieken en content – ook gaan richten op (wetenschappelijk) onderzoek, we hebben inmiddels de benaming ‘Mystagogische website’ mogen ontvangen en zien dat als groot compliment. Begrijp wel, we zijn niet alleen trots, maar we gaan daar in de komende jaren heel sterk op inzetten.

Als het gaat om onze (boek-)recensies blijkt dat het leven van schrijvers, uitgevers en recensenten niet altijd over rozen gaat. Ieder werkt keihard aan een resultaat waar hij of zij blij mee is. Maar helaas, meningen zullen altijd verschillen en de gevolgen daarvan zijn niet altijd even leuk. Echter, het hoort er wel bij. Ieder die zijn nek uitsteekt kan soms teleurgesteld worden, zeker als je dat niet ziet aankomen.

Maar zoals de redactie bij Fantasize weet: als hoofdredacteur kies ik altijd voor eerlijkheid en een kritische kijk op zaken. Niet om te kwetsen of partijen af te branden, maar om een gesprek op gang te brengen, bewustwording te creëren en ontwikkeling te stimuleren. Blijf dus met ons samenwerken en communiceren, we doen het niet (alleen) voor onszelf, maar juist vooral voor eenieder die iets wil bereiken.

Naast bovenstaande zijn we gestart met een donatieknop. We willen de site vrijhouden van commercie en advertenties die nul betrekking hebben op het SFFH-thema waar wij over schrijven. Ik denk niet dat jullie zitten te wachten op advertenties over Volvo, Tena Lady en de Bonus-aanbiedingen van Albert Heijn, vandaar dat we gekozen hebben voor deze insteek. Onderdeel van de nieuwe aanpak, die eigenlijk onderdeel is van het oorspronkelijke ontwerp uit 2017 van zowel Fantasize als Fantasize Corporate, is dat we ons zakelijke dienstenpakket gedurende 2022 verder gaan ontwikkelen en in stappen zullen gaan uitrollen.

Drie onderdelen zijn: een gedeelte op de site dat betaald wordt; artikelen, verhalen van hoge kwaliteit die voor een klein bedrag te lezen zijn. Hiervoor zijn we een pilot met onze vaste schrijvers aan het opzetten, die vanaf half april zo’n drie maanden zal gaan lopen. Het tweede onderdeel is dat we (eind)redactie en/of manuscriptbeoordeling zakelijk zullen gaan aanbieden. Nadeel is dan wel dat deze stukken niet gratis op de site zullen komen, maar het gaat ons hierin vooral om het goed ondersteunen van (beginnende) schrijvers, zodat zij zelfstandigheid en professionaliteit kunnen ontwikkelen om hun werk sterker in de markt te zetten. En als derde punt willen we onze illustratoren een prominentere plek in onze aanstaande webwinkel aanbieden. Wij zijn dan ook benieuwd naar de producten van alle creatievelingen onder onze lezers, laat van je horen.

Inmiddels worden we als organisatie en redactie goed gevonden door vloggers die zich op sciencefiction, fantasy en horror focussen; Schrijver Omnia en About Books hebben gesprekken met ons gevoerd die inmiddels al zijn gepubliceerd (de resultaten hiervan vind je onder dit bericht).

Daarnaast zullen we, naast een algemene aanwezigheid op beurzen en evenementen, in sommige gevallen ook een eigen stand, tafel of hoekje hebben, waar we meteen contact met jullie kunnen leggen. Ik zou jullie nog zo ontzettend veel meer willen vertellen, maar we zullen sommige zaken voorlopig nog even moeten achterhouden, totdat de ontwikkelingen ver genoeg zijn om erover te berichten. Ergens wel jammer, maar SFFH-liefhebbers houden van spanning, dus blijf gewoon de site in de gaten houden!

Onthoud dat we nog altijd op zoek zijn naar meer bijdragers, meer input, meer content en meer uitdagingen, aarzel niet om ons scherp te houden! Ook zien we nog graag bijdragen rond ons huidige thema: De rol van de vrouw binnenkomen, want daar is nog zo veel meer over te schrijven dan enkel wij kunnen.

Kortom, er is een hoop aan het gebeuren, wat zonder jullie natuurlijk niet mogelijk was geweest. Bedankt hiervoor.

Karen van den Andel,

Hoofdredacteur Fantasize.

You cannot copy content of this page