web analytics
dinsdag, mei 17

Vier op een rij: de SF-auteurseditie – Schrijverspanel Comic Con

Door Johan Klein Haneveld

Auteur Johan Klein Haneveld heeft verschillende boeken op zijn naam staan en schrijft ook korte verhalen voor Fantasize, zoals ‘Lobbes‘. Op Comic Con Amsterdam 2017 maakte Johan deel uit van het schrijverspanel Comic Con ‘De staat van sciencefiction’. Lees hieronder zijn bevindingen van die dag. 

Gelukkig was ik ’s ochtends al meegelopen met Sophia Drenth om te kijken waar de workshopruimte waar het schrijverspanel Comic Con plaats zou vinden zich nu eigenlijk bevond. Het bleek een grijs hok te zijn in de buurt van het hoofdpodium, met een paar gele posters tegen de wanden geplakt. Golven geluid kwamen van alle kanten, onder andere van de worstelring met een enthousiaste presentator. “Alsof we in ‘Prison Break’ zitten”, had Sophia gegrapt. Het zou mijn eerste panel worden als schrijver. Roderick Leeuwenhart had me gevraagd mee te werken aan het schrijverspanel Comic Con en samen met hem had ik over een paar onderwerpen nagedacht.

Schrijverspanel Comic Con: Vier op een rij

Nu was het dan bijna zover. Vanaf mijn plek aan het statafeltje, waar ik samen met mijn vrouw nog net een hotdog naar binnen stond te werken, hield ik de deur van de workshopruimte aandachtig in de gaten. Ik wilde niet al te behoeftig overkomen door er in mijn eentje alvast te staan. Al snel kwam Roderick zelf er aan, een stapel boeken in zijn armen – drie delen van de ‘Pindakaas en Sushi’-serie en een kort verhaal in de Splinterreeks. Even later arriveerden Hannes Wielant met zijn boek Arkhaii en Theo Barkel met de SF-boeken van Uitgeverij Macc. Een paar eerste belangstellenden kwamen ook kijken. We stalden onze boeken uit op de tafel en zetten vier zwarte klapstoeltjes op een rijtje.

Dankbaar publiek

Ik schikte mijn cape zodat mijn fibula niet onaangenaam in mijn nek zou gaan drukken als ik ging zitten en liet mezelf op mijn plek zakken. Een beetje moeilijk om jezelf een houding te geven, maar wat grapjes over het geluid en het testen van de microfoon braken de spanning. Bovendien kwam het zaaltje in de laatste minuut voor de aanvang toch nog aardig vol te zitten. Twaalf, vijftien man publiek voor het schrijverspanel Comic Con? Nog niet de massa’s die zich voor Hollywoodauteurs verzamelen, maar ik was toch wel trots. Schrijvers lees je over het algemeen, drie kwartier naar ze gaan zitten luisteren, dat is wat anders. Het onderwerp was echter wel belangrijk: de staat van de SF in Nederland. Vooraan zaten in elk geval vier mensen die overliepen van enthousiasme voor het genre. Roderick, die liet doorschemeren dat hij een roman aan het schrijven is op basis van zijn prijswinnende verhaal ‘Sterrenlichaam’, Hannes, die zei in zijn roman vooral een filosofisch dilemma te willen onderzoeken, Theo die ooit Arthur C. Clarke aan de telefoon had gehad en met uitgeverij Macc een paar nieuwe SF-boeken wil uitgeven en ikzelf, van wie volgend jaar na ‘Conquistador’ een tweede verhalenbundel en de roman ‘De afvallige ster’ gaan verschijnen.

 

Sciencefiction versus Fantasy

De vraag die we als panel het eerst probeerden te beantwoorden, was waarom in Nederland wel zoveel fantasy beschikbaar is en wordt gelezen, maar nauwelijks sciencefiction verschijnt. Voor mij verrassend was de conclusie dat het zo eenvoudig kan zijn als een enkele grote uitgever die beslist met het genre te stoppen. Het is dus niet zo dat lezers er geen interesse meer voor zouden hebben, maar het is een leverancier van boeken die de stroom afsluit. Natuurlijk kunnen mensen ook het idee hebben dat ze al in een sciencefiction wereld leven, vol ongekende mogelijkheden. Aan de andere kant vraagt juist onze tijd om verbeeldingsvolle reflectie op maatschappelijke, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. De opkomst van kunstmatige intelligentie, het verlies van privacy, klimaatproblemen en rechtse politiek – het zijn allemaal thema’s waar in SF-verhalen over nagedacht wordt. SF kan ons helpen te zien wat de bedreigingen zijn, maar kan ons ook helpen in beeld te brengen hoe een betere toekomst eruit kan zien. Als Nederland een kenniseconomie wil zijn, waarom dan zo huiverig voor verhalen die over ideeën en kennisvergaring gaan? Tenslotte is SF natuurlijk gewoon gaaf, maar ik hou van ruimteschepen, buitenaardse levensvormen en wormgaten.

Op het puntje van mijn stoel

Mede door de interessante vragen van het aandachtige publiek warmde de sfeer al snel op. Ik zat op het puntje van mijn stoel en moest herhaaldelijk mijn best doen de microfoon niet uit de hand van presentator Roderick te grissen. De conclusie waar we uiteindelijk toe kwamen, was dat met een groter aanbod van SF de vraag ernaar ook zal gaan groeien. Hetzelfde is immers de laatste vijftien jaar gebeurd met het fantasygenre in Nederland. En de huidige generatie schrijvers zoekt elkaar op, gaat samenwerkingsverbanden aan, en schept een ‘community’ van lezers. Dat biedt mogelijkheden.

Nieuwe SF-verhalen op komst

Na het panel heb ik nog even staan napraten met een paar van de aanwezigen. Niet te lang, want het volgende programma-onderdeel begon alweer. Theo en ik keerden terug naar de stand van Macc, ik slurpend aan een slushie, terwijl mijn vrouw naar het hoofdpodium ging voor een Doctor Who-panel. Ik nam mijn plek in achter mijn boeken en probeerde weer nieuwe lezers te lokken. Niet met enorm veel succes, maar het was het moment van de dag dat de vermoeidheid begon toe te slaan, bij mij en bij de bezoekers. Wel had ik weer erg veel zin om verder te gaan met het schrijven van SF-verhalen. Er komen mooie initiatieven aan, en het is een eer er deel van te mogen uitmaken!