web analytics
vrijdag, april 19

De ‘fantastische’ boekenkast van… Robin Rozendal

Door Isabelle Plomteux

“Levende boeken” van © Stephanie Maeve

Bij Fantasize zijn we altijd hongerig naar verhalen en nieuwsgierig naar mensen. Daarom hebben we deze rubriek in het leven geroepen waar jij als lezer kunt schitteren: De ‘fantastische’ boekenkast van…
In deze tweede aflevering neemt Robin Rozendal je mee langs haar boekenkasten. Bovenstaande illustratie “Levende boeken” is van Stephanie Maeve.

Dit is de ‘fantastische’ boekenkast van:
Ik ben Robin Rozendal, 38, en woon in Amsterdam met twee wildebrassen van katten (die natuurlijk fantasynamen hebben: Fitz en Frodo). Amsterdamse huizen zijn niet groot, maar toch heb ik een aardige boekenkast, en zeg ik nooit nee tegen een nieuw (fantasy)boek. Oh, en dit jaar komt mijn eerste eigen fantasyboek uit, dus ik moet ruimte gaan maken voor mijn eigen serie in die kast!

Robin Rozendal voor haar boekenkast

Welke ‘fantastische’ genres lees je?
Ik heb het meest voorkeur voor fantasy, maar houd eigenlijk van alle fantastische genres. Ik houd er vooral van wanneer het goed geschreven is, met interessante personages, en een wereld die ik nog niet ken en die me kan verwonderen. Naast gewone boeken (in het fantastische genre) ben ik ook dol op strips, graphic novels en boeken over (fantasy) kunst en kunstenaars.

In welke taal of talen lees je?
Nederlands en Engels. Ik moet zeggen dat ik ook één manga in het Thais in de kast heb staan, en een miniboekje in het Tsjechisch. Nee, ik kan ze niet lezen, maar was zo gecharmeerd door de boeken dat ik ze tijdens vakanties toch kocht.

Waar koop je jouw papieren boeken?
Ik heb een aandeel in een coöperatieve boekwinkel op de Bos en Lommerweg, De Nieuwe Boekhandel, dus daar koop ik natuurlijk het liefst! En ze hebben ook nog eens een fantasyafdeling, best bijzonder voor zo’n kleine boekhandel. Verder kom ik heel graag bij Beeldverhaal op de Bilderdijkstraat in Amsterdam, waar ze zich specialiseren in strips en graphic novels en andere beeldboeken. Echt een aanrader die winkel, want de eigenaresse weet echt alles van al haar boeken, en kan me altijd weer nieuwe toffe boeken aanraden. De laatste keer kocht ik er Carbon & Silicium, echt een prachtige scifi graphic novel!
En tenslotte koop ik veel Nederlandstalige fantasy & scifi op de festivals en beurzen zoals Elfia, Castlefest en Comic Con. Altijd leuk om even een praatje te maken met de auteurs over hun boeken. Er wordt zoveel geschreven in Nederland!

Waar haal je inspiratie voor je aankopen vandaan?
Naast die winkel Beeldverhaal, word ik vooral geïnspireerd door de Facebook-groepen, zoals natuurlijk de Science Fiction en Fantasy Boekenclub van John van Hal, maar ook echt op de festivals en beurzen zoals ik al eerder noemde, en gewoon in gesprek met anderen. Ik praat eindeloos over boeken met iedereen, haha. Inmiddels heb ik drie schrijfclubs, en op de fantasy-evenementen die ik bezoek spreek ik ook weer veel mede fantasyfans. In al die gesprekken komen altijd weer nieuwe titels naar voren waardoor ik denk: die moet ik ook nog lezen! Mijn nog-te-lezen stapeltje is oneindig. Dit is een klein stukje van die stapel:

Heb je favoriete auteurs/titels?
Oef, moeilijk. Ik ben fan van zoveel…
Ja, ik moet toch als eerste Robin Hobb noemen hier. Ik heb niet voor niets ROBIN Rozendal gekozen als mijn schrijversnaam. De Elderlings-serie van Robin Hobb heeft me zo enorm verrast en geraakt en verwonderd, dat ik er nog steeds een soort van verliefd op ben. Dat kan toch, hè, verliefd zijn op boeken? Daarnaast ben ik op het moment groot fan van de graphicnovelserie Monstress van Marjorie Liu en Sana Takeda. Die serie is zo gelaagd en complex, maar ook ontroerend en spannend, grappig en heftig, en ook nog eens ongelofelijk mooi getekend. Bij elk nieuw deel lees ik alle voorgaande delen weer, om er helemaal in te zitten. Ik heb alleen deel 1 uitgeleend, verdorie! Die moet ik even terugkrijgen…

Van de Nederlandse auteurs kijk ik (zeker als beginnend schrijver) het meest op tegen drie schrijvers. Sophia Drenth en Roderick Leeuwenhart vind ik allebei echt fantastisch schrijven, met mooie taal en goed uitgewerkte verhaallijnen. Ik merk aan alles dat ze zoveel zorg besteden aan hun boeken! En de derde die ik wil noemen is Kim ten Tusscher, omdat ik het zo gaaf vind hoe ze zo’n epische fantasy serie heeft neergezet. Ik heb hem nog niet uit, maar geniet er enorm van. Aan alle drie die schrijvers neem ik een voorbeeld!

Aan welke boeken uit je collectie ben je het meest gehecht?
Ook weer zo’n moeilijke vraag. De helft van de boeken in mijn boekenkast staat er met een reden. Van de bundel met Griekse mythen die ik van mijn oma kreeg omdat zij daar net zoveel van hield als ik, tot de Garfields en Donald Duckpockets. Ok, ik zal er dan maar drie kiezen:

1. Geïllustreerde collectors edition van De Hobbit, Tolkien, 2012
Ja, voor mij begon mijn echte fantasyreis toch ook met De Hobbit. Niet deze editie, maar een beduimeld oud boekje dat mijn vader me gaf toen ik twaalf was en niet wist wat ik moest lezen. Deze geïllustreerde editie vind ik zo geweldig, omdat er illustraties van Tolkien zelf in staan. Ik wil ook mijn eigen boeken illustreren, met een stijl zoals Tolkien het ook doet: gewoon illustraties met zwarte inktlijnen. Geweldig mooi om te zien. En wat een bijzondere stijl had hij.

   

2. Spectrum 21, John Fleskes (editor), 2014
Dit was een van de eerste keren dat ik fantasy-art ontdekte. Ik vond dit boek zomaar in een boekhandel, en kon hem onmogelijk laten liggen. Ik ontdekte later dat dit een soort bundel is die jaarlijks wordt uitgegeven, met de beste fantasy-art van dat jaar. Superinspirerend! Ik heb uren zitten staren naar alle prachtige illustraties (zeg maar gerust kunstwerken) erin. Het heeft zeker bijgedragen aan mijn eigen zoektocht naar een betere illustrator worden (oja, ik ben zelf ook aan het tekenen en schilderen en maak steeds meer fantasy-art). Ik zou elk jaar wel de nieuwe Spectrum willen hebben, maar ze zijn niet goedkoop, én niet heel makkelijk verkrijgbaar.

   

3. Zeeën van Tijd/Aan de andere kant van de deur – Tonke Dragt, 1996
Ook nog een van mijn lievelingsboeken van toen ik klein was. We gingen vroeger elke week naar de bibliotheek, en mijn broertje en ik haalden ieder zeven boeken (het maximum). Ik heb zoveel gelezen toen. En deze is een van de boeken die me echt is bijgebleven, omdat het zo raar was, zo mysterieus en anders en spannend. Het boek zelf was ook gek, met eigenwijze collage-achtige illustraties, en een verhaal dat je er als lezer op een bijzondere manier bij betrok. Ik wil nog steeds weten wie nou de ambassadeur is…

   

Waar ben je online te vinden voor mede-boekenliefhebbers?
Op social media natuurlijk. Een website heb ik ook.

Wat betekenen jouw ‘fantastische’ boeken voor je?
Jeetje… Best wel veel. Zo gek eigenlijk, het zijn maar boeken. Maar boeken nemen je mee op avontuur en laten je kennismaken met andere werelden en mensen en het verrijkt mijn leven op zoveel manieren! Al van jongs af aan word ik erdoor gegrepen, zodanig dat ik dus ook niet anders kon dan zelf ook gaan schrijven. Het is een passie voor verhalen die er gewoon uit moet. En de fantasyboeken hebben me dat gebracht en brengen me dat nog steeds elke dag.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page