web analytics
dinsdag, mei 17

Dit is wat je moet weten over de film ‘PAN’

Op 7 oktober komt de film Pan uit in de bioscoop. Liefhebbers die het verhaal van Peter Pan omarmen krijgen nu een andere blik op de persoon die nooit wilde opgroeien. Fantasize zet daarom alvast een paar feiten op een rij die handig zijn om te weten. Misschien overigens niet het type fantasy wat je op Fantasize zou verwachten, maar wat ons betreft hoort het er helemaal bij!

Nieuwe blik op de oorsprong
Pan wordt geproduceerd door Warner Bros. Pictures en is een live-action film gebaseerd op Peter Pan onder de regie van Joe Wright, onder meer bekend van Atonement en Pride and Prejudice. Deze film geeft een nieuwe blik op de oorsprong van de klassieke Peter Pan personages die gecreëerd zijn door J.M. Barrie. In dit film volgen we het verhaal van een wees die wordt meegenomen naar het magische Neverland, waar hij vertier en gevaren meemaakt. Uiteindelijk ontdekt hij hier zijn lot, veranderen in de legendarische held Peter Pan.

Ontstaan van Peter Pan
De Schotse schrijver J.M. Barrie schreef over een jongetje dat nooit volwassen werd en avonturen beleefde op het eilandje Neverland. Het verhaal werd gepubliceerd in het boek ‘The Little White Bird (1992)’, dat zo succesvol was zodat Barrie een toneelstuk maakte, waarin hij het verhaal verder uitdiepte. Het toneelstuk ‘Peter Pan, or the Boy Who Wouldn’t Grow Up’ speelde van 1904 tot 1913. Ook werd in 2011 het boek ‘Peter and Wendy’ uitgebracht, dat uitgebreider os.

Films en series
Voor Barrie was daarmee de kous af. Zijn verhaal was echter voer voor filmstudio’s: zo verscheen in 1924 Peter Pan, de eerste film in een lange reeks die gebaseerd was op het toneelstuk. In 1953 verscheen de animatiefilm gemaakt door Walt Disney. Die film kreeg in 2002 met Return to Never Land een vervolg. Ook het toneelstuk kreeg een vervolg, in de vorm van Hook gemaakt door Steven Spielberg. Een andere – voor velen – bekende serie zijn de avonturen van Peter Pan, gemaakt door Saban. Deze serie werd in de jaren 90 bij onder andere Telekids en Fox Kids uitgezonden. Nu wordt er echter ingezoomd op het oorsprongsverhaal, dat ook teruggrijpt op de verhalen van J.M. Barrie.

Eerste reacties
Critici waren niet al te positief over Pan, ondanks de goede regisseur en grote cast. Volgens Rotten Tomatoes komt de film na welgeteld 22 getelde recensies op een score van 45%.
‘Pan heeft een paar magische momenten, maar onvoldoende om het vluchtige plot te doen vergeten’, zo luidt één van de kritieken.

46 miljoen dollar
Toch lijkt Pan het in de Verenigde Staten niet slecht te gaan doen. De verwachting is dat tijdens het openingsweekend – dat ongeveer 16 miljoen dollar kost – een opbrengst wordt gehaald van 46 miljoen dollar. Internationaal is het nog even gissen, hoewel films over Peter Pan het buiten de Verenigde Staten vaak beter deden. In ieder geval is Pan in Australië al een succes, want daar leverde film al 3,8 miljoen euro op.