web analytics
maandag, mei 16

Nederlandse fantasy-auteur wint Hugo Award

Op de uitreiking van de Hugo Awards, de grootste en meest prestigieuze internationale wedstrijd voor sciencefiction- en fantasyverhalen, is de Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt vannacht in de prijzen gevallen. Eerdere winnaars zijn J.K. Rowling en George R.R. Martin.

In de categorie ‘Novelette’ won de Nederlandse auteur met ‘The Day The World Turned Upside Down’, een vertaling van ‘De vis in de fles’ waarmee hij enkele jaren geleden al de Paul Harlandprijs in Nederland won.

Hiermee is Olde Heuvelt de eerste Nederlandse auteur die op de Hugo Awards in de Verenigde Staten wint. Nog nooit eerder zelfs kreeg een naar het Engels vertaald verhaal een Hugo Award. Het is de derde keer dat Olde Heuvelt met een vertaald verhaal genomineerd was.

Fans
Op de Hugo Awards zijn het de fans van het fantastische genre die hun favoriete verhalen nomineren, maar in 2015 werd de uitreiking overschaduwd door een politiek spel. Een groep van conservatieve auteurs onder leiding van Brad Torgersen die zichzelf de ‘Sad Puppies’ noemden, pikten het niet dat de jongste jaren opmerkelijk veel vrouwen, homoseksuelen en niet-blanken hadden gewonnen met verhalen waarin thema’s als seksisme, racisme en homoseksualiteit aan bod kwamen. ‘Niet langer geïnteresseerd in avontuur’, argumenteerden de Puppies, ‘zijn de Hugo’s elitair, academisch en veel te ideologisch geworden – irrelevant voor de gewone fan.’

De ‘Sad Puppies’ voerden een harde campagne om hun favoriete verhalen naar voren te schuiven. Toen in april de nominaties werden bekendgemaakt, bleek dat zij voor een groot deel in hun opzet waren geslaagd. Dat veroorzaakte veel consternatie. Op zijn blog sprak George R. R. Martin zijn teleurstelling over de gang van zaken uit. ‘Dit is een smerig gevecht’, schreef hij. ‘De sad puppies hebben de Hugo Awards gebroken. En ik ben er niet zeker van of ze ooit kunnen worden hersteld.’

Dat auteurs en fans voor hun favoriete verhalen campagne voeren, is niet nieuw. Maar de manier waarop de Hugo Awards dit jaar werden gekaapt, wel. ‘Het lijkt of de sad puppies de Hugo Awards willen overnemen en er hun eigen awards van willen maken’, aldus Martin.

Opmerkelijker
In zijn categorie was de Nederlandse auteur Olde Heuvelt met zijn verhaal de enige die niet door de ‘Sad Puppies’ naar voren was geschoven. Dat hij toch de prijs wegkaapte, maakt zijn prestatie des te opmerkelijker. De award kan de internationale carrière van Olde Heuvelt een stevige duw in de rug geven. Volgend jaar verschijnt zijn laatste roman ‘HEX’ bij een Amerikaanse uitgeverij. Dat contract had hij eerder al binnengehaald.