web analytics
donderdag, oktober 5

De ‘fantastische’ boekenkast van… Johan Klein Haneveld

Door Isabelle Plomteux

 

Daar is er weer een: een ‘fantastische’ boekenkast. We lopen mee langs de goedgevulde planken in het huis van Johan Klein Haneveld.

 

Johan Klein Haneveld (in de boekwinkel)

Dit is de ‘fantastische’ boekenkast/e-reader/ luisterboekenvoorraad van:
Ik ben Johan Klein Haneveld (46) en woon in Delft (Zuid-Holland), op de vijftiende verdieping. Mijn geld verdien ik als eindredacteur van het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, en daarnaast schrijf ik sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen. Als ik ergens enthousiast over ben, ben ik meteen fanatiek. Dat betekent dat ik niet alleen een flinke boekencollectie heb, maar ook vijf aquariums … Mijn vrouw Bianca is er gelukkig ook enthousiast over, al is het soms zoeken naar ruimte als ik weer iets nieuws wil …

Welke ‘fantastische’ genres lees je en in welke vorm (papieren boek/e-book/luisterboek)?
Ik las een tijd voornamelijk fantasy, dus dat maakt een flink deel uit van mijn collectie, maar de laatste tien jaar ben ik weer teruggegaan naar mijn oude liefde, de sciencefiction. Daarbij lees ik oude klassiekers, maar ik probeer ook de nieuwe schrijvers in het genre te volgen. Ook heb ik de horror ontdekt. Ik lees in dat genre vooral graag korte verhalen van schrijvers als John Langan, maar ook Stephen King natuurlijk. Ik lees alleen van papier. Voor luisterboeken heb ik niet voldoende concentratie en lange teksten lezen van een scherm gaat me niet goed af.

In welke taal of talen lees je?
Boeken oorspronkelijk geschreven in het Engels lees ik in het Engels. Ze zijn eerder beschikbaar, maar er is ook een grotere keuze, omdat lang niet alles vertaald wordt en ik graag zoek naar de ‘onbekende pareltjes’. Maar ik probeer ook op de hoogte te blijven van Nederlandstalige sciencefiction en fantasy en lees elk jaar zo’n 20 boeken en bundels van Nederlandstalige schrijvers (op een totaal van zo’n 100 boeken in totaal).

Waar koop je jouw papieren boeken/e-boeken/luisterboeken?
Ik bestel mijn boeken meestal via bol.com – ook onbekende en recente Engelstalige titels zijn daar te vinden. En de Nederlandstalige boeken bestel ik daar ook, omdat boeken van Nederlandse en Vlaamse sciencefiction- en fantasyauteurs niet in de boekwinkel staan. Als dat zou veranderen, zou ik daarvoor wel naar de boekwinkel gaan. Ik ga een of twee keer per jaar naar Amsterdam, naar het American Book Centre en Waterstones en daar kom ik dan ook altijd met een flinke stapel boeken vandaan. Beide winkels hebben veel Engelstalige SF, fantasy en horror. Fysiek snuffelen tussen de boeken is heerlijk en je komt boeken tegen waar je anders nooit tegenaan zou zijn gelopen.

Waar haal je inspiratie voor je aankopen vandaan?
Wat de Nederlandstalige boeken betreft, blijf ik op de hoogte via Facebook, met name de Science Fiction & Fantasy Boekenclub en recensies in Fantastische Vertellingen. Engelstalige boeken vind ik via websites met recensies van nieuwe uitgaves zoals tor.com en Locus (locusmag.com). Verder lees ik het Engelse tijdschrift SFX, dat ook veel recensies plaatst van nieuwe boeken en interviews met schrijvers.

Heb je favoriete auteurs/titels?
Mijn favoriete recente auteur is Adrian Tchaikovsky, met name zijn Children of Time-serie en zijn space opera-serie die begint met Shards of Earth. Maar ook zijn novelles en zijn losse sciencefictionboeken zoals The Doors of Eden zijn geweldig. Echt mijn type SF.
Marina Lostetter is niet zo bekend, maar ik genoot van haar steeds grootschaliger Noumenon-serie en ook Activation Degradation was precies het type SF dat ik waardeer.
Van de Britse SF-auteur Stephen Baxter koop ik ook steeds zijn nieuwste boeken. Hij schrijft ‘keiharde SF’ gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, die vaak gaan over de extreem verre toekomst van ons universum.
Wat fantasy betreft kan ik niet om China Miéville heen, met name The Scar liet me zien dat fantasy echt fantasievol kan zijn en niet beperkt hoeft te blijven tot middeleeuwse cliché’s. Een boek met op elke pagina een nieuw, fantastisch idee en eindeloos boeiend.
Jasper Polane is de Nederlandse auteur die ik het liefst lees. Hij schrijft originele fantasy en SF, met aandacht voor personages, goed proza, en vooral veel verbeelding. Zijn boeken zijn altijd verrassend!

Aan welke boeken uit je collectie ben je het meest gehecht?
Ik ben erg gehecht aan de volledige reeks The Duncton Chronicles (of eigenlijk zijn dat twee reeksen, The Duncton Chronicles en The Book of Silence) van William Horwood, waarvan het eerste deel verscheen in 1980. Zo’n 23 jaar geleden werd ik er door vrienden op gewezen, maar toen al werden de boeken niet langer uitgegeven. Ik moest ze dus bij elkaar sprokkelen bij bezoeken aan tweedehands boekwinkels, zoals De Slegte. Ik was heel trots toen ik de reeks eindelijk compleet had. Ik heb ze ook al meerdere keren gelezen en het wordt eigenlijk tijd om ze nog eens op te pakken. De emoties van de mollen en hun worsteling met afwijzing en eenzaamheid zijn gevoelig beschreven. Dit zijn de enige boeken waarbij ik tranen in mijn ogen voelde.
Natuurlijk ben ik ook trots op mijn eigen boeken, die ook deel zijn van mijn collectie, en alle verhalenbundels waarin verhalen van mij zijn verschenen. Samen nemen die ondertussen al drie planken in beslag.

Hoe heb je je boekenkast/e-reader/luisterboeken-app ingedeeld?
In principe staan de boeken per genre gesorteerd: SF bij SF, fantasy bij fantasy en zo verder. Daarbinnen moeten ze eigenlijk per auteur bij elkaar staan. Maar de indeling is al tijden niet zo netjes meer. Ook niet omdat ik zoveel boeken heb dat het eigenlijk niet meer in de kast past. Eens in de zoveel tijd doe ik boeken weg, waarvan ik weet dat ik ze nooit meer hoef te lezen, maar dat zijn er niet zoveel dat het veel verschil maakt.

Waar ben je online te vinden voor mede-boekenliefhebbers?
Ik plaats recensies van alle Engelstalige boeken die ik lees op Goodreads. Op Hebban plaats ik de recensies van alle Nederlandstalige boeken die ik lees. Ik ben actief op Twitter en op Facebook, waar ik bijvoorbeeld veel plaats in de Science Fiction & Fantasy Boekenclub. Verder heb ik een eigen website.

Wat betekenen jouw ‘fantastische’ boeken voor je?
Ik kan niet zonder verhalen – al van jongs af aan breng ik mijn tijd het liefst door met mijn neus in een boek. Verhalen en dan met name SF- en fantasyverhalen bieden een mogelijkheid om even te ontsnappen aan de sleur van het alledaagse, maar tegelijk zetten ze de uniciteit van onze werkelijkheid weer helder in het licht. Nieuwe ideeën worden geïnspireerd, maar ik vind er ook empathie in voor karakters die anders zijn dan ik. Vooral hou ik ervan mijn verbeelding aan het werk te zetten. Een leven zonder boeken kan ik me gewoon niet voorstellen.

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page