web analytics
maandag, mei 20

Recensie Netflix-serie: Arcane – League of Legends

Door Zadok Samson

Toen dit jaar de serie Arcane: League of Legends, gebaseed op een computerspel, op Netflix werd uitgebracht, haalde ik mijn schouders erover op. Films en series gebaseerd op spelletjes hebben over het algemeen geen goeie reputatie. Om nog maar te zwijgen van de kolkende hype op internet. Tot mijn vrienden, fanatieke gamers, zich uitspraken over de kwaliteit van Arcane. Mijn nieuwsgierig was geprikkeld, dus keek ik in elk geval de eerste aflevering. Voor ikzelf de loftrompet afsteek, waar gaat Arcane over? De handelingen spelen zich af in het gegoede Piltover en het louche Zaun.

Vi (ingesproken door Hailee Steinfeld) en haar zusje Jinx (ingesproken door Ella Purnell) proberen zich zo goed mogelijk te redden in Zaun. Jinx wil zich bewijzen als dievegge, maar brengt de dievengroeop van Vi voornamelijk ongeluk. De spanning tussen de zusjes groeit, de vondst van blauwe diamanten laat de relatie ontploffen. Intussen woedt een felle machtstrijd tussen Piltover en Zaun, waarbij die diamanten een beslissende rol spelen.

Na de eerste aflevering zag ik nog niet de brille van Arcane, het proefte stellig naar meer. Het leek op de aanloop naar iets groters. Aflevering twee was nog beter, maar voelde nog een beetje stuurloos. Vanaf aflevering drie klikte alles permanent in elkaar. Arcane dook de afgrond in en nam de personages met zich mee. Zeg hallo tegen een prachtige ambiance vol gotiek en steampunk. Als de serie dit niveau volhoudt, zo dacht ik, kunnen de verwachtingen zowaar inlost worden. Dat deed het.

Ik moest eerst denken aan de betere epische romans van Stephen King, later dacht ik aan een andere vergelijking. Arcane heeft ergens iets weg van de beroemdste trilogie uit de geschiedenis van de fantasy: The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Jinx bijvoorbeeld roept herinneringen op aan de schizofrene Gollum. In Tolkiens boeken stuwde een ring de plot voort, in Arcane voeden mysterieuze blauwe stenen de dramatische motor.

Arcane heeft de beste ingrediënten uit de fantastische genres verzameld en ze een flitsende update gegeven. Ik heb het idee dat dit een moderne klassieker is. Om nog een stap verder te gaan, hoe voorbarig dit ook klinkt, Arcane zou heel misschien de “The Lord of the Rings” voor een nieuwe generatie kunnen zijn. Een nieuwe, sexy kennismaking met fantasy.

Een ding moet ik wel toegeven: door de overdaad aan gebeurtenissen en personages is het lastig om Arcane in een keer te behappen. Knipper met je ogen en je verdwaalt in het web van intriges. Ik heb mijn grip op het verhaal maar loslaten en mij overgegeven aan de serie. De sfeer, gelaagde personages, verbluffende animatie en waanzinnige gevechtsscènes smelten samen tot een episch, fabelachtig verhaal over magie en techniek, corruptie, loyaliteit, familie, vriendschap en meer.

Het eerste seizoen sluit af met een geweldige afronding, plus een daverende cliffhanger. De makers hebben heel wat in te lossen voor het vervolgseizoen. Dat moet wel goed komen. Volgens mij hebben Piltover en Zaun nog genoeg onontdekte geheimen. Hier wil ik meer van zien. Veel meer.

Dit artikel verscheen eerder op Filmbekeken.com.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Zadok Samson

You cannot copy content of this page