Kartaalmon is het tweede deel in de serie De Krakenvorst door Johan Klein Haneveld. Het boek neemt je mee in de wereld van onder meer hoofdpersonages Frelik, Tarid en Alecia. Gaat Kartaalmon verder waar Keruga gebleven was en weet schrijver Johan Klein Haneveld ons wederom zo te boeien?

LET OP: dit artikel bevat kleine spoilers voor De Krakenvorst Boek 2: Kartaalmon.

De Krakenvorst Boek 2 KartaalmonDe reis van Frelik en Alecia zet zich voort wanneer de rest van het land zich opmaakt voor de oorlogen die zullen uitbreken nu de Wurg – ook wel bekend als de zwarte rovers – het land Kartaalmon zijn binnengevallen. Op hetzelfde moment zijn legers uit buurland Taris de zee overgestoken en samen dreigen ze het totale schiereiland aan zich te onderwerpen. De Hirita in het Noorden maken zich dan ook op om ten strijde te trekken, het schiereiland behoedend voor de bende rovers en legers.

Frelik is ondertussen hersteld van zijn verwondingen en wil dan ook terugkeren om Miran te bevrijden van de Krakenvorst, over de bergen. Zal het hem dan ook lukken dit doel te bereiken? Alecia daarentegen ontwaakt in een verborgen grot uit een koortsachtige droom, terwijl ze verpleegd wordt door volgelingen van de Almachtige. Zal het haar lukken om uit zijn handen te blijven?

De Wurg, de zwarte rovers

Iedereen die het eerste boek – Keruga – heeft gelezen, kent Frelik, Alecia en Tarid natuurlijk al.
Frelik is afkomstig van het nomadenvolk ‘Hirita’ en Alecia is een priesteres, vluchtend voor de Almachtige maar komt toch uiteindelijk weer – direct of indirect – met hem in contact. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit, dat volgelingen van deze Almachtige haar tijdens haar ziekte verzorgen.

De Wurg wordt in Kartaalmon verder uitgewerkt en zodanig, dat het voelbaar bij iedereen de gemoederen flink bezighoudt. Het is de bende zwarte rovers die koste wat kost Kartaalmon willen veroveren.

De Krakenvorst Boek 2: Kartaalmon, naadloos vervolg

Kartaalmon sluit bijna naadloos aan op het eerste deel. Net als Keruga kenmerkt Kartaalmon zich door een vlotte schrijfstijl. Johan Klein Haneveld schrijft verhalend en wel zodanig, dat je het idee hebt dat je zelf met Frelik naast je op pad bent. Soms voel je de spanning zelfs op je afkomen. De verbazing van De Wurg – die bij een knappe verdedigingsactie ineens stilstonden – is duidelijk voelbaar. Ook het moment dat ze zonder angst weer in beweging kwamen, voel je – als je zodanig inbeeld dat je erbij bent. Je krijgt het idee dat je weg wilt rennen.

Overigens merk je dat de boeken meegroeien met Klein Haneveld. Of was het nou andersom? Nieuwe inzichten, meer details en een gedegen uitwerking van plaats en personage, zorgen ervoor dat je van begin tot eind geboeid bent. Dat merk je trouwens ook aan het ‘technische’ werk. Was er in het vorige deel grammaticaal verbetering vatbaar, zie je dat dit in Kartaalmon redelijk wordt goedgemaakt.

Boek voor bij het haardvuur

De Krakenvorst Boek 2: Kartaalmon is absoluut geschikt voor een heerlijk avondje leesplezier. Kop chocolademelk erbij, verwarming aan en je zinkt lekker weg. Hier wel het advies om toch ook het eerste deel, Keruga, te lezen, want anders kan het soms lastig zijn om in het verhaal te komen. Ook al geldt Kartaalmon als de officiële afsluiter van het Krakenvorst-tweeluik, Fantasize hoopt toch stiekem op een volgende deel in de Krakenvorst-serie.

 

Titel: De Krakenvorst Boek 2: Kartaalmon

Auteur: Johan Klein Haneveld

Uitgever: Uitgeverij Macc

Fantasize service: Koop het tweeluik op Bol.com

Comments

comments

Redactie Fantasize

Redactie Fantasize

Fantasize is hét onafhankelijke online fantasy magazine voor de liefhebbers van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Op Fantasize vind je niet alleen recensies van boeken, films, televisieseries en games, maar ook (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen. Fantasize brengt het verhaal achter de fantasy in de rubriek ‘Verdieping’ en publiceert spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en andere interessante personen die hun leven aan het genre wijden. Ook vind je op Fantasize een handige agenda waarin fantasy-gerelateerde evenementen staan. Fantasize biedt in de rubriek ‘Vertellingen’ ruimte voor schrijvers die hun verhaal graag willen (voor)publiceren en wekelijks lees je in de ‘Fantasize Weekalmanak’ het leukste fantastische nieuws.

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 32
Previous post

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 1: Bright II, Merlijn van Ridley Scott, Einde van Game of Thrones en Harry Potter: Wizards Unite

Insidious: The Last Key Elise
Next post

Insidious: The Last Key - Meer tranentrekker dan horror