web analytics
dinsdag, mei 28

De ‘fantastische’ boekenkast van… Mathias Maho

Door Isabelle Plomteux

© Marcel van der Sleen

Dit is alweer de derde aflevering van ‘De ‘fantastische’ boekenkast van…’ en we hebben nog vele afleveringen in het verschiet. Dit keer snuffelen we rond bij de Vlaamse Mathias Maho. Bovenstaande illustratie is van Marcel van der Sleen.

Mathias Maho voor zijn boekenkast

Dit is de ‘fantastische’ boekenkast van:
Hoi iedereen! Ik ben Mathias, auteur van de dark-fantasy reeks genaamd Ruiters van de nacht. Ik vertoef al 32 jaar op deze aarde en woon samen met mijn vriendin en twee pluszoontjes in de provincie Vlaams-Brabant in het gezellige België. Het allerliefst zoek ik de oude, kleine boekenwinkeltjes op en snuif ik de typerende geur van papier op. Dat en wel ja… het kopen van enkele nieuwe (oude) boeken! Als grote dierenvriend rijd ik als een echte cowboy paard, maak ik lange wandelingen met mijn bordercollie Migo of snuffel ik samen met mijn konijnen Siké en Mickey. Het zijn trouwens niet enkel mijn vingers die groen zien maar mijn ganse hart, dat kan je merken aan mijn plant-een-boekactie waarin ik bomen plant.

Welke ‘fantastische’ genres lees je?
Ik heb een enorme voorliefde voor fantasy omdat ik tijdens het lezen graag wegduik van de ‘echte’ wereld in een universum vol magie en mythische wezens (niet enkel draken). Maar onlangs waagde ik me toch eens aan sciencefiction en historische romans (voornamelijk piratenverhalen). Een goede horror sla ik dan weer ook niet snel af.

Overzicht van de boekenkast

In welke taal of talen lees je?
Mijn talenkennis beperkt zich voornamelijk tot Nederlands en Engels. Voor mijn eigen comfort lees ik dan ook enkel in die talen.

Waar koop je jouw papieren boeken?
Zoals ik al aanhaalde, snuister ik graag door stoffige, tweedehandse boeken in typerende winkeltjes. Ik herinner me nog erg goed een erg fijn gebouwtje in Durbuy, waar ik lekker op zoek kon naar een Nederlandstalig boek vol Franse geschriften!
Daarnaast koop ik ook wel wat boeken via mijn uitgeverij. Niet alleen ben ik benieuwd naar wat voor ‘vlees zij nog in de kuip hebben’, maar sommige auteurs zijn ook echt vrienden geworden die me nauw aan het hart liggen. En je leert een auteur pas echt kennen, als je zijn of haar verhaal hebt gelezen!

Waar haal je inspiratie voor je aankopen vandaan?
Ik ga zelden af op zogenaamde bestsellers of in het oog springende reclames. Ik ga meer af op recensies of reacties van de ‘gewone’ lezer. Er zijn ook enkele bloggers die ik op de voet volg.

Favoriete boeken – Shannara-reeks

Heb je favoriete auteurs/titels?
De kronieken van Shannara van Terry Brooks is ongetwijfeld mijn favoriete reeks, daarnaast herlees ik vaak De kronieken van de verrezen wereld van Licia Troisi en His Dark materials van Philip Pullman [vertaald als De Noorderlicht-trilogie, met onder andere Het gouden kompas – red.].

Aan welke boeken uit je collectie ben je het meest gehecht?
Dat zullen dan toch al mijn Shannara-boeken zijn. Deze reeks heeft me de liefde voor het lezen en schrijven weer laten terugvinden. Daarom zullen ze, hoe versleten ze ook mogen zijn, toch steeds een speciaal plaatsje in mijn hart dragen.

Indelingskaarten

Hoe heb je je boekenkast ingedeeld?
Allereerst heb ik gesorteerd op basis van ‘serie’, gevolgd door: ‘standalones’, ‘zilverbron/-spoor,’ ‘wachtend op vervolg’, ‘overige’ (comics, infoboeken, etc.) en ‘Emmie’s choice’ (boeken van mijn vriendin). Daarnaast is het op alfabetische orde met focus op auteur. Oh ja, en dan heb je de stapel ‘nog te sorteren’…

Waar ben je online te vinden voor mede-boekenliefhebbers?
Op mijn website, de facebookpagina Ruiters van de Nacht of op Instagram onder Ruiters_vd_Nacht.

Overzicht en ‘nog te sorteren’

Wat betekenen jouw ‘fantastische’ boeken voor je?
Een ontsnapping van de werkelijkheid, die soms erg zwaar kan doorwegen op mijn mentale gezondheid. Er zijn momenten dat ik minutenlang staar naar mijn mini-bibliotheek en toegevoegde decoratiestukken tussen de boeken. Dat is wanneer ik de rust in mezelf voel terugkeren.

Deco: piratenpistool

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page