web analytics
dinsdag, mei 28

Interview: Nicole Leclercq

Door Isabelle Plomteux

Nicole Leclercq, © eigen foto

Kan je jezelf even voorstellen? Wie is Nicole Leclercq?
Vroeger wilde ik altijd actrice worden, maar mijn enige filmervaring was toen ik een seconde in beeld was in de film Zwartboek en mijn hemd van het lijf werd gerukt. Daarna dacht ik dat ik mij beter op het schrijven kon richten. Ik ben wel een hele trage schrijver. Ik werk full-time als business developer aardwarmte en schrijf normaal gesproken alleen als ik op vakantie ben. Als ik om het jaar een boek uitbreng, ben ik blij.
Naast het schrijven, pas ik ook vaak op katten in mijn wijk. Ik heb zelf twee katten, Buffy en Garfield. En het liefst lees ik verhalen die door anderen zijn geschreven.

Hoelang schrijf je al? Korte verhalen? Langer werk?
Ik denk dat ik mijn eerste verhaal al schreef toen ik vijftien jaar oud was, maar pas in 2012 is mijn eerste boek uitgegeven. Ik begon vroeger vaak aan het schrijven van verhalen, alleen kreeg ik toen een idee wat mij meer aansprak en maakte ik weinig af. Totdat ik een cursus schrijven volgde bij Philippa Pride in Turkije. Zij gebruikte een techniek waarbij je de tekst van de achterkant van je boek ging opstellen en toen werd de droom wat concreter. Zij raadde mij ook aan om mijn boek op te splitsen in drie boeken.
Ik heb op dit moment twee korte verhalen geschreven en drie langere boeken voor de Erin Holland Series. Het korte verhaal Touched by Fear kunnen mensen gratis krijgen als ze zich aanmelden op mijn nieuwsbrief, maar mijn voorkeur gaat uit naar lange verhalen.

Heb je bepaalde schrijfopleidingen gevolgd?
Ik heb diverse schrijfcursussen gedaan. Robert McKee heeft een opleiding op het gebied van scenarioschrijven en de schrijfcursus van Philippa Pride zou ik ook erg aanbevelen.

In welk(e) genre(s) en voor welke leeftijd schrijf je?
Op dit moment passen mijn boeken vooral in het genre urban fantasy of paranormal romance. Het boek waar ik nu aan werk, zou ik een paranormale thriller noemen. Het gaat over een heks die een relatie heeft met een voodoopriester bij wie ze weg wil, maar hij wil haar niet laten gaan. Ik schrijf voor volwassenen, hoewel ik ook weleens hoor dat tieners mijn boeken lezen. Toen ik veertien was, heb ik mijn eerste romantische boek gelezen, Captive Bride van Johanna Lindsey. Dat was waarschijnlijk niet zo geschikt voor een tiener en wellicht verklaart dat waarom ik nu zo ben, maar ik vond het geweldig!

Cover van Touched by Evil

Je bent Nederlandse maar schrijft in het Engels. Kan je die keuze even toelichten? En overweeg je om je boeken ook in het Nederlands uit te brengen?
Ik heb een internationale achtergrond en lees voornamelijk boeken in het Engels. Toen ik elf was, ging ik naar Frankrijk en ik heb ook in Spanje en Noorwegen gewoond. De Nederlandstalige boeken die ik in Frankrijk las, waren vooral literatuur. Een Noorse klasgenote heeft mij toen Captive Bride geleend, en vervolgens was ik verslaafd aan dat soort boeken. Ik ken eigenlijk geen Nederlandstalige schrijvers die soortgelijke verhalen schrijven. Later ontdekte ik Laurell K Hamilton, Christine Feehan en Charlaine Harris die over sexy vampiers schreven. Dat wilde ik ook!
Daarnaast heb je een groter publiek als je in het Engels schrijft. Ik zou mijn boeken niet naar het Nederlands laten vertalen. Ik denk dat ik ze dan eerder naar het Duits zou vertalen, omdat ik denk dat de markt daar groter is voor mijn genre.

Je (Engelstalige) boeken worden uitgegeven bij Ragz Books. Hoe ben je bij hen terecht gekomen?
Toen ik mijn eerste boek had afgerond, heb ik het eerst naar een aantal agenten gestuurd. Zij ontvangen echter honderden boeken per week en meestal ontving ik niet eens een reactie. Eén agente reageerde wel positief, maar zij vertegenwoordigde destijds al die schrijvers die over vampiers schreven en het lukte haar niet om een uitgever te vinden. Ik kende iemand via mijn werk die mij aan de telefoon vroeg hoe het ging en toen vertelde ik hem hoe moeilijk ik het vond om een uitgever te vinden die nog iets met vampiers wilde doen. Ik was bang dat het genre niet meer populair was. Toen hij ophing, werd hij benaderd door een vrouw die mee had geluisterd en hem vertelde dat haar vriendin de eigenaar was van Ragz Books en dat je daar de eerste drie hoofdstukken van je boek kon sturen. Meestal werd je dan afgewezen, maar ze gaven je dan wel feedback op je boek. Ik heb haar vervolgens benaderd en ik was erg blij toen er positief werd gereageerd.

Kan je je boeken even voorstellen? Standalone of serie? Korte inhoud?
Ik heb een serie die gaat over Erin Holland. Haar verhaal is afgerond in Touched by Evil, maar mijn uitgever heeft me aangeraden om ook het verhaal over haar ouders te schrijven, dus daar ben ik nu mee bezig.
Toen Erin zeven jaar oud was heeft ze een ritueel overleefd dat werd uitgevoerd door haar vader. Door het ritueel heeft zij de krachten gekregen van de wezens die ooit zijn overleden en ook geesten zitten aan haar vast. Ze wil zó graag van die geesten af, dat ze teruggaat naar haar geboortedorp op zoek naar antwoorden. Maar niet iedereen zit te wachten op haar aanwezigheid.

Heb je bepaalde thema’s in je werk? Welke en waarom vind je ze belangrijk?
Ieder boek heeft een verschillend thema. In het boek waar ik nu aan werk is dat moederschap. Ann Holland wordt mishandeld door haar partner die aan voodoo doet. Helaas kan ze haar stiefdochter niet bij hem achterlaten dus probeert ze bewijzen te verzamelen waaruit blijkt dat hij een slechte vader is.

Waar zijn je boeken te vinden? In welke vorm zijn ze verkrijgbaar?
Mijn boeken worden vooral verkocht op amazon.nl. Ze zijn zowel als ebook en paperback te verkrijgen.

Waar sluit je werk bij aan?
Mijn huidige boekenreeks kan je het beste vergelijken met die van Charlaine Harris (van de tv-serie True Blood) en Kim Harrison.

Heb je favoriete auteurs?
Kim Harrison, Thea Harrison en Christine Feehan.

Cover van Touched by Madness

Waarom schrijf je eigenlijk? Wat vind je er leuk aan en wat niet?
Ik vind het heerlijk om soms even in een andere wereld te zijn die ik zelf heb gecreëerd. Ik ben niet altijd even aardig voor mijn personages. Ik vind het mooi als ze er dan sterker uitkomen. Wat ik wel lastig vind, is dat ik dit doe naast een fulltime baan en ik niet de energie heb om ’s avonds en in de weekenden verder te schrijven.

Waar ben je als auteur te vinden? Website? Sociale media? Evenementen?
Ik ben het beste online te vinden via mijn website: www.nicoleleclercq.com. Ik ben niet erg actief op Facebook of Instagram, hoewel ik daar wel een account heb. Ik was vorige maand in Sneek op de HSF Con, maar dat was voor mij de eerste keer dat ik zoiets in Nederland bijwoonde. Ik vond het wel enorm gezellig en zou het zeker weer willen doen. Ik ben van plan om eind dit jaar voor het eerst naar een Comic Con-evenement in Londen te gaan. In 2018 was ik op the LoveLetter Convention in Berlijn. Dat vond ik ook geweldig.

Toekomstplannen?
Ik moet nog twee scenes schrijven voor Touched by Obsession, mijn laatste boek. Daarna zal die geredigeerd moeten worden en hopelijk dat hij dan over niet al te lange tijd zal worden uitgegeven. Wellicht net voor de Comic Con in Londen in november!

Bedankt voor het interview!

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page