web analytics
maandag, mei 20

Mike Jansen wint Bemoste Beeldprijs 2021

Door de redactie

Bij de feestelijke introductie van de nieuwste verhalenbundel Ganymedes werd de Bemoste Beeldprijs 2021 uitgereikt. Deze prijs is in 1990 in het leven geroepen om mensen te bekronen, die zich significant ingespannen hebben om het fantastische genre te promoten, aldus de stichting Fantastische Vertellingen. Het beeld en het certificaat die bij de prijs horen, zijn gemaakt door Tais Teng.
Aan medeorganisator Paul van Leeuwenkamp de eer om laureaat Mike Jansen de prijs te overhandigen. In zijn praatje ging Paul onder andere in op Mikes tomeloze inzet om fantasy, sciencefiction en horror onder de aandacht te brengen: “Mike belichaamt waar het om gaat: drive, daadkracht, dingen doen.” Zo heeft Mike flink achter de schermen geholpen bij het tijdschrift Ator Mondis, opgericht door Peter Kaptein, en startte hij samen met Roelof Goudriaan uitgeverij Babel (later Verschijnsel). Ook bij Fantasize zet Mike zich in. Zelf heeft Mike rond de honderdvijftig verhalen geschreven in de periode 1991 tot nu.

Mike Jansen met oorkonde en prijs. Foto: © Sigrid Lensink

Redactielid Sigrid sprak Mike op de stoep bij station Nieuw-Vennep waar de prijs werd uitgereikt.
Sigrid: Allereerst, van harte gefeliciteerd!
Mike: Dank je.
Sigrid: Paul zei net gekscherend in zijn praatje dat hij “niet van de verhalen van Mike houdt” en dat hij vaak op “het teveel van Mike” stuit, waarmee hij bedoelt dat hij formuleringen omslachtig vindt of onderwerpen weinig interessant. Boute opmerkingen voor iemand die een prijswinnaar lof zou moeten toedichten. Of heeft hij een punt?
Mike: Hij vindt mijn verhalen niet zijn smaak, oké, dan leest-ie ze niet. Ik verbeter mijn verhalen continu. Dat moet ook een continu proces zijn. Als ik lees wat ik nu schrijf vergeleken met twintig jaar geleden, dan zit daar een flink verschil in. Het is compacter, beter, mooier, vloeiender, dus er is verbetering. Ga ik meer naar Pauls smaak schrijven? Not likely. Dit is hoe en wat ik schrijf, ik schrijf wat ik leuk vind om te schrijven. Niet wat een ander denkt dat ik leuk zou moeten vinden om te schrijven.
Sigrid: Streef je geen dialoog na?
Mike: Absoluut, als die dialoog waarde heeft, anders niet. Er zijn verschillende soorten kritiek. Als gevorderd schrijver herken ik goede en slechte kritiek. Van de eerste leer ik zelf, de tweede vertelt me niets nieuws, behalve dat de criticus een andere smaak heeft.
Sigrid: Als iemand, zoals Paul, niet van de verhalen van de prijswinnaar houdt, maar wel volmondig instemt met de toekenning van de prijs, dan verdiept dat niet alleen de waarde van jouw werk, maar komt dat ook de objectiviteit van de prijs ten goede. Maakt dat deze prijs belangrijker dan andere prijzen?
Mike: Alle prijzen zijn belangrijk, of het nu een competitie is of erkenning voor je werk in het algemeen. Een prijs geeft aan dat je iets gedaan hebt wat anderen kunnen waarderen. Je hebt de wereld iets moois of bijzonders gegeven en een prijs is de waardering daarvoor.
Sigrid: In je dankwoord sprak je over de volgende generatie, want de huidige is aan het vergrijzen, en dat de kennis van deze lichting schrijvers wel eens zou kunnen verdwijnen. Maak je je daar zorgen over?
Mike: Ja, dat is een van mijn zorgen, die volgende generatie. Ik ben van mening dat je de mensen die na je komen zo veel mogelijk moet helpen, zodat ze het maximale eruit kunnen halen. Ik heb zelf veel moeten uitvinden, waardoor ik soms te veel tijd kwijt was aan niet-schrijfgerelateerde activiteiten. Jammer, maar leerzaam. Dat soort kennis is waardevol en moet worden overgedragen. Via EdgeZero, begeleiden van schrijvers, artikelen, voorbeeldfunctie, handleidingen, enzovoorts, probeer ik dat al te doen. Op het internet is er van alles, maar je zoekt je het rambam. Ik probeer dat te bundelen op mijn eigen website, maar ja, dan moeten mensen je wel weten te vinden.
Sigrid: Wie zou jij voordragen voor de volgende Bemoste Beeldprijs?
Mike: Ik denk dat Elly Godijn nu al een jaar of zeven à acht goed aan de weg timmert.
Sigrid: Heb je nog plannen voor de toekomst?
Mike: Ja, ik wil nog een paar sciencefictionromans gaan schrijven, nog meer verhalen.
Sigrid: Welke initiatieven die er nu georganiseerd worden, juich je in het bijzonder toe?
Mike: Alle initiatieven juich ik toe, wat het ook is, want dat is het verschil tussen iets doen en niets doen.
Sigrid: Heb je nog wijze raad voor ons?
Mike: Blijven schrijven. Veel en goed.

 

Ganymedes-21 is te koop via de webshop van Stichting Fantastische Vertellingen: https://shop.pr1ma.nl/ganymedes-21.html.

You cannot copy content of this page