web analytics
woensdag, februari 28

Interview: Boekenboxen van AnderWereld

Door Isabelle Plomteux

Een interviewreeks over bijzondere uitgaves in het Nederlandstalige fantastische genre, dat leek ons wel wat. Er verschijnt immers heel wat moois.

De komende weken spreken we zo onder meer met Koen Vyverman van uitgeverij Spatterlight over Ex Libris. Ex Libris is een samenwerking tussen Spatterlight en Nederlands beeldend kunstenaar Geert van der Pol die resulteerde in een genummerde Nederlandstalige bibliofiele uitgave van grootmeester Jack Vance en een bijhorende, genummerde en gesigneerde prent van Geert van der Pol.

Van acquirerend redacteur Jill Luites (uitgeverij Boekerij) horen we dan weer alles over de mooie Nederlandstalige limited editions die de uitgeverij sinds een drietal jaar onder het imprint Best of Fantasy uitbrengt.

Boekenbox van AnderWereld, eigen foto

En dan is er dat uit Amerika en Engeland overgewaaide fenomeen waarbij bijzondere uitgaves, al dan niet met een abonnement, te verkrijgen zijn in een verpakking vol leuke extra’s: de boekenbox. We beginnen onze reeks dan ook met twee Nederlandse boekenbox-samenstellers en -verkopers: AnderWereld en So Many Pages. In het interview van deze week vertelt Nine van AnderWereld alles over hun Persoonlijke boekenboxen en hun Mystery-boekenboxen.

Nine, sinds wanneer bieden jullie boekenboxen aan?
Sinds begin 2018 zijn wij begonnen met onze nieuwe Mystery-boekenboxen (iedere maand nieuwe) en onze Persoonlijke boekenboxen, deze worden op maat samengesteld voor de eigenaar met boeken uit onze tweedehands collectie.

Waarom zijn jullie ermee begonnen?
We kenden het fenomeen vanuit Amerika en Engeland (fairyloot & Owlcrate o.a.) en het leek mij (Nine) erg leuk om dit ook op te zetten in Nederland, er waren destijds nog niet veel bedrijven die dit deden.
De Persoonlijke boxen al helemaal niet en volgens mij nog steeds niet echt zoals wij het doen.

Stellen jullie de boekenboxen zelf samen of verkopen jullie ze alleen?
Ik (Nine) stel de boxen zelf samen. Ik ga op zoek naar Nederlandse ondernemers, soms uit België die willen samenwerken aan een box, om zo passend mogelijke goodies te bedenken en te creëren. Het is altijd fantastisch om alles aan het eind bij elkaar te zien, een puzzel waarvan alle stukjes in elkaar passen.

Hoeveel keer per jaar brengen jullie een box uit?
Iedere maand komen er twee nieuwe boxen uit, voorgaande jaren deed ik er drie, maar dat werd me iets te veel in mijn eentje. Sebastiaan die houdt zich niet zo bezig met de boxen, maar doet veel andere dingen voor AnderWereld. De persoonlijke boxen kunnen altijd besteld worden. Met feestdagen hebben we vaak Specials.

Boekenbox van AnderWereld, eigen foto

Abonnement of afzonderlijk aan te kopen?
Je kan bij ons zowel losse boxen bestellen of een abonnement afsluiten. Het abonnement is iets goedkoper.

In welke fantastische genres verkopen jullie boekenboxen?
Dit is voornamelijk fantasy en dan wisselen we af in subgenres, zoals YA, urban, dystopisch, romance, dark, epic enz. Af en toe hebben we SciFi erin (zoals deze maand een bundel) en soms doen we een uitstapje naar historische boeken, bijvoorbeeld de YA historische thriller van vorige maand of bijvoorbeeld een Arthur/Lancelot/Viking-achtig boek.

Ik heb de indruk (misschien verkeerdelijk) dat boekenboxen vooral boeken voor een jong leespubliek bevatten. Is dit effectief zo en waarom?
Er worden door veel boekenbox-bedrijven youngadultgenres aangeboden inderdaad, dit komt denk ik ook voort uit de boxen uit het buitenland. Veel van de YA-lezers zijn ook fan van de boekenboxen.
Wij proberen vaak wel echt veel fantasy-subgenres aan bod te laten komen dus niet alleen YA, om zo onze lezers een wisselend aanbod te kunnen bieden.

Af en toe wil ik ook graag een kinderbox maken met een jeugdfantasyboek (8-10 jaar) erin omdat wij ook drie kinderen hebben die van lezen houden en ik zou graag zien dat veel kinderen plezier hebben in lezen. Zo’n box met een nieuw boek en bijpassende goodies stimuleert natuurlijk ook voor kinderen zeker om zich in te lezen en zin te krijgen in lezen als ze dit misschien wat minder graag doen.

Nederlandstalig, Engelstalig of beide?
Beide! In de persoonlijke boxen kunnen mensen zelf hun taal kiezen. Bij de nieuwe Mystery-boekenboxen hebben we af en toe een Engelse box.

Welke goodies zitten er zoal in jullie boekenboxen?
Dit verschilt natuurlijk per box, maar sommige goodies komen vaker terug zoals kaarsjes, boekenleggers/boekenlinten en thee. In onze abonnementbox zitten iedere maand twee vaste goodies, die worden gemaakt naar het boek dat die maand in de box zit. Ook alle andere goodies sluiten aan op het boek of de sfeer ervan.

Welk boekenbox-item vinden jullie tot nu toe zelf het leukst?
Poeh, ik vind echt heel veel leuk, want alle ondernemers stoppen al hun creativiteit erin, maar als ik echt moet kiezen vind ik stiekem de items die ik zelf ontwerp en laat drukken door onze vaste drukker wel erg tof, omdat ik dan ook letterlijk een steentje bij draag aan de box!

Boekenbox van AnderWereld, eigen foto

En welke boekenbox (als geheel) is jullie favoriete box?
Dat is net zoiets als vragen welk boek is jouw favoriet! Dat kan ik niet, hoor. Ik ben iedere maand weer trots op elke box. Natuurlijk zal ik af en toe boxen hebben die mij persoonlijk meer liggen qua genre o.i.d, maar ik ben iedere keer weer blij met het eindresultaat van de creatieve reis die iedere box maakt en gelukkig onze klanten ook.

Komen er in jullie Nederlandstalige boekenboxen ook Nederlandse en Vlaamse auteurs aan bod? Of enkel vertaalde boeken?
Jazeker! Vorige maand nog! We proberen zoveel mogelijk Nederlandse en Belgische auteurs in onze boxen te laten verschijnen. Dit willen we, omdat het erg leuk samenwerken is en omdat we altijd graag de Nederlandse en Belgische auteurs in de spotlight willen zetten.

Indien jullie in meerdere talen boxen aanbieden, welke taal verkoopt het best?
Bij de nieuwe Mystery-boekenboxen loopt Nederlands het best, maar dit ligt ook weer aan de genres.
Bij de tweedehandsboekenboxen wordt naast Nederlands heel veel Engels gekozen, omdat ze daar zelf hun genres kunnen invullen.

Kan je iets meer vertellen over het samenstellen van de boxen? Hoelang van tevoren plannen jullie bijvoorbeeld welk boek en welke goodies in de box zullen worden opgenomen? Werken jullie met bestaande goodies of worden deze speciaal voor jullie boekenbox gemaakt?
Ik probeer altijd een paar maanden van tevoren te kijken naar welke boeken er gaan uitkomen, maar bij sommige boeken zie je dat pas later, dus ik bekijk het toch iedere maand weer even en ook of de verschijningsdatum nog klopt met wat ik had opgeschreven; soms wil deze nog wel eens verzet worden. Zodra ik de boeken heb gekozen, ga ik hintkaarten maken voor in de shop en denk ik alvast na wat ik er allemaal bij vind passen of wat voor ideeën als in me opkomen. Daarna ga ik op zoek naar ondernemers. Sommige, met wie ik al eerder heb samengewerkt, stuur ik een bericht als ik een van hun goodies wil gebruiken, de rest vind ik meestal op Etsy. De goodies worden bijna altijd speciaal gemaakt of aangepast voor onze boxen. Je kan meer lezen in deze blog: Wat komt er allemaal bij kijken, bij het creëren van een Mystery Boekenbox? En een blog over hoe ik een persoonlijke box samenstel: Hoe stel ik een Persoonlijke Mystery Box samen?

Boekenbox van AnderWereld, eigen foto

Als alle goodies en items aanwezig/gemaakt zijn, moet de box natuurlijk nog worden samengesteld en verstuurd. Hoe verloopt dat?
Ik vertel alle ondernemers altijd tot wanneer de box besteld kan worden en dat ik de week erna de boxen ga versturen naar de klanten. We spreken vaak een uiterste datum af dat het bij ons binnen moet zijn, maar af en toe gooit Post.nl of gooien leveranciers roet in het eten en is de box iets vertraagd. Als dit gebeurt, stuur ik altijd even een boekenpost (digitale nieuwsbrief) zodat iedereen weet dat de box wat later komt.

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden?
Ik heb hier boven natuurlijk al twee blogs genoemd, maar de losse boxen staan hier: Mystery Boekenboxen.
En het abonnement kan hier worden afgesloten: Abonnement Mystery Boekenbox.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page