web analytics
dinsdag, mei 30

Boekrecensie Young Adult: Duisternis – Eva Linden

Door Mariëlle Douma

Een boek gebaseerd op het populaire spel Dungeons & Dragons? Natuurlijk kan dat: begin maart verscheen daarom Duisternis, met op de voorkant een imposante draak die in zijn eigen staart bijt – een spannende en intrigerende cover. Het is het symbool van keizerin Alessia, de heerser van Astonia, die een queeste geeft aan een groep van zeven avonturiers. Dat is het startpunt van een nieuwe fantasyserie voor young adults van de hand van de Belgische Eva Linden.

Cover van Duisternis, foto: © Mariëlle Douma

Het verhaal begint wanneer een vrouw de herberg binnenvalt waar Jaii werkt. Haar broer is ontvoerd en ze zoekt mensen die hem willen bevrijden. Jaii werpt zich direct op en ook vier andere gasten melden zich aan om de man te gaan zoeken. Ze stuiten daarbij echter op een groot onheil dat de Cultisten, een groep die zwarte magie bedrijft, over de wereld wil uitstorten. De groep besluit om dit aan de keizerin van Astonia te melden, die vervolgens de – inmiddels vrienden – op een missie stuurt om het onheil verder te onderzoeken. Een eeuwenoude voorspelling brengt hen samen met nog twee reizigers. Kunnen deze zeven zonderlingen de Duisternis stoppen?

Vlot begin
Linden vertelt dit verhaal op een zeer toegankelijke wijze. Ze heeft een vlotte schrijfstijl en is in staat om met weinig woorden een helder beeld op te roepen. Daardoor gaat het boek al snel na het begin over tot actie en dat sleept de lezer direct mee in het verhaal. Wel duurt het daardoor iets langer voordat je inzicht krijgt in hoe deze nieuwe wereld precies in elkaar zit, maar dat is niet per se storend. Wel jammer is dat niet alle plaatsen die helden in het verhaal bezoeken, ook op de kaart staan aangegeven. Dat zou de lezer wel kunnen helpen met de oriëntatie in het verhaal en in het keizerrijk Astonia.

Kistjes doorzoeken
Het boek bevat, zoals beloofd, veel knipogen naar het populaire rollenspel Dungeons & Dragons, bijvoorbeeld wanneer de helden kisten doorzoeken die ze in een ondergronds stelsel hebben gevonden. Daarin vinden ze drankjes en wapens, die ze onderling moeten uitruilen om ervoor te zorgen dat de wapens bij een getrainde gebruiker terecht komen. Dit is erg charmant voor wie bekend is met D&D. Wel ligt hier soms veel focus op, waardoor je als lezer verwacht dat bepaalde wapens of andere vondsten een belangrijke rol gaan spelen in het verhaal – maar dat blijft helaas uit.

Zeven hoofdrolspelers
Duisternis is geschreven vanuit het perspectief van zeven personages. Omdat het boek niet heel erg dik is (338 blz), betekent dat dat je als lezer niet heel veel tijd met elk personage kunt doorbrengen. Sommige personages springen er wel duidelijk uit, die heeft Linden zo sympathiek geschreven dat je ze makkelijk in je hart sluit, ondanks dat je misschien nog niet heel veel over ze hebt gelezen. Dat is tegelijkertijd een van de sterke kanten van het boek: door de vele hoofdpersonages is er altijd wel eentje waarmee je je kunt identificeren.

Conclusie
Met Duisternis schreef Linden een toegankelijke en licht verteerbare fantasyroman voor young adults, die de start is van een langere serie. Voor fans van Dungeons & Dragons zal dit boek zeker leuk zijn, maar ook zonder kennis van dit spel kun je dit boek zeker ook lezen. Het is nog niet bekend wanneer het volgende deel zal uitkomen.

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Mariëlle Douma

You cannot copy content of this page