web analytics
maandag, november 28

Interview met Patrick van Hauwaert – Razor Reel Flanders Film Festival

Door Sigrid Lensink-Damen

Van 27 oktober tot en met 5 november 2022 wordt het Razor Reel Flanders Film Festival in Brugge, België gehouden. Dat betekent dat we nu midden in het festival zitten. Tijd om enkele vragen te stellen aan Patrick van Hauwaert, organisator.

Dag Patrick. Kun je je even voorstellen?
Ik ben dus Patrick van Hauwaert en ik ben een van de originele stichters van het RRFFF, 15 jaar terug. Zelf ben ik niet de grote wandelende filmencyclopedie of de persoon die per se alles van film moet weten of gezien hebben, wel heb ik een passie voor film, de technische aspecten bij projectie en heb ik ook een ferme portie organanisatietalent. Samen met een pak vrijwilligers steken wij al 15 jaar lang het enige echt Vlaamse genrefilmfestival in elkaar. Ik beschik soms over een goede portie branie en in combinatie met een Je m’en fous-gehalte van hier tot in Tokio stap ik graag door het leven. Voor iedereen die het niet zou weten, ik heb een zwak voor radiomaken en ben een echte vinyljunkie.

poster van Razor Reel

Kun je iets vertellen over het Razor Reel Flanders Film Festival? Waar, wanneer en waarom is het en welke rol vervul jij?
Mijn rol binnen het festival is dezer dagen vooral het volledig verhaal technsich rondkrijgen. Zorgen dat de projecties er staan wanneer ze er moeten staan, al dan niet soms met kleine oogjes van de lange nachten.
Het festival ontstond 15 jaar terug uit een groepje vrienden, maar dat was niet echt een lang leven beschoren om eerlijk te zijn. We zouden nooit de 5 jaar gehaald hebben op die manier. Het is pas toen Joke Ruysschaert ons in het derde jaar vervoegde dat we echt de keuze gemaakt hebben om de lat hoger te leggen. We kiezen hierbij niet voor de gemakkelijke weg van de commerciële genrefilms, maar houden vooral de lat hoog door een mix van films, lezingen en documentaires te vertonen op ons festival.
Joke Ruysschaert is het artistieke brein achter de VZW [Vereniging Zonder Winstoogmerk, red] maar houdt tevens een serieuze vinger aan de pols bij alles wat met communicatie te maken heeft.
Raf Geussens is hoofd van de programmatie, filmmaker Wesley Remory houdt zich bezig met Belgica Obscura en Midsplatter Night en zelf neem ik nog het luikje Trash Mahal voor mijn rekening, wanneer we het over programmeren hebben. Uiteraard hebben we nog tal van vrijwilligers/medewerkers en lopen veel van de bevoegdheden door elkaar. Want hoe je het draait of keert, wij zijn een kleinere speler zonder mensen in dienst.

Wat voor soort films kan de kijker verwachten? Alleen sciencefiction, fantasy en/of horror of ook andersoortige films?
Wij zijn een genrefestival en dus ja sci-fi, horror en fantasy staan hoog op ons lijstje, maar anderzijds bekijken we dat geweldig breed, waardoor ons aanbod wel sterk afwijkt van de doorsnee genrefilmfestivals. Verwacht vooral heel mooie, goedgemaakte films die op het latere uur van de avond ook een steeds donkerder kantje krijgen.

Kun je kort iets vertellen over de verschillende films?
Is altijd moeilijk, want dat lukt me niet. Maar interessant is om te weten dat we tal van gratis programma-onderdelen hebben waarin je de genrefilm kan leren ontdekken.Ik denk dat deze gratis “instapfilms” het meeste vertellen over wat je kan zien bij ons.

Welke film vind jij het bijzonderste en waarom?
Voor dit festival is het wat mij aangaat vooral Feed Me die me beroerd. Dit omdat het een echt typsiche festivalfilm is met een zware portie (soms wel foute) humor. Op twee tip ik graag het Zuid-Afrikaasne Pou en als laatste zou ik direct naar het Indische Hous of Time gaan, mocht ik een miniprogrammaatje moeten maken voor je.

Het filmfestival bestaat 15 jaar. Wat wordt er nog meer georganiseerd om dat te vieren?
De voorbije weken hadden we uitaard de Kwis en de Fantasy Film en boekenbeurs en verder zijn er dit jaar weer tal van gasten op het festival aanwezig. Op zich allemaal zaken die de feestvreugde een extra duwtje geven.

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden over locaties, tijden en prijzen?
Alle info start op één adres: www.razorreel.com

Bedankt voor dit interview!

 

© 2020 – 2022 Fantasize & Sigrid Lensink-Damen

You cannot copy content of this page