web analytics
zondag, mei 15

De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2, kan Odessa de wereld van Scribopolis redden?

Een eigenwijs meisje, een rare vogel en een hoop slechteriken. Doe dit alles bij elkaar, stop er nog wat legendarische schrijvers zoals Shakespeare en Kafka en helden als Achilles en sir Lancelot bij en je hebt een superboek. De serie De Kleine Odessa van de Vlaamse auteur Peter van Olmen is een geweldige mix van dit alles en mengt er ook nog een spannende verhaallijn doorheen. De serie bestaat uit vier boeken en neemt je mee op een avontuur dat uiteindelijk naar een verrassend einde leidt. In het laatste deel van de serie, De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2, komen alle verhalen samen en eindigt een goed geschreven serie op een mooie manier.

De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2

In de boekenserie De kleine Odessa maak je kennis met een klein meisje van 12 jaar dat samen met haar moeder in een groot huis in de ‘normale wereld’ woont. Echter blijkt Odessa niet zomaar een meisje te zijn. Haar moeder blijkt de legendarische Muze Calliope te zijn en Odessa is de ‘Ware’. Toen haar moeder bevallen was van Odessa is ze met haar gevlucht naar de normale mensenwereld om haar zo te beschermen voor het mogelijke gevaar wat het leven als de ‘Ware’ met zich mee kan brengen. Wanneer Odessa door omstandigheden terug in de wereld van Scribopolis komt, maakt ze het ene na het andere avontuur mee. Deze avonturen beleeft ze met Lode A., een kanarie met een nogal grote en grofgebekte mond. Dit alles om als de ‘Ware’ de wereld te redden en ervoor te zorgen dat schrijvers hun wonderlijke werk kunnen blijven publiceren.

De val van Scribopolis

In De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2 komen we terug bij Odessa die een tijd letterlijk in verschillende boeken geleefd heeft. Ze komt terug uit deze boekenwerelden naar haar geliefde stad Scribopolis. De stad der schrijvers en boeken is echter totaal veranderd en ingenomen door de Prins en zijn volgelingen van Bolhoedmannen. Overal worden boeken verbrand en prediken de bolhoedmannen het Rode Boekje. Dit Rode Boekje wordt gezien als het enige boek dat er gelezen dient te worden en dat alle waarheden bezit. Met het verbranden van boeken wordt het hart van de stad, De Bibliotheek, ontzield en staat de stad op instorten.

Odessa probeert de stad te redden. Zij is de ‘Ware’ en zij is de enige die in Boekus (het boek der boeken) kan schrijven. En wat zij in Boekus schrijft zal ook uitkomen. Echter weet niemand waar Boekus is gebleven. Boekus is al jaren onvindbaar en de zoektocht naar hem lijkt door iedereen opgegeven te zijn. Volgens Odessa is de enige manier om Scribopolis te redden van de ondergang, het vinden van Boekus.

Speurtocht naar Boekus

Maar dit is lastiger dan gedacht. Ondertussen wordt Odessa namelijk gezien als de meest gehate persoon van de stad. Iedereen gaat ervan uit dat zij de oorzaak is van alle ellende. Zij zou de Prins alle geheimen van Scribopolis verteld hebben, waardoor hij nu aan de macht is gekomen. Zelfs haar beste vriendinnen, de gezusters Brontë, gaan ervan uit dat het Odessa is die alles en iedereen verraden heeft. Het verzet, bestaande uit vele zeer bekende schrijvers en hun favoriete personages, ziet haar als de verraadster van de stad. Zelfs haar twee vaders vertrouwen haar niet meer. In plaats van de ‘Ware’ zien ze Odessa weer als ‘het meisje van Gisteren’, een titel die Odessa ooit spottend van Dostojevski heeft ontvangen. Want een meisje zou nooit de ‘Ware’ kunnen zijn, alles wat ze doet is een dag later toch vergeten, ze is ‘het meisje van Gisteren’. Als Odessa een paar behoorlijk dubieuze acties uithaalt om Boekus weer te bemachtigen bevestigt ze het wantrouwen van het verzet alleen maar.

Terwijl Odessa alles op alles zet om op haar manier de stad te redden, start het verzet een grote oorlog tegen de Prins. Een groot bloedbad dreigt de straten van Scribopolis voor eeuwig rood te kleuren. En de grote vraag is dan ook of Odessa het bloedbad kan stoppen.

Een goed geschreven trilogie van vier boeken

De kleine Odessa is een trilogie geschreven door Peter van Olmen, dat bestaat uit vier boeken (De val van Scribopolis bestaat uit twee delen) die een eigen plek in de fantasywereld verdienen. De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2 is het laatste deel van deze serie. In de boeken van Peter van Olmen maak je kennis met verschillende grote schrijvers en de personages uit de meest belangrijke boeken en verhalen van de geschiedenis. Gedurende het verhaal leer je onder meer over Shakespeare, de gezusters Brontë en Kafka en hun legendarische werken. En je leert meer over legendarische personages zoals Jean Valjean, sir Lancelot, Orpheus en Tybalt. Allemaal grote namen die in het verhaal prima tot hun recht komen.

Het principe van een hoofdpersoon die met legendarische personages in contact komt lijkt geïnspireerd te zijn op De wereld van Sofie. In plaats van filosofen loop je nu door de wereld der schrijfhelden. De avonturen die Odessa beleefd zorgen er echter voor dat het verhaal nooit saai wordt. Oorlogen, gevechten en ontmoetingen met bepaalde fictieve personages zorgen voor de nodige spanning en sensatie.

De kleine Odessa boekenserie

De vele extra’s zorgen voor meer duidelijkheid

Voor de lezer die meer wil weten over de verschillende schrijvers en personages in het boek, staat achterin een hele lijst met uitleg en omschrijvingen. Zo kan je je als lezer nog meer verdiepen in de achtergrond van het verhaal. Deze uitleg zorgde er ook voor dat ik dit tweede deel van de serie De val van Scribopolis zonder problemen kon volgen. Het was wel goed dat ik het allereerste boek (De kleine Odessa I: het levende boek) al gelezen had. Zonder de kennis van het eerste boek is het verhaal wel behoorlijk bizar en vaag. Ik merkte wel dat ik toch een hoop informatie gemist heb door de voorgaande twee boeken niet gelezen te hebben. Maar dit stimuleert mij weer om de rest ook te gaan lezen. Al weet ik nu natuurlijk wel al hoe de serie eindigt.

Leerzaam boek voor de fanatieke jonge lezer

Het boek staat omschreven als Young Adult voor een leeftijd vanaf 12 jaar. Voor de 12-jarige lijkt het me toch best een heftig boekwerk, met 467 pagina’s nou niet echt een snel weg te lezen boek. Maar voor de fanatieke jonge lezer is het absoluut een aanrader. Het is niet alleen avontuurlijk, maar ook leerzaam. Het verhaal is erg aantrekkelijk geschreven, waardoor je er snel doorheen loopt. De hoofdstukken zijn kort en sluiten goed op elkaar aan. Omdat je alleen de verhaallijn van Odessa volgt, raak je ook niet in de war gedurende het verhaal.

Het boek is geschreven in een gemakkelijke, Vlaamse schrijfstijl. Er wordt wat straattaal doorheen gegooid en personages zoals sir Lancelot spreken ook in een stijl zoals men dat in die tijd deed. Dat ouderwetse maakt het soms wat hinderlijk om snel door de tekst te komen, maar gelukkig spreekt hij niet zo veel. Het wat meer jongere taaltje wat Peter van Olmen gebruikt is juist verfrissend, het maakt het verhaal levendig en voor de jeugd ook goed te begrijpen. Het zorgt ervoor dat je je meer in Odessa kan inleven, zeker als ze weer eens flink tegen zichzelf tekeer gaat.

De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2: gewoon goed

Al met al heeft Peter van Olmen hier een redelijk uniek concept in handen. Een verhaal dat zowel leerzaam als avontuurlijk is. Terwijl je je als lezer stort in de avonturen van Odessa, leer je stiekem nog wat bij over legendarische werken van de grootmeesters in de schrijfwereld. Het verhaal is meeslepend geschreven en is van begin tot eind interessant. Met her en der wat grove humor geleverd door de geweldige kanarie Lode A, is De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2 ook voor de oudere lezer een leuk boek om erbij te pakken. Het is wel verstandig om de hele serie in de juiste volgorde te lezen, dit maakt het totale verhaal een stuk begrijpelijker. Maar zelfs als losstaande boeken is deze serie goed te doen.

Titel: De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2
Schrijver: Peter van Olmen
Uitgever: Van Halewyck
Fantasize service: Koop De kleine Odessa IV: de val van Scribopolis – boek 2 op Bol.com:

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2022 Fantasize