web analytics
zondag, december 10

Interview met Jan Scholte over de HSFCon

Door Isabelle Plomteux

Ik wilde graag meer weten van de naderende HSFCon en sprak met Jan Scholte, een van de organisatoren. Voor mensen die er niet mee bekend zijn: wat is een HSFCon?
Een HSFCon is jezelf, samen met andere liefhebbers, twee dagen onderdompelen in een warm bad aan activiteiten die te maken hebben met sciencefiction, fantasy en horror. “Kom als vreemden en vertrek als vrienden” is het motto.

Entree HSFCon 2022

Hebben er in het (verre) verleden nog HSFCons plaatsgevonden?
De eerste HSFCon vond plaats in 2022. Dat had de derde HSFCon kunnen zijn, maar de eerdere keren HSFCon konden, door omstandigheden genaamd coronapandemie, niet doorgaan. In het (verre) verleden zijn er in binnen- en buitenland zeker meer soortgelijke conventies geweest.

Waar en wanneer gaat de huidige HSFCon door?
HSFCon 2023 vindt plaats in Sneek op zaterdag 25 en zondag 26 maart. Er is gekozen voor Sneek vanwege de mooie en ruime locatie die het Van der Valk Hotel Sneek biedt. Dat in combinatie met een mooie omgeving en een goede bereikbaarheid maakt het een toplocatie.

Wat valt er te beleven?
Twee dagen gevuld met panels, lezingen, workshops, een quiz en een filmprogramma. Ook het gezamenlijke diner op de zaterdagavond was afgelopen jaar een succes. Alle activiteiten komen tot leven dankzij iedereen die op de HSFCon aanwezig is. Van de bezoekers tot de gasten en eregasten, tot de vrijwilligers en het personeel van het hotel. Zelfs de organisatie draagt een steentje bij.

Voor HSFCon 2023 hebben wij reeds de volgende eregasten en gasten aangekondigd: Pen Stewart, Kees van Toorn, Martijn Lindeboom, Teun Joshua Brandt, Ghostbusters Dutch Division, Marieke Frankema, Remco Meisner, Roderick Leeuwenhart en Johan Klein Haneveld. De komende weken zullen er nog meer gasten aan worden gekondigd.

Tot wie richten de activiteiten zich?
Iedereen, van jongvolwassen tot hoogbejaard, die iets met sciencefiction en/of fantasy en/of horror heeft is welkom en kan op de HSFCon een superweekend hebben gevuld met zoveel activiteiten als je maar wilt. De activiteiten van dit jaar beginnen steeds meer vorm te krijgen en het doel is om eind februari of begin maart het volledige programma online te zetten.

Stand op HSFCon 2022

Wie organiseert de HSFCon?
De organisatie bestaat uit zes verschillende liefhebbers van het fantastische genre. Deze liefde is de lijm die de organisatie tot een team maakt. André kan goed het overzicht houden en anderen aansturen. Kortom, een natuurlijke rol als voorzitter vervult hij met gemak. Paul gaat over de financiën en heeft een lange geschiedenis op het gebied van conventies. Hij is betrokken bij Cabbagecon en is bezig met de voorbereiding van de eerste Nederlandse Eurocon in 2024. Heidi is ook geen vreemde op het gebied van het organiseren van conventies: conventies van het N.C.S.F., later Imagicon en tot op heden ook de Middag van het Fantastische Boek. Alice heeft een goed oog voor vormgeving en leeft zich hierin uit voor het blad HSF van het N.C.S.F. en voor het drukwerk van de HSFCon. Zij is, samen met Heidi, het aanspreekpunt voor onze eregasten en gasten en de vele content op de sociale media. Tanja is ook betrokken bij Cabbegecon en doet de vertalingen van alle teksten voor op de website van de HSFCon. Ik, Jan, onderhoud de website en voorzie deze regelmatig van een update en bemoei mij, net als de rest van de organisatie, met van alles en nog wat. Naast ons zijn er nog vrijwilligers en nauwbetrokken vrienden en kennissen die helpen voor, tijdens en na de conventie. Alle hulp is welkom en als iemand mee wil helpen: neem vooral contact met ons op.

Hoe kwamen jullie op het idee om tezamen deze con te gaan organiseren?
Ik zelf ben op 27 januari 2019, tijdens de 32ste en laatste Beneluxcon, met de plannen om een conventie te organiseren in aanraking gekomen. Tot die tijd was ik voornamelijk een bezoeker van conventies en, af en toe, vrijwilliger. Ik heb een heel aantal conventies bezocht die inmiddels niet meer bestaan en om dan mee te helpen met het laten ontstaan van een nieuwe conventie sprak mij erg aan. Ik zag en zie mijzelf daarna een bijdrage leveren. Op 12 mei 20219 vond er een officieel eerste overleg plaats en daaruit is de HSFCon-organisatie voortgekomen en de organisatie voor de Erasmuscon. De Erasmuscon is de Eurocon in 2024.

Wat willen jullie er graag mee bereiken?
De liefde voor sciencefiction, fantasy en horror is een liefde die, wat ons betreft, kan worden gedeeld en kan worden uitgebreid. Er is in deze genres een goed aanbod te vinden om te kijken, om te lezen en om te spelen. Een goede aanvulling daarop is om als bestaande en nieuwe fans bij elkaar te komen en hiermee bezig te zijn. Wij vinden het daarom belangrijk dat er in Nederland gerekend kan worden op een jaarlijkse conventie die in het teken staat van sciencefiction, fantasy en horror. En in dit geval geven wij daar vorm aan door middel van de HSFCon.

Optreden HSFCon 2022

Wordt dit een jaarlijks terugkerend evenement?
Ja, het is de bedoeling om van de HSFCon een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Of dat zal lukken hangt natuurlijk van van alles en nog wat af, maar wij gaan er voor. De tijd zal het leren.

Zijn er plannen om de HSFCons eventueel op een meer centrale plek in Nederland te laten doorgaan?
Wij houden onze ogen open voor een geschikte locatie. Ook op centrale plekken in Nederland. Daarbij moeten wij wel letten op de prijs van de locatie. Centraler gaat helaas vaak samen met duurder. Wij willen graag een conventie die voor zoveel mogelijk betaalbaar is en bereikbaar. Persoonlijk vind ik dat voor de relatief kleine oppervlakte van Nederland, België en Luxemburg een reistijd van vier tot vijf uur verwaarloosbaar is. Vanuit Leeuwarden kan je met die reistijd bijna overal komen.

Iedereen koopt bij de HSFCon een kaartje, ook standhouders en leden van de organisatie, heb ik me laten vertellen. Wat is de reden hiervoor?
HSFCon is begonnen met een kas met daarin € 0,00. Voor een beginnende organisatie sponsoren vinden is, zachtjes gezegd, moeizaam. Voor de organisatie is het vooral een dure hobby waarin wij eigen geld, als gift voor de HSFCon, inzetten voor de kosten die komen kijken bij het organiseren van de conventie. De kosten van het kaartje zijn vooral om, hopelijk, de kosten van de locatie te kunnen dekken. Het organiseren van een conventie doe je niet voor de winst, maar als een beleving voor en door de fans. Iedereen die naar de HSFCon komt kan aan het gehele programma deelnemen. Het klopt dat de organisatie en ook de vrijwilligers hun eigen kaartjes kopen. Ook de standhouders mogen en kunnen aan het gehele programma deelnemen. Hierom hebben wij ervoor gekozen om iedereen, dus ook de standhouders, een kaartje te laten kopen.

Gezamenlijk diner HSFCon 2022 met op de voorgrond Jan Scholte (rechts) en Marlies Hoeksema, op de achtergrond Sigrid Lensink (links), Isabelle Plomteux en Heidi van der Vloet

De HSFCon is dus een niet-commercieel gebeuren, begrijp ik?
De HSFCon is niet-commercieel. Binnen de organisatie heeft niemand de illusie dat er een inkomen uit de HSFCon kan worden gehaald om van te bestaan en het behalen van winst is geen doel. Wij houden er geen rekening mee, maar mocht er per ongeluk iets aan geld worden overgehouden dan zal dat rechtstreeks in het volgende jaar worden geïnvesteerd.

Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie over de huidige HSFcon?
Op www.hsfcon.nl. vind je steeds de laatste informatie. We zijn ook bereikbaar via info@hsfcon.nl, via Facebook en als je ons in het wild ziet, spreek ons dan gerust aan.

De foto’s zijn van de HSFCon 2022 en alle foto’s kun je bekijken op de website van de HSFCon.

 

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page