Door Isabelle Plomteux
Dit keer interviewde ik Vlaams kinderboekenauteur Eline Vantilt. Haar boeken, die veel fantastische elementen bevatten, verschijnen bij uitgeverij Clavis.

Kan je jezelf even voorstellen? Wie is Eline Vantilt?
Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn vriend en onze kat, Lila, in een appartement in Heverlee. Op dit moment zijn we een huis aan het bouwen in Gingelom (Limburg). In augustus verwachten wij ons eerste kindje samen. In het dagelijks leven ben ik communicatieverantwoordelijke voor KU Leuven. In mijn vrije tijd schrijf en lees ik graag en ga ik naar de fitness. Ik kook ook graag.
Hoe lang schrijf je al?
De verhalen die ik als tiener schreef niet meegerekend, schrijf ik nog maar zo’n drie jaar. Ik ben (net zoals vele anderen) beginnen schrijven tijdens de eerste lockdown van de pandemie toen alle hobby’s plots wegvielen en ik veel tijd had voor creatieve hobby’s.
In welke genres/voor welke leeftijdscategorieën schrijf je?
Ik schrijf voor kinderen vanaf 10 jaar en tieners vanaf 12 jaar in de genres sciencefiction en fantasy.
Wist je meteen dat je kinderboeken wilde schrijven?
Ja, ik heb hier nooit aan getwijfeld.
Wat bevalt je daar zo aan?
Boeken voor jongere lezers zijn niet zo ‘serieus’ als boeken voor volwassenen. Er is meer plaats voor gekke avonturen, voor plezier en humor. In deze boeken staat het hoofdpersonage centraal en draait de hele wereld om hem/haar. De echte, volwassen wereld wordt als het ware een beetje vergeten (alleszins in mijn verhalen, gezien het ‘fantastische’ karakter). Dat vind ik leuk. Het staat mij toe om te ontsnappen aan de realiteit van het dagelijkse leven.
Je verwerkt veel ‘fantastische’ elementen in je verhalen. Welke functie hebben die elementen voor jou in een boek?
Als kind zou ik niets liever gehad hebben dan dat er iets ‘speciaals’ in mijn leven gebeurde, dat ik bijvoorbeeld meegenomen werd naar een andere planeet zoals Lizzie in Voorbij de sterren of dat ik meegesleept werd in een avontuur zoals Cas in Hoe Cas toevallig geestenjager werd. Vandaar dat fantastische elementen voor mij niet mogen ontbreken.
Denk je dat jonge lezers anders aankijken tegen deze elementen dan volwassenen? Zou je ook boeken voor volwassenen of YA-lezers met fantastische elementen kunnen schrijven? Of is dat toch iets anders? Zo ja, waar zit het verschil?
Zeg nooit nooit, maar op dit moment denk ik niet dat ik ooit voor volwassenen zal schrijven. YA is een lezerscategorie die mij wel erg hard aanspreekt. Ik werk momenteel dan ook aan een fantasyverhaal voor YA-lezers en hoop dit ook ooit te mogen uitgeven.
Je verhalen vonden een uitgever bij Clavis. Hoe verliep dat?
Toen Voorbij de sterren in mijn ogen klaar was om ingestuurd te worden, deed ik wat onderzoek naar een aantal uitgeverijen waarmee ik zou willen samenwerken. Clavis was er daar eentje van. Ik had geluk en kreeg dus bij mijn eerste verhaal al meteen de kans om het door hen te laten uitgeven.
Kan je je boeken kort even voorstellen? Waar en in welke vorm zijn ze te verkrijgen?
Voorbij de sterren (gepubliceerd in april 2022)
Lizzie leeft afgesloten van de wereld in een oud landhuis, bij een nare huurbaas. Elke dag hoopt ze dat haar vader terugkomt. Maar dan staat er ineens een jongen voor het tuinhek, een vreemde jongen met lichtgevende tatoeages op zijn armen … Hij vraagt haar mee te komen naar de planeet Sanu, waar haar vader op haar wacht. Kan Lizzie deze Daaf vertrouwen? Als er nog meer vreemdelingen opduiken, die het overduidelijk niet goed met haar voorhebben, kan ze niet anders dan zich in het avontuur storten door in te stappen in Daafs ruimteschip.
Een spannend sciencefictionverhaal met ook een toefje fantasy over een meisje dat op een andere planeet de strijd aangaat met een slechterik. Voor ruimtewezens vanaf 12 jaar.
Hoe Cas toevallig geestenjager werd (augustus 2022)
Cas gelooft niet in dezelfde dingen als zijn grootvader, die vroeger monsterjager was. Maar dan ontmoet hij Nomi, een vreemd meisje dat naar de zee ruikt. Als ze voor zijn ogen verdwijnt, leert Cas de waarheid: Nomi is een geest. Op zoek naar een manier om haar te verjagen, belanden Cas en de moedige Fien in het Schemerrijk, een plek vol geheimen én monsters …
Een mysterieus boek waarin een jongen leert om niet meer bang te zijn … Of toch? Voor avontuurlijke lezers vanaf 10 jaar.
Dreiging uit het duister (juni 2023)
Sinds de zoektocht naar haar vader woont Lizzie op de planeet Sanu, maar ze heeft nog geen nieuwe vrienden gemaakt. Ze wordt ervan beschuldigd de wiebelziekte te hebben verspreid, waardoor niemand nog iets met haar te maken wil hebben. Ondertussen heeft Daaf een ander probleem: enkele bewoners van Nanta zijn ontvoerd en niemand weet waar ze zijn of wie erachter zit. Zouden ze elkaar kunnen helpen om hun missies tot een goed eind te brengen?
In het vervolg op Voorbij de sterren gaat het avontuur van Lizzie en Daaf nog veel verder. Voor fantasierijke lezers vanaf 12 jaar.

Waar sluit je werk bij aan?
Het geheim van de Malamander (Thomas Taylor)
De geest en het meisje (Lucy Strange)
Het raadsel rond het rode huis (Bianca Nederlof)
Ik ving ook ergens iets op over een boekendeal met een kledingketen? Kan je daar wat meer over vertellen?
Er is een samenwerking met de Belgische kledingwinkelketen JBC. Daarvoor werd er een speciale JBC-editie van Hoe Cas toevallig geestenjager werd gemaakt. Deze boeken zullen als verjaardagsgeschenk aan de kinderen worden gegeven. JBC geeft dit cadeau om jongeren aan te sporen om (meer) te lezen.
Zijn er terugkerende thema’s in je schrijven? Waarom liggen deze thema’s je nauw aan het hart?
Het belang van familie en vrienden zijn twee thema’s die steeds terugkomen in mijn boeken. Ik vind het belangrijk om aan kinderen/jongeren mee te geven dat een goede band met ouders, broers, zussen, goede vrienden, … van goudwaarde is. Met hen aan je zijde kan je namelijk alles aan.
Heb je favoriete auteurs? Auteurs die je graag leest of die je als auteur inspireren?
Ik lees zelf veel fantasyboeken (zowel voor kinderen, YA-lezers als volwassenen). Twee van mijn favoriete auteurs zijn Leigh Bardugo en Brandon Sanderson.
Waarom schrijf je?
Omdat ik ervan hou om nieuwe werelden te bouwen en ontdekken samen met mijn personages.
Wat vind je er moeilijk/makkelijk aan?
Het moeilijkste is om het originele idee dat ik had uit te werken tot een verhaal dat goed in elkaar steekt. Het makkelijkste vind ik het schrijven van de dialogen omdat ik mijn personages meestal erg goed ken. Ik hoef niet lang na te denken over wat ze in een gegeven situatie zouden zeggen.
Toekomstplannen? Wat wil je als auteur nog graag realiseren?
Zoals gezegd werk ik momenteel aan een YA-verhaal, een spin-off van Voorbij de sterren. Dit zou ik ook nog graag uitgeven bij Clavis. Ook het boek dat ik daarna zal schrijven, zal waarschijnlijk voor een YA-publiek zijn. Ik kijk ernaar uit om eens voor een ander publiek te schrijven en (hopelijk) hun reacties op deze boeken te mogen lezen.
Bedankt voor het interview!
Graag gedaan!
© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux