web analytics
woensdag, februari 28

19 jaar Stephen King Fanclub: 19 vragen en antwoorden

Door Ninja Paap-Luijten

De Nederlandse Stephen King Fanclub bestaat 19 jaar en dat vieren ze! Voor Fantasize was de blijde gebeurtenis van het (ongebruikelijke) jubileum aanleiding om eens te praten met de voorzitter van de fanclub: Peter R. van Veen. Waarom viert de fanclub eigenlijk het 19-jarig bestaan? En wat doet de fanclub zoal? Je leest er alles over in dit interview!

Peter van Veen, voorzitter Stephen King Fanclub (eigen foto)

1. Wat doet de fanclub?
Wij bieden met onze website www.stephenking.nl een plek aan alle Nederlandstalige fans waar zij (bijna) alle informatie over hun favoriete schrijver kunnen vinden. De fanclub geeft ook 10 keer per jaar een online magazine uit met de toepasselijke naam Kings Things en er is een online forum met de naam Thunderclap. Ook worden (werden) met regelmaat fanclubdagen en filmdagen georganiseerd en zijn we te vinden op boekenmarkten zoals die in Deventer.

2. Waarom is de fanclub opgericht?
De fanclub is opgericht om een platform te bieden aan de fans van Stephen King in Nederland en België en hen te voorzien van het laatste nieuws over deze auteur.

3. Hoe moeilijk is het werk van de fanclub (wat mag wel van King en wat mag niet)?
Wat van King wel of niet mag is niet iets waar we ons echt druk om hoeven te maken. Natuurlijk houden we met alles wat we doen rekening met copyright, embargo’s en dat soort zaken. Wel werken we nauw samen met zijn Nederlandse uitgeverij(en) of filmmaatschappijen voor informatie en bij acties die we via hen mogen organiseren.

4. Vindt King zijn fanclubs leuk?
Dat is een leuke vraag. King vindt fans al niet echt leuk, laat staan fanclubs. Ik denk dat King altijd bang is dat er fans zijn die Annie Wilkes (uit Misery) als grote voorbeeld hebben. En dan zijn er nog clubs die dat soort mensen bij elkaar brengt. Het moet zijn ergste nachtmerrie zijn.

5. Hoe groot is de Nederlandse fanclub?
Het bestuur van de fanclub bestaat uit 6 mensen en daarnaast zijn er nog een aantal vrijwilligers die helpen met Kings Things, op boekenmarkten of op fanclub- en filmdagen. Een echte ledenadministratie is er niet, lid worden is ook niet echt mogelijk. Maar om enige indicatie te geven, het aantal volgers op onze Facebookpagina is 2.792 en de Kings Things gaat naar 2.189 mensen. En onze website (www.stephenking.nl) wordt maandelijks zo’n 7.500 keer bekeken door verschillende bezoekers.

6. Is er contact met andere (buitenlandse) fanclubs?
Niet actief. Ten tijde van de eerste filmdag (Dollar Baby Festival) in Nijmegen is er wel contact geweest met de Duitse Fanclub, maar dat is sinds die tijd een soort slapend contact.

7. Hoeveel fanclubs over King zijn er eigenlijk?
Dat zou ik echt niet weten. Ik denk dat het begrip ‘fanclub’ niet meer zo bestaat. Tegenwoordig kan iedereen alles online vinden en vragen en kopen, dus eigenlijk is het nut van een fanclub een beetje achterhaald. De Duitse Fanclub bestaat bijvoorbeeld alleen maar online. Wij in Nederland noemen ons (bij gebrek aan beter) Fanclub, maar Fanclubdagen zijn er al een aantal jaar niet meer gehouden wegens gebrek aan belangstelling. Ook op onze filmdagen zijn we al blij als er zo’n 40 mensen op af komen.

8. Is dit de enige in Nederland?
Ja, dit is de enige in Nederland en Vlaanderen. Mij is in ieder geval geen andere Nederlandstalige fanclub van Stephen King bekend.

9. Waarom vier je een 19-jarig jubileum en niet een mooi rond getal, zoals 20 of 15?
Jubilea van 5-jaar en 10-jaar zijn gevierd en dan springen we opeens naar 19 jaar. Dit hebben we aan meneer King zelf te danken. Het is algemeen bekend dat Stephen King op 19-jarige leeftijd begon met het schrijven van zijn Dark Tower-serie. Het kan zijn dat dit hem op het idee heeft gebracht om het getal 19 te kiezen dat een erg belangrijke rol speelt in veel van zijn boeken. Een alternatieve verklaring: King werd op 19 juni 1999 aangereden door een auto.
Dat ongeluk was zo ernstig dat men voor het leven van King vreesde. Hij herstelde gelukkig en besefte dat het leven opeens over kan zijn. Voor hem een reden om in ieder geval zijn Magnus Opus (De Donkere Toren-serie) eindelijk tot een einde te brengen. Leuk detail is misschien nog dat King de auto die hem aanreed later kocht en er persoonlijk op toezag dat de auto vernietigd werd.

10. Heeft de fanclub directe lijntjes met King en hoe is dat contact (leuk, moeilijk, hartelijk, stom, geweldig en waarom dan)?
Nee, er zijn zeker geen directe lijntjes met King. Reden daarvoor kun je terug lezen bij vraag 4. Wel zijn er contacten met zijn Nederlandse agent en in het verleden zijn er ook wel contacten geweest met Kings persoonlijke assistente.

11. Vertaalt de fanclub zijn werk of gaat dat toch echt via de uitgeverij?
Alle vertalingen gaan via de uitgeverij en daar heeft de fanclub niets mee te maken. Er is één uitzondering en daar kun je over lezen bij vraag 13.

12. Kost lidmaatschap geld?
Nee, zoals gezegd is er ook niet echt sprake van lidmaatschap. Onze website is vrij toegankelijk en ook de Kings Things krijg je gratis in je mailbox. Als we dagen organiseren vragen we meestal wel een toegangsprijs, maar het uitgangspunt van de fanclub is om alle inkomsten te besteden aan de fans. We maken dankbaar gebruik van donaties van fans om zaken zoals het hosten van de website of het inkopen van merchandise te kunnen betalen.

13. Wat zijn de meest bijzondere projecten waar de fanclub aan heeft bijgedragen (concordantie, bijzondere uitgaves, etc.)?
Het bijzonderste project heeft afgelopen jaar plaats gevonden. De fanclub heeft (ter ere van haar 19-jarig bestaan) zelf een boekje uitgegeven met twee niet eerder in het Nederlands vertaalde verhalen van King. De vertaling van deze verhalen is gedaan door de partner van een van onze bestuursleden en is dus wel binnen de “fanclub familie” gedaan.
Ter ere van het vijfjarig bestaan heeft Uitgeverij Luitingh een genummerde en gelimiteerde oplage van 200 stuks van De Ontvoering uitgegeven.
Bij ons tienjarig bestaan is er door Uitgeverij Luitingh een speciale versie van De Groene Mijl uitgegeven in een genummerde oplage van 300 stuks (waarvan er nog enkele voor de liefhebber verkrijgbaar zijn bij de fanclub).
En natuurlijk hebben leden van de fanclub meegewerkt aan het tot stand komen van de Nederlandse vertaling van De Donkere Toren Concordantie van Robin Furth in 2009, wat de fanclub een vermelding op de achterzijde van het boek heeft opgeleverd en de namen van de leden die geholpen hebben zijn in het boek vermeld.

14. Waar is de fanclub offline te vinden, staan jullie weleens op boekenmarkten en hoe zit het met fanclubdagen?
Offline is de afgelopen jaren heel moeilijk geweest. Dit werd natuurlijk veroorzaakt door de uitbraak van Captain Trips (dat wat de rest van de wereld covid-19 (o jee, weer 19) noemt). Maar toen het nog kon en als het weer mag doen we ons best om op zoveel mogelijk boekenmarkten aanwezig te zijn. Te denken valt dan aan de boekenmarkten in Deventer, Wageningen, Utrecht, Tilburg, Dordrecht. Fanclubdagen lijken niet veel belangstelling meer te hebben en daar zijn we eigenlijk een aantal jaar geleden mee gestopt. Wat we nog wel organiseren is om het jaar een Dollar Baby Festival. Dit is een filmfestival waarbij we zogenaamde Dollar Baby’s vertonen. Ons bestuurslid Danny Paap is daar de grote initiator, want hij heeft heel goede contacten in de Dollar Baby Wereld. Dollar Baby’s zijn films van beginnende regisseurs (veelal studenten) die de rechten van een Stephen Kingverhaal voor $1 hebben verkregen. Een van de voorwaarden is dat de films niet online mogen staan en dat ze niet commercieel in een bioscoop vertoond mogen worden. Ze mogen alleen vertoond worden op festivals.

Boeken van King (© Ninja Paap-Luijten)

15. Zijn er plannen voor 2022 waar we jullie kunnen vinden?
Plannen zijn er zeker, maar in hoeverre we ze kunnen uitvoeren hangt af van de dan geldende covid-regels. We doen ons best om op zoveel mogelijk boekenmarkten te staan en volgens mij staat er ook wel weer een filmdag op stapel.

16. Kings oeuvre is enorm uitgebreid. Welke titels lijken jullie (als experts) goede instaptitels voor iemand die weinig of niets van hem gelezen heeft?
Dat is net zo’n moeilijke vraag als de vraag: wat vind je zijn beste boek? Ik vind dat je het werk van een auteur bij voorkeur in de volgorde van verschijnen moet lezen. Op die manier ga je ook mee in de ontwikkeling die de auteur doormaakt. En verder is het eigenlijk afhankelijk van waar je van houdt. Houd je van horror, dan moet je zeker met Carrie, Salem’s Lot of Pet Sematary beginnen. Ben je nog niet zo oud dan zou je kunnen beginnen met Het Meisje dat hield van Tom Gordon of met Ogen van de Draak. Ben je meer van de detectives dan moet je zeker met de Mr. Mercedes-trilogie beginnen en als je van westerns met een futuristisch tintje houdt, dan is De Donkere Toren-serie het perfecte startpunt.

17. Is er een zekere opdeling in zijn werk (naar genre, naar schrijfstijl, naar voor zijn ongeluk of erna, enz.)?
Of je het echt een opdeling mag noemen weet ik niet. King schrijft al zo lang en heeft al zo veel gepubliceerd dat er zeker een verschuiving in zijn werk zit. De eerste jaren waren absoluut zijn horrorjaren waarin hij schreef over vampiers, over auto’s die bezeten zijn door een geest en over dieren die uit de dood terugkwamen. Ook was King in zijn beginjaren zeer goed in het beschrijven van de verschrikkingen die “gewone” mensen elkaar aan kunnen doen, zoals te lezen is in Carrie en Misery. In de loop der jaren is King minder horror gaan schrijven en heeft hij ook detectives geschreven en andere verhalen met een bijzondere twist. Als we nog even terug kijken naar zijn ongeluk, dat heeft misschien niet zijn schrijfstijl beïnvloedt, maar heeft hem er wel van doordrongen dat het op elk moment over kan zijn en dat hij dus maar beter zo veel en snel mogelijk kan blijven schrijven. Dankzij zijn ongeluk heeft hij in ieder geval De Donkere Toren-serie afgemaakt.

18. Zijn alle boeken naar het Nederlands vertaald? Indien niet, welke niet en hebben jullie een idee waarom dat tot nu toe niet gebeurd is?
Alle King-boeken (fictie, red.) zijn wel in het Nederlands vertaald. Voor zover mij bekend zijn er alleen twee Gwendy-boeken, die hij samen met Richard Chizmar schreef (nog) niet vertaald. Gek genoeg is het eerste deel van deze trilogie wel vertaald. Over het waarom kunnen we slechts gissen, maar het schijnt iets te maken te hebben met de switch van Nederlandse uitgever. Wel is het zo dat niet alle verhalen van King in het Nederlands vertaald zijn. Deze zijn veelal verschenen in magazines in de USA.

19. Zijn er boekhandels die extra aandacht aan hem besteden (waar je als King-fan dus steeds terecht kan)?
Voor zover mij bekend zijn die er niet. Elke boekhandel heeft wel een voorraadje King-boeken liggen en als je de originele Amerikaanse uitgaven in Nederland wilt kopen, dan kun je naar ABC-boeken in Amsterdam of je kunt ze bij je eigen boekhandel bestellen. Maar je kunt voor de nieuwste Nederlandstalige King-boeken natuurlijk altijd bij de fanclub terecht. Wij verkopen zijn boeken en een aantal bestuursleden heeft op boekenwinkeltjes.nl een tweedehands boekenwinkel met King-boeken, dus als fan kun je eigenlijk alles gewoon via de fanclub aanschaffen (een deel van deze opbrengsten komt ten goede aan de fanclub) en hoef je wat ons betreft voor je King-boeken niet naar een boekenwinkel.

Bonusvraag. Mochten mensen geïnteresseerd zijn, waar kunnen we dan jullie nieuwsbrief vinden?
De fanclub geeft 10 keer per jaar een online magazine uit met de toepasselijke naam Kings Things, waarin de laatste nieuwtjes, komende boeken, een prijsvraag, vertaalde interessante artikelen over King of over zijn boeken of films en nog tal van andere zaken terug te vinden zijn.

Dit interview is afgenomen met Peter R. van Veen. Zijn antwoorden zijn persoonlijk en zijn niet noodzakelijk een uiting van de Nederlandse Stephen King Fanclub als geheel.
Alle afbeeldingen komen van de Stephen King Fanclub.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Ninja Paap-Luijten

You cannot copy content of this page