web analytics
zaterdag, juni 22

Gamerecensie – Vampyr: originele vampiergame

Door Paul van Deursen

Bij het nieuwste actierollenspel van Dontnod Entertainment – Vampyr – staat het in het reine komen met jezelf na een verandering centraal. Het is een diepzinnig onderwerp in een spel waarbij hoofdpersonage Jonathan Reid moet leren omgaan met zijn eigen dood en zijn nieuwe leven als vampier. Aan jou de taak om te overleven in een stad die wordt overspoeld met vampiers, terwijl Jonathan probeert het beetje menselijkheid dat hij nog bezit te bewaren. 

In eerste instantie werd besloten om Vampyr af te laten spelen in de jaren 50 in Amerika. Nadat ontwikkelaar Stéphane Beauverger bij het team kwam, veranderde dit in Londen net na de eerste wereldoorlog, vanwege het lugubere karakter van die periode. De Spaanse griep nam heel de wereld over en bloedtransfusies werden geperfectioneerd. Het ontwikkelingsteam heeft zoveel mogelijk research gedaan en oude foto’s bekeken om de stad zo echt mogelijk aan te laten voelen. Onder andere werden documenten over Whitechapel, the London Docks en the Isle of Dogs geraadpleegd.

Ook maatschappelijke problemen in die tijd komen naar voren. Zo worden interraciale stellen vreemd aangekeken en zijn mensen niet bang voor een beetje discriminatie tegen homoseksualiteit.

Vampiers in Londen

Jonathan Reid ontwaakt in een massagraf als vampier en wordt overweldigd door zijn bloedlust. In zijn angst, frustratie en paniek doet hij iets waar hij vreselijk veel spijt van heeft, maar dan is het al te laat. Hij moet vluchten en erachter komen wat er is gebeurd en waarom hij opeens ‘speciale’ krachten heeft.

Vampyr is geen typische game die je makkelijk in een bepaald hokje plaatst. Zo ben je  het ene moment in de straten van Londen mensen aan het interviewen om een moord of een mysterie op te lossen en het andere moment vecht je tegen zombies en vampierjagers om de wijken van je stad ‘gezond’ te houden. Daarnaast kun je ook het bloed uit een NPC (niet speelbaar personage) zuigen, omdat zijn bloedwaardes jou kunnen verbeteren. De straten in Londen zijn ingedeeld in verschillende wijken die je allemaal, zoals gezegd, ‘gezond’ probeert te houden. Lukt dat niet, dan nemen zombies de wijk over en moet je deze later weer heroveren.

Een keerzijde hiervan is dat ook de mensen die in deze vervallen wijken leven zich tegen jou kunnen keren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te lang in een wijk bent, maar alle wijken controleert of deze nog gezond zijn.

Geef niet toe aan je cravings!

Elke keuze die jij maakt heeft effect op het verloop van het spel. Als jij denkt dat je bloed nodig hebt van een NPC om aan te sterken, zorgt dit ervoor dat de informatie die deze persoon heeft niet meer toegankelijk is. Dus voordat je je voedt, denk goed na: dood ik deze persoon of ondervraag ik hem eerst nog?

Het spel past zich aan jouw speelstijl aan: hoe jij speelt en hoe jij verder komt. Ga je bijvoorbeeld meerdere keren achter elkaar dood, dan gaat automatisch de moeilijkheidsgraad omlaag zodat je niet gehinderd wordt en wel verder kan spelen. Soms is dit een nadeel, omdat er verschillende wapens zijn die je wil uitproberen. Sommige van die wapens leveren niet voldoende schade op tegen sterke tegenstanders, waardoor het spel de moeilijkheidsgraad zal verlagen. Hou je van een uitdaging, dan moet je dus de juiste balans in wapens vinden. Het voordeel van dit spelsysteem is dat wanneer je op een bepaald punt komt waar je echt niet verder komt, het spel je zal helpen door het niveau te verlagen.

Gemiste kansen

Dontnod Entertainment is bekend van onder andere Remember Me en Life is Strange, waarbij die laatste de betere van de twee is. Beide games hadden geweldige ideeën die helaas niet goed uitgewerkt waren. Je zou dus denken dat de uitgever hiervan geleerd heeft en verbeteringen in Vampyr heeft aangebracht. Helaas is hier niet naar gekeken en zitten er ook in Vampyr mooie ideeën die slecht uitgewerkt zijn. Het overleven van wijken en de zijqueesten bijvoorbeeld zouden beter aangegeven kunnen worden. Aan sommige zijqueesten zit een tijdslimiet, die niet duidelijk aangegeven wordt, waardoor je soms teveel tijd verdoet.

Helaas lijdt het gevechtssysteem aan deze niet goed uitgewerkte ideeën. Jonathan beweegt vrij soepel en makkelijk, maar tijdens gevechten is de besturing uitdagender, doordat de keuze voor een bepaald wapen bepaalt of jij een makkelijk of moeilijk gevecht hebt. De wapens bezitten speciale krachten, die bijvoorbeeld  het uithoudingsvermogen van je tegenstander leegtrekken, waarna jij je tanden eens lekker in zijn nek kan zetten. Afhankelijk van de upgrades en vaardighedenupgrades die je gedaan hebt, win je het gevecht makkelijk.

Gameplay

Tijdens het spelen verzamel je spullen door mensen te doden, of door gebouwen die je binnentreedt te doorzoeken. Deze spullen kan je weer kan gebruiken voor upgrades van wapens of het maken van verschillende potions.

De vaardighedenupgrades zijn wat moeilijker te behalen. Als vampier ben je niet geschikt om lekker in de zon te lopen, je zal dan ook alleen ‘s avonds actief zijn. Wanneer je voor de dag in een schuilplaats of in een ziekenhuis naar je kamer gaat, zal daar een bed staan om te kunnen slapen. Voor je gaat slapen krijg je de mogelijkheid de hoeveelheid XP die je verdiend hebt te gebruiken om Jonathan Reid verder te ontwikkelen.

Hierbij kan je keuzes maken waarin jij wilt investeren. Je kunt bijvoorbeeld de hoeveelheid bloed die je binnenkrijgt verdubbelen. Helaas moet je veel NPC’s doodmaken om voldoende bloed binnen te krijgen om het gevecht interessant te maken. Een groot nadeel is dat je hierdoor minder schade toebrengt als je niet iedereen doodt. Dit kan erg vervelend worden als je niet een slechte, maar juist een reddende Vampyr wilt worden.

Vampyr: een must-have voor vampierliefhebbende gamers

Ondanks dat er veel verschillende NPC’s zijn die allemaal een eigen verhaallijn hebben, komen deze verhaallijnen in een rap tempo voorbij, waardoor je niet lang stil kan staan bij een personage. Sommige NPC’s kunnen sterven, omdat jij een zijqueeste niet snel genoeg gedaan hebt of omdat je bezig bent om net die ene wijk weer gezond te krijgen.

Vampyr ‘zuigt’ je direct in de game en roept onmiddellijk vraagtekens op: wat is er met Jonathan Reid gebeurd en waarom staat hij hier? Het spel is origineel en ziet er onwijs leuk uit. Ook biedt het leuke ideeën, die wel net iets beter uitgewerkt konden zijn. Dan had dit spel mij nog meer betrokken bij het verhaal.

Vampyr is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One

Voordelen: vampier zijn, wie wil dit nou niet?! / originele setting / keuze in wapens is erg uitgebreid / interactie met grootdeel van NPC’s
Nadelen: grafisch niet hoogstaand / instabiele framerate / lange laadtijden / moeilijkheidsgraad verschuift

Titel: Vampyr
Studio: Dontnod Entertainment
Uitgever: Focus Home Interactive
Gespeeld op: PlayStation 4
Fantasize service: koop Vampyr op Bol.com:

Meer Fantasize recensies vind je in de rubriek Recensies.

© 2015-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page