web analytics
dinsdag, juni 25

Boekrecensie: His story of the world – een mystieke reis door tijd en ruimte

Door Ninja Paap-Luijten

Als je His story of the world gaat lezen, dan krijg je een unieke leesbeleving. Het is niet eenvoudig in een genre te vatten, want het is mystiek en fantasy met veel culturele invloeden. Hoe heb ik dit boek ervaren en wat kun je ervan verwachten?

His story of the world – cover

His story of the world – the first creator
Al voordat je dit boek gaat lezen, valt het op hoe mooi de cover is vormgegeven. De paperback die ik las, heeft flappen aan de zijkanten en zit goed stevig in elkaar. Ik heb het boek behoorlijk ver open gevouwen maar er is geen leesknakje op de rug te zien. De afbeelding op de cover heeft veel details met goudkleurige elementen die meer betekenis krijgen als je het boek leest. Licht en de aarde zelf zijn elementen die van groot belang zijn in dit boek en dat zie je ook terug op de cover. Op het moment van schrijven kun je alleen de Engelse editie bestellen, maar de Nederlandse vertaling is in de maak. Dit is het eerste boek van een serie, maar je kunt het prima los lezen. Je blijft niet met een cliffhanger zitten.

He wondered what he would do when he would be too old to stand on his head for a living.
– His story of the world

In het verhaal volg je Gerald, een breakdancer met een heerlijke nuchtere instelling. Als hij thuiskomt na een optreden, voelt hij aan dat er iets niet in de haak is. Dan duikt er een onheilspellend figuur op in de schaduwen. Gerald weet eraan te ontkomen en haast zich naar binnen, waar zijn broer en zus hem begroeten. Die vertellen hem dat ze worden aangevallen door de dingen zoals Gerald er zojuist een heeft gezien: demonen, of Djinn. Als het gevecht losbarst, trekt het drietal zich terug in de woonkamer. Daar belandt Gerald in een soort trance-achtige staat en maakt hij kennis met de Ashanti Man; een man die op een zwevende goudkleurige kruk zit en een staf vastheeft. De Ashanti Man helpt Gerald om zijn Reis te beginnen. Samen gaan ze door tijd en ruimte om uit te komen bij het begin der tijden. Vanaf daar ontvouwt het verhaal zich verder – althans, voor Gerald, want die maakt zijn Reis terwijl zijn broer en zus in de woonkamer proberen te overleven.

Luchtig, eigentijds en vlot geschreven
Laten we eens even een aantal fantasyclichés pakken en die heerlijk overboord kieperen! In dit boek kom je geen ellenlange beschrijvingen tegen, je hoeft niet bang te zijn dat je een overdreven formele taal door moet worstelen en zelfs de Ashanti Man, toch een behoorlijk mysterieus, oud en mystiek figuur, is recht voor z’n raap.

The problem is that when you ignore evil, it grows, and something as low as a bottom feeder might turn into a monster overnight.
– His story of the world

Je komt Vodouh tegen (niet te verwarren met voodoo; Vodouh zijn bepaalde wezens), maar ook een schaap dat naast een leeuw gaat liggen, magie die op een andere manier werkt dan je zou denken, een begintijd die geen nacht kent, alleen dag, en nog veel meer zaken die je in een doorsnee roman niet zal vinden. Gerald moet op zijn reis observeren, wat niet altijd even makkelijk is. Die rol die hij heeft, als louter observator, verhoogt de spanning. Je wéét als lezer dat de dingen nooit goed kunnen blijven gaan, maar net als Gerald ben je alleen een observator. Tijdens zijn Reis leert Gerald de Sky King kennen, machthebber in de vroegste tijden van de mens, toen de dood nog niet bestond en de zon altijd scheen. Er is echter een verandering op til; iemand die meer wil dan wat hij heeft, bedreigt het vredige bestaan. De uiteindelijke climax is onverwacht genadeloos (ook al kun je als lezer aanvoelen waar het heen gaat ) en laat zien dat de auteur niet alleen spanning kan opbouwen, maar ook weet hoe hij krachtige slotscènes moet neerzetten.

Binnenkant

Culturele achtergrond
Dit is een verhaal met wortels in de Afrikaanse en Caribische cultuur en dat is heel verfrissend. Meestal heeft mijn leesvoer (of dat nou fantasy is, magisch realisme, een historische roman of een thriller) een Westerse en/of een christelijke achtergrond. Dan kom je bijbelverwijzingen tegen, historische referenties of verwijzingen naar bekende literaire werken. In dit boek kom je voodoo tegen (en dus Vodouh, dat is een bepaald soort wezen), is de hoofdpersoon een breakdancer die tussen neus en lippen door vertelt dat dreadlocks het een stuk prettiger maken om op je hoofd rond te draaien, je leest over de Bennu Bird en over magie die op basis van lichtfrequentie werkt. Stargate-kijkers zullen de term ‘ascension’ herkennen. De epische strijd tussen het behouden van orde of het creëren van vrijheid of chaos (het is net hoe je dat ziet) laat een belletje rinkelen bij gamers die Assassin’s Creed kennen. Elke lezer zal dit boek op een andere manier beleven en andere zaken herkennen.

Gerald Vreden – de auteur, niet het hoofdpersonage, al heeft die dezelfde naam – is mede-oprichter van de First Noble Foundation, een stichting die zich inzet voor het behoud en het uitdragen van wereldgeschiedenis en Afrikaans-Caribische kunst en cultuur. Op de website van de stichting is te lezen:

“Africa and the Caribbean is rich in creativity, cultural contents, myths, and legends. Our main purpose is to unfold the heritage by research and evolve them into designs next to digital- & printed media content .

So it can be a part of our worlds’ cultural heritage .”
– First Noble Foundation

Mythes, legenden en culturele invloeden genoeg in dit knappe debuut. Ik heb oprecht genoten van dit boek. Van mij mogen er nog veel meer van zulke werken worden geschreven, want het is een welkome aanvulling op het huidige fantastische landschap.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Ninja Paap-Luijten

You cannot copy content of this page