web analytics
zaterdag, juni 22

Harry Potter verovert in 2017 Utrecht met Harry Potter: The Exhibition


Sinds de wereldpremière in Chicago heeft de tentoonstelling Harry Potter: The Exhibition al meer dan vier miljoen bezoekers verwelkomd in onder meer Boston, New York, Sydney, Singapore, Parijs en Brussel. Nu is het dan eindelijk zo ver: Harry Potter fans in Nederland krijgen dan nu de kans om de tovenaarswereld van Harry Potter binnen te stappen.

De tentoonstelling bevat niet alleen de decors van de meest populaire locaties uit de films, zoals de leerlingenkamer en de slaapzaal van de Griffoendor toren, klaslokalen zoals Toverdranken en Kruidenkunde en zelfs delen van het Verboden Bos, maar ook originele stukken van kostuums, accessoires, fantasiewezens en decors uit alle films.

Tijdens deze unieke tentoonstelling kom je dichterbij de bijzondere tovenaarswereld dan ooit. Harry Potter: The Exhibition is een must see voor jong en oud!

Ervaringsgerichte tentoonstelling
‘Harry Potter: The Exhibition is een 1400m² grote ervaringsgerichte tentoonstelling waar bezoekers, zodra ze binnenkomen, worden ondergedompeld in de wereld van Harry Potter’, meldt organisator Mojo Concerts. ‘Bezoekers wandelen door sensationele decors gerealiseerd op basis van de echte Harry Potter filmsets en zijn getuige van het vakmanschap dat schuilt achter de duizenden authentieke rekwisieten, kostuums en magische wezens die gebruikt werden in de iconische filmreeks’.

Sorteerhoed en treinplatform
De tentoonstelling is verdeeld over negen verschillende zalen. De school voor Hekserij en Hocus-Pocus van Zweinstein werd meer dan 1000 jaar geleden gesticht door professors Goderic, Griffoendor, Helga Huffelpuf, Rowena Ravenklauw en Zalazar Zwadderich. De vier afdelingen van de school werden elk genoemd naar een van de stichters.

Na een gepaste verwelkoming wordt een aantal uitverkorenen zelfs door de Sorteerhoed in hun gepaste Zweinstein-afdeling geplaatst, maar er is meer; op acht schermen kunnen de bezoekers kijken naar een montage van Harry Potter-filmfragmenten. Een trein fluit, een muur opent en een prachtige replica van de Zweinstein Express verschijnt. Daarna worden de bezoekers langs het treinplatform 9 ¾ geleid naar de portretgalerij, wat het echte begin van de tentoonstelling vormt.

Leerlingenkamer
In een van de torens van Zweinstein bevindt zich de Griffoendor leerlingenkamer. Wanneer de leerlingen geen les hebben, brengen ze veel tijd door in de gemeenschappelijke zitruimte.

De ingang naar de leerlingenkamer zelf wordt bewaakt door het portret van de dikke dame en de kamer is versierd in de kleuren van Griffoender rood en goud. Te zien in de zaal zijn vijf grote hemelbedden, rode gordijnen met astrologische tekens, eenhoorns en sterren en kisten voor de persoonlijke bezittingen van de leerlingen.

De klaslokalen
Er zijn drie klaslokalen ingericht die op Zweinstein te vinden waren. Zo kunnen bezoekers in het lokaal van Toverdranken het originele kostuum van professor Sneep bewonderen, omgeven door pruttelende toverdranken. In de zaal voor waarzeggerij is de garderobe van professor Zwamdrift te zien en kan de toekomst voorspellen worden met een kristallen bol.

In het lokaal van het Verweer tegen de Zwarte Kunsten leren de leerlingen van Zweinstein kwade krachten te bestrijden. Er is ook een Keltisch Aardmannetje te zien evenals de voorwerpen die worden gebruikt in de lessen van professor Lupos, Smalhart en Omber. In een andere ruimte staat een kopie van de serre waar de lessen kruidenkunde gewoon door lopen. Hier kunnen bezoekers een Mandragora plukken en de kreten horen die de planten maken wanneer ze gestoord worden.

Zwerkbal en Hagrid
Wat maakte Zweinstein nou zo leuk voor Harry Potter? Juist, de bezoekjes aan Hagrid en Zwerkbal.

De vijfde zaal is dan ook gewijd aan Zwerkbal, de favoriete sport van de leerling-tovenaars, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen op vliegende bezems. Er liggen verschillende voorwerpen in de zaal uit hun wedstrijden, zoals de Gouden Snaai, de trofee van de Wereldbeker Zwerkbal en Harry’s vliegende bezem de Nimbus 2000. De bezoekers kunnen zelf een partijtje spelen, de Slurk werpen en punten scoren voor hun team.

In zaal zes staat Rubeus Hagrid, sleutelbewaarder en jachtopziener van Zweinstein centraal. Hier is Scheurbek de Hippogrief te bewonderen en de hut van Hagrid bezoeken, met een pruttelende ketel en drakeneieren die aan het uitkomen zijn. De meubelen en het gereedschap zijn aangepast aan Hagrids reuzengrootte.

Het Verboden Bos, Heer Voldemort en Dooddoeners
Wie nog niet genoeg heeft, kan nog langs drie andere zalen. In zaal zeven is het Verboden Bos, dat grenst aan het schoolterrein van Zweinstein, te ontdekken. In het bos wonen diverse magische wezens zoals eenhoorns, reuzenspinnen en gevleugelde paarden. In alle films komt Harry dergelijke wezens tegen; wanneer hij naar Hagrid gaat, die aan de rand van het bos woont, of wanneer hij raadsels probeert op te lossen tijdens zijn strijd tegen Heer Voldemort.

Zaal acht laat de bezoeker kennismaken met de duistere kant van de Harry Potter verhalen. Dit deel van de tentoonstelling laat de bezoekers kennismaken met de zwarte magie van Heer Voldemort en zijn volgelingen, de Dooddoeners – Dementors- die hij gebruikt om de tovenaarswereld in zijn greep te krijgen. In de zaal vind je een verzameling duistere elementen uit de films, zoals kleren en maskers van de Dooddoeners, het kostuum van Heer Voldemort en zes Gruzielementen, waaronder het hoofd van Nagini, de trouwe slang van Voldemort.

De Grote Zaal
Deze magische zaal wordt verlicht door zwevende kaarsen en is de belangrijkste plaats voor de leerlingen van Zweinstein. En eveneens de climax van de tentoonstelling met bijzondere rekwisieten en kleding van het prachtige Yule Ball, evenals kostuums van opmerkelijke personages, zoals professor Anderling en Professor Perkamentus.

Voor de ingang van de Grote Zaal is een verhoging gewijd aan de Slag om Zweinstein en toont de verscheurde kostuums van Harry, Ron, Hermelien en Marcel uit de eindscènes van de filmreeks. Hier zijn ook de Relieken van de Dood te bewonderen zoals de Zegevlier, de Mantel van Onzichtbaarheid en de Steen van Wederkeer.

Locatie en praktische informatie


Vanaf zaterdag 11 februari tot en met 30 juni 2017

Naast de CineMec
Utrecht Berlijnplein 100
3541 CM Utrecht

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 17:30 uur
Zaterdag t/m zondag: 10:00 – 19:30 uur

Harry Potter: The Exhibition werkt met tijdslots voor een goede verspreiding van de bezoekersstroom.

Tickets zijn vanaf €14,50 (excl. servicekosten) te bestellen via www.harrypotterexpo.nl

Beeldmateriaal: HARRY POTTER characters, names and related indicia are © & TM Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights © JKR. (s16)

You cannot copy content of this page