web analytics
vrijdag, april 19

Special Tweestrijd: Bespreking – Meester van de zwarte molen: magie of liefde

Door Carmen Lensink (14 jaar)

Meester van de zwarte molen, van de schrijver Otfried Preussler, gaat over een jongen, Krabat, die naar een molen gaat om zwarte magie te leren. Hij krijgt dromen over een eenzame molen en hij voelde zich ermee verbonden. Hij moet ernaartoe. Hij blijft drie jaar op die molen, tot hij uiteindelijk weggaat. Hij verslaat de meester met behulp van zijn vriendinnetje, die hij in het eerste jaar ‘ontmoet’. In de drie jaar komt hij veel te weten over magie, de meester en de liefde. In het eerste jaar maakt hij vrienden met een jongen genaamd Tonda. Tonda helpt hem met klusjes en geeft Krabat advies over het leven in de molen. Maar Tonda sterft tijdens oud en nieuw. Vanaf dat moment heeft Krabat door dat er meer aan de hand is dan klusjes doen en een beetje magie leren.

Er wordt gesuggereerd dat de tovenarij die de leerlingen leren zwart is, en blijkbaar dus slecht is. Maar de magie kan ook voor goede dingen gebruikt worden. De leerlingen leren bijvoorbeeld hoe ze een heel meer van water kunnen ontdoen. Je kunt die kennis gebruiken om te zorgen dat mensen geen drinkwater meer hebben. Maar als het water giftig of vuil is geworden, kan je juist levens redden.

Zwarte magie ligt ook aan het perspectief. Voor de dorpelingen die leven van het (vuile) water in het meer, lijkt het alsof je een slecht ding hebt gedaan, maar jij weet zeker dat je iets goeds hebt gedaan. Zwarte magie is dus meer grijs dan zwart. Nu kun je ook bedenken: wat is dan ‘witte’ magie? Witte magie kan zijn dat je in alle opzichten iedereen helpt. Maar waarschijnlijk is er altijd wel een persoon die er anders over denkt. Wat nou als je het water in het meer nou niet weghaalt, maar zuivert? Het lijkt alsof er niks is gebeurd, en iedereen blijft leven. Je kan nu ook bedenken: hoe is het water giftig geworden? Door de natuur of door een persoon? Als een persoon het giftig heeft gemaakt, vindt die persoon het niet leuk dat het water weer schoon is. Kortom: het is nooit zo zwart-wit als je denkt.

De meester van de molen heeft veel macht en is al oud, hij heeft een opvolger nodig. Elk jaar in december vraagt hij aan zijn beste leerling of hij hem wil opvolgen, zo niet, dan wacht de leerling een tragisch lot. De leerlingen zijn bang voor de meester en zijn status en willen hem niet opvolgen, maar ze kunnen hem ook niet verslaan. Of toch? Alleen met liefde kan Krabat de meester overrompelen. Is liefde dan toch echt krachtiger dan de zwartste magie?

Otfried Preussler (1923 – 2013) schreef het boek in 1971 onder de titel Krabat en het is in het Nederlands vertaald als Meester van de zwarte molen. Hij kreeg er in 1973 de Zilveren Griffel voor.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Carmen Lensink

You cannot copy content of this page