web analytics
donderdag, mei 19

André Kuipers op 23 en 24 april in teken van Elfia

Europa’s grootste fantasyfestival Elfia strijkt dit jaar op 23 en 24 april neer in en om Kasteel Haarzuilens. Vampiers, elfjes, orks, piraten, steampunkpersonages, al deze verschillende fantasywezens lopen dadelijk rond op het jaarlijks terugkerende fantasyevenement. Het thema van deze lente-editie is Time and Space.

André Kuipers en Richard Schwarts
Geheel in stijl van het thema geeft de Nederlandse astronaut André Kuipers zaterdag en zondag een presentatie over het onderwerp ‘Galactisch ondernemen en de kans op contact met buitenaards leven. Ook zal de auteur Richard Schwartz aanwezig zijn, bekend van de serie “Het geheim van Askir” en zullen er valkeniers met hun roofvogels aanwezig zijn.

Hoe het ooit begon…
Elfia kent een lange geschiedenis met verschillende verschijningsvormen, waarbij de geschiedenis teruggaat naar 1994. TV scriptwriter Stefan Struik opende in december van dat jaar met zijn zus de Elf Fantasy Shop, een kleine game- en boek winkel in Delft. Het duo opende drie jaar later een tweede winkel in Den Haag en rond de milleniumwisseling volgden Rotterdam en Utrecht.
In 1995 startte Struik bovendien ook het gratis tijdschrift Elf Fantasy Magazine, die bleef bestaan tot 2009.

Concept
In de winkels organiseerde Struik lezingen over druidisme, Tolkien en andere onderwerpen die met fantasy te maken hebben. Struik combineerde in 2001 al deze zaken in een uniek festivalconcept: de Elf Fantasy Fair. Het festival begon in het themapark Archeon, en verplaatste zich daarna naar Kasteel de Haar.

Limburg
In 2009 volgde een tweede versie van de Elf Fantasy Fair in de plaats Arcen in Noord-Limburg. In januari 2013 verving het festival zijn naam in Elfia. De voorjaarseditie van Elfia die gehouden wordt bij Kasteel de Haar, wordt ook wel de ‘light edition’ genoemd, terwijl de herfsteditie in Limburg zich juist kenmerkt als de ‘dark edition’ .

Tickets en programma
Wie naar Elfia wil afreizen, vindt op de website van het festival het volledige programma. Daar kunnen bezoekers eveneens tickets bestellen. In de voorverkoop gelden speciale voordelige tarieven. Aan de dagkassa betalen volwassenen op zaterdag 25 euro en op zondag 22,50 euro, en kinderen 13,50 euro.