web analytics
maandag, mei 20

Column: De 10 leukste slechteriken

Kunnen de bad guys en bad girls in series, films of comic books ook leuk zijn in plaats van alleen maar eng of irritant? Jazeker! Redactielid Sigrid verzamelde haar tien leukste villains.

10. Spike

Spike (James Marsters)

Spike kennen we uit Buffy the Vampire Slayer als de vampier die Buffy’s ‘love interest’ wordt. Maar voordat het zover is, moeten er een heleboel obstakels worden overwonnen. Zijn vertolker James Marsters (Smallville, Warehouse 13) is inmiddels bijna 60, maar ik zou zo weglopen met deze hunk van een vampier.

9. Loki

Loki (Tom Hiddleston)

In Avengers is Loki (Tom Hiddleston – Out of Time, Trollhunters) wat hij is: de streberige broer van Thor, in alles diens tegendeel. Toch lijkt hij niet zo door en door bedorven als hij het doet voorkomen. In feite probeert hij heel hard de erkenning van Thor te krijgen, maar hij krijgt die nooit. Dat maakt hem eigenlijk een trieste figuur, die je het liefste tegen je borst klemt of een kopje thee serveert. Of is dit weer een trucje van hem? In ieder geval kan ik nooit boos op hem worden.

8. Zorg

Zorg (Gary Oldman)

In The Fifth Element is Zorg (Gary Oldman – Harry Potter 3, 4, 5 en 8, Lost in Space) de stroman van de duivelse Shadow, die de wereld wil onderwerpen. Zorg slist omdat hij een overbeet heeft, is geobsedeerd door machientjes en stikt bijna in een pinda, maar doet dit met een overtuiging waar je u tegen zegt. Hij wordt verslagen in de film en eigenlijk vind ik dat heel erg jammer.

7. Lucifer

Lucifer (Tom Ellis)

Is Lucifer Morningstar (Tom Ellis – Merlin, Dr. Who) eigenlijk wel een slechterik? In zijn eigen tv-serie, die nu al vijf seizoenen kent, probeert hij aan de ene kant zijn slechte reputatie hoog te houden, maar is hij eigenlijk gewoon een verdraaid lekkere, eh… goede assistent van detective Cloe Decker. Over wat verdorven is, kun je discussiëren, maar Lucifer is het niet. Toch?

6. Missy

Missy (Michelle Gomez)

Staan er geen vrouwen op deze lijst? Jawel, hoor, en meteen een goede: Missy (Michelle Gomez – Gotham, Chilling Adventures of Sabrina) uit Dr. Who. Met haar Victoriaanse verschijning, sardonische opmerkingen en heerlijk Britse accent verlevendigt deze nemesis van de Doctor elke aflevering waarin ze rondhuppelt. Geen vrouw die je modeadvies geeft of je helpt als je een gebroken hart hebt, maar ik zou haar wat graag als vriendin hebben: nooit een saaie dag.

5. Repelsteeltje

Repelsteeltje (Robert Carlyle)

In Once upon a Time weten de personages eerst niet dat ze betoverde sprookjesfiguren zijn, behalve… Repelsteeltje (Robert Carlyle – Stargate Universe, Eragon). De spindokter van alle intriges en verwikkelingen heeft het voor elkaar gekregen dat zijn geheugen in tact bleef toen de Boze Koningin haar vloek uitsprak. Ik ben jaloers op zijn inzicht in menselijke karakters en zijn manipulatieve vermogen. Ook zou ik wat graag Belle zijn, in de serie zijn ‘true love’, waaruit blijkt dat hij toch een hart heeft.

4. Moriarty

Moriarty (Daniel Davis)

Moriarty kennen we als de tegenstreber van Sherlock Holmes, uit de gelijknamige boeken van Arthur Conan Doyle. Maar deze Moriarty (Daniel Davis – Gotham, Star Trek) bedoel ik niet direct. Indirect wel. Hij komt voor in een aflevering van Star Trek (Ship in a bottle), waarin Geordi hem per ongeluk in het holodeck creëert door een tegenstander voor Data (en niet voor Sherlock Holmes) op te roepen. Al snel is de holo-Moriarty de crew te slim af en moeten ze alle trucs uit de kast halen om hem te verslaan. Of hij nou van licht gemaakt is of niet: intelligentie is sexy. Punt.

3. Q

Q (John de Lancie)

We blijven even in het Star Trek-universum en stellen je voor aan: Q (John de Lancie – Torchwood, Charmed). De alwetende, betweterige, ondeugende, nonchalante, irritante, maar o zo grappige vertegenwoordiger van het Q-continuüm komt zo nu en dan eens buurten bij de bemanning van de Enterprise. En als hij verschijnt, weet je dat er trammelant van komt. Maar hee, het leven zonder een beetje vertier is natuurlijk dodelijk saai, zeker als je zo’n serieus sterrenschipkapiteintje bent als Captain Picard. Q, altijd goed voor kwajongensachtig gegniffel. Daar mogen er van mij meer van zijn.

2. Leonard Snart aka Captain Cold

Leonard Snart (Wentworth Miller)

De verrukkelijke lijzige stem van Snart (Wentworth Miller – Ghost Whisperer, Underworld) is al voldoende om van in katzwijm te vallen, zijn doordringende oogopslag maakt het helemaal af. In The Flash pikt hij een koudegeweer, wat hem zijn bijnaam oplevert. Als dief maakt hij met zijn zus en maat Mike Rory de stad onveilig, maar is hij een door en door slecht karakter? Nee, hij steelt, maar moordt niet en dat pleit voor hem. In Legends of Tomorrow wordt hij zelfs een van de goedzakken, tot zijn eigen verbazing. Als hij zich opoffert voor zijn Legend-vrienden, gebruiken ze zijn stem voor de computer. Gelukkig maar, want die zouden we voor geen goud willen missen.

1. Amunet Black

Amunet Black (Katee Sackhoff)

Met stip op nummer 1 staat bad girl Amunet Black (Katee Sackhoff – Battlestar Galactica, Star Wars) uit The Flash. Deze meta met metalen vuist is een eersteklas dief en trekt met haar opgestoken haar, al haar tanden ontblotende grijns en over-the-top Brits accent alle aandacht naar zich toe. Goede aandacht, want soms wil ze nog wel eens een wijs advies geven of haar metalen fragmenten nét even naast je doen inslaan. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, maar haar heerlijke acte de presence maakt alle sentimentaliteit in The Flash weer in een klap goed.

 

Wie zijn jouw leukste slechteriken? Stuur je top 10 naar Sigrid via sigrid@fantasize.nl.

© 2020-2024 Fantasize & Sigrid Lensink-Damen

You cannot copy content of this page