web analytics
vrijdag, maart 29

Column Sigrid Lensink: Buitenaards Culinair

Door Sigrid Lensink

Moet je op een website als Fantasize wel over voedsel gaan beginnen? Ik bedoel, eigenlijk willen we de diepte in met achtergrondartikelen over de oorsprong van de fantasy en sciencefiction en dan komt er zo’n redactielid aan met recépten. En dit redactielid houdt niet eens van koken!

Harry Potter

Smekkies in alle smaken, wegspringende chocoladekikkers. In het eerste half uur van de eerste film krijg je al een assortiment snoepgoed over je uitgestort dat specifiek voor de magische wereld van Harry Potter is. In andere delen drinken ze boterbier en wordt de fopshop van Fred en George Wemel een groot succes.

Als je kijkt naar wat er op de lange tafels in de Grote zaal verschijnt, is dat een overdaad aan gerechten die we in de Dreuzelwereld ook kennen: kippenpoten, aardappelpuree, worteltjes, pasteitjes. De Engelse keuken op zijn best en dat zegt wat, want de Engelse keuken heeft niet de reputatie een smakelijke keuken te zijn.

In Harry Potter is de mix ‘normaal’ (Dreuzel)eten en wonderlijk snoepgoed goed gekozen, omdat het hele verhaal een mix is van ‘normale’ tieners die wonderlijke dingen meemaken. Maar de eetgewoonten spelen geen rol in de zin van typering van de tovenaarswereld, het is meer een leuke gimmick.

Lord of the Rings

Hobbits houden veel van eten, de hele dag door. Hier zijn de gerechten al meer toegespitst op het karakter en de cultuur van de personages. Dat kan ook niet anders, want van Tolkien is het bekend dat hij alles grondig aanpakte: van de fictieve geschiedschrijving van de Hobbits, liederen en het bedenken van de talen van Midden-Aarde. Daarom past lembas ook alleen bij Elven.

Gerechten, voedsel en ingrediënten namaken van series of films is niet eenvoudig, blijkt uit het overweldigende aanbod op internet dat ‘normaal’ eten is met een exotische naam. Guacomole dipsaus met de naam Dead Marsh. Ringvormige snoepjes vernoemen naar “The One Ring”. Nee, dat is valsspelen.

Star Trek

In Star Trek komen de prachtigste creaties voorbij, waarbij het Klingonse gagh met de wriemelend levende wormen natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Dat er veel moeite is gestoken in het uitwerken van recepten, zegt iets over wereld- en karakterbouw van Star Trek. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort details de serie mede zo populair heeft gemaakt: alles klopt. Niet alleen is er nagedacht over het soort gerecht bij het soort buitenaards wezen, ook de ingrediënten zijn nauwkeurig bestudeerd. Op Vulcan groeien geen planten die een koud klimaat fijn vinden, dus zijn je keuzes voor gerechten meteen beperkt.

Voor de lol heb ik het Star Trek Cookbook aangeschaft, samengesteld door Ethan Phillips (Neelix) en William J. Birnes. Hierin kun je Vulcan plomeeksoep vinden en een keur aan drankjes die Quark schenkt in zijn bar op Deep Space Nine. Ook staan er een aantal ‘aardse’ recepten in, de lievelingskostjes van bijvoorbeeld Harry Kim of Benjamin Sisko. De themafeestjes krijgen al vorm…

Wereldbouw

Wat ik met deze blog maar wil zeggen: leef je in je wereld in. Verzin niet alleen magie, draken, personages. Bedenk ook wat zij eten, hoe zij het eten en of de ingrediënten wel te vinden zijn op een met sneeuw overdekte wereld. Groeien daar felrode bloemen? Zo ja, dan zul je wel van goede huize moeten komen om dat geloofwaardig te maken. Wat is de eetcultuur? Een goed gekozen detail aan tafel zegt heel veel over hoe een personage in het leven staat. En het mooie is, je hoeft het wiel niet uit te vinden: de grote series/verhalen gingen je al voor. Gebruik dat en pas het aan jouw smaak aan.

© 2020-2024 Fantasize & Sigrid Lensink – Damen

You cannot copy content of this page