web analytics
donderdag, oktober 5

De ‘fantastische’ boekenkast van… Olav Heirman

Door Isabelle Plomteux

De vakantie staat voor de deur, maar toch hebben we nog een fijn reisje door een boekenkast en deze keer is het die van Olav Heirman.

Olav Heirman voor zijn boekenkast

 

Dit is de ‘fantastische’ boekenkast/e-reader/ luisterboekenvoorraad van:
Mijn naam is Olav Heirman, geboren en getogen in Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen (België). Ik ben geboren in hetzelfde jaar als de SF-reeks Perry Rhodan maar een paar maanden vroeger.
Als Tweelingen en Os vertegenwoordig ik twee uitersten en dat merk je ook: ‘zwevend’ tussen toekomsten en ‘gegrond’ in de wetenschap vind je kanten van mijn dierenriemtekens in mijn voorkeur voor het sciencefiction- & fantasy-genre (zowel in literatuur als beeldende kunst).

Welke ‘fantastische’ genres lees je en in welke vorm (papieren boek/e-book/luisterboek)?
Ik pin me niet echt vast op een bepaald genre alhoewel ik binnen de ‘fantastische’ literatuur het liefst sciencefiction lees. Maar ik lees alles wat kan gekenmerkt worden als ‘tekst’, fictie en non-fictie, van dikke romans tot de simpelste strip, maakt niet uit welke leeftijdscategorie.
Alhoewel ik opgegroeid ben met het papieren boek en dat nog steeds mijn voorkeursvorm blijft, heb ik de laatste maanden de voordelen ontdekt van een e-reader om kennis te maken met nieuwe auteurs. En tegenwoordig heb je – vanwege het gemak van elektronische publicatie – ook al vaak auteurs die enkel maar e-books uitbrengen (of minstens als proef).

In welke taal of talen lees je?
Nederlands is mijn moedertaal en ik ben nooit een krak geweest in andere talen. Maar doorheen de jaren en door mijn interesse in computers ben ik ondertussen ook al beter in Engels waardoor ik nu toch overweeg om ook in die taal wat meer SF&Fantasy te lezen.

Waar koop je jouw papieren boeken/e-boeken/luisterboeken?
Op dit moment koop ik het grootste deel van mijn boeken aan in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Het is wat zoekwerk en je moet wat geluk hebben maar soms kun je daar koopjes doen. Het feit dat mijn vrouw tegelijkertijd ook op zoek is naar wol voor haar hobby’s maakt dat we ook vaak het nuttige aan het aangename koppelen, in een relatie is samen dingen doen ook belangrijk.
Nieuwe boeken (vooral van nieuwer Nederlandstalig talent) koop ik meestal online en op basis van tips uit onze Facebook-groep. Hetzelfde gaat op voor de e-books.

Waar haal je inspiratie voor je aankopen vandaan?
Een groot deel inspiratie haal ik uit posts in onze Facebook-groep Science Fiction & Fantasy Boekenclub. Maar ik snuister vooral graag in tweedehandszaken en kringloopwinkels, daar kom je soms onverwachte pareltjes tegen.

Heb je favoriete auteurs/titels?
Mijn favoriete auteur is Roger Zelazny, ik herlees regelmatig verhalen van hem. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog ‘klassiekers’ zoals A.E. Van Vogt, Clifford D. Simak en anderen uit die periode. Maar nieuw werk van hen komt natuurlijk niet meer uit.
Wat nieuwer werk betreft kijk ik vooral uit naar korte verhalen van Adriaan van Garde en Charles van Wettum, ook de reeks De zwijgende Aarde kan me bekoren.

Aan welke boeken uit je collectie ben je het meest gehecht?
Wel, ik verzamel al 50 jaar SF-boeken en daar zitten veel exemplaren bij waar herinneringen aan verbonden zijn. Moeilijk kiezen dus maar laat ik het toch maar proberen :
* Het rijk van het atoom/De tovenaar van Linn: een dubbelroman van A.E. Van Vogt, uitgegeven door Scala SF (nummer 1 in hun SF-reeks) in 1975. Aangekocht bij De Slegte eind van de jaren 70 maar het verhaal is geschreven in de jaren 50. Grootse ruimtesaga rond een misvormde telg uit een keizerlijk geslacht, een verhaal dat is blijven hangen omdat het gaat over een verschoppeling die uiteindelijk de belangrijkste man in het verhaal blijkt te zijn.
* Van ongeveer 1980 is mijn aankoop van Ruïnes op de maan van James Patrick Hogan. Dit is geschreven in de jaren 70 en vertaald door Meulenhoff in 1979. Het boek is zowel privé als zakelijk een inspiratie geweest door het ‘conflict’ tussen de twee hoofdpersonages in verband met het omgaan en het zoeken naar verklaringen bij tegenstrijdige wetenschappelijke feiten.
* Eind van de jaren 80 kocht ik Spreker voor de doden van Orson Scott Card. Ik vond dit verhaal rond Ender Wiggin véél interessanter dan Ender wint om allerlei zaken, te veel om hier op in te gaan. Deze versie is van 1988, uitgegeven door Meulenhoff.

Hoe heb je je boekenkast/e-reader/luisterboeken-app ingedeeld?
Mijn boekenkast is vooral ingedeeld om aan zoveel mogelijk boeken plaats te bieden. Daarom staan pockets drie rijen diep, andere formaten twee rijen. En dan nog heb ik niet genoeg plaats maar moet ik in een andere kamer ook al stapels boeken leggen. Hopelijk lukt het me om dat de komende tijd ietwat overzichtelijker te rangschikken.
Ik zou ze liever per auteur zetten – ben daar 50 jaar geleden wel mee begonnen – maar dat blijkt onmogelijk met de beperkte ruimte die ik heb.

Waar ben je online te vinden voor mede-boekenliefhebbers?
Je vindt bijdragen van mij in de Facebook-groep ‘Science Fiction & Fantasy Boekenclub’. Ik ben ook medewerker aan Fandata.nl.

Wat betekenen jouw ‘fantastische’ boeken voor je?
Boeken zijn voor mij vooral een manier om nieuwe dingen te leren kennen, of dat nu gaat over wetenschappelijke ontwikkelingen, spirituele groei of gewoon de visie van andere mensen maakt niet uit. Ik hou er van om uitgedaagd te worden en ‘fantastische’ literatuur vraagt alleszins om een open geest…

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page