web analytics
dinsdag, mei 28

Interview: Mathias Maho

Door Isabelle Plomteux

Mathias Maho, © eigen foto

Kan je jezelf even voorstellen? Wie is Mathias Maho?
Ik ben Mathias Maho, een Vlaamse schrijver van 31 jaar. Naast schrijver ben ik ook rasechte cowboy, inclusief paard uiteraard! Ik vang verwaarloosde dieren op en probeer ze een warm thuis te geven. Op gebied van literatuur geef ik workshops over hoe je dieren in het verhaal kan verwerken (mijn specialiteit) en kan je me binnenkort aan het werk zien als lid in het online programma About Books van uitgeverij Zilverspoor.

Hoelang schrijf je al? Korte verhalen? Langer werk?
Ik ben in 2013 aan mijn eerste manuscript begonnen en heb er vijf jaar lang aan gewerkt. 2018 was het releasejaar van Ruiters van de nacht – Relikwieën van het verleden en de wereld houdt me voorlopig zo gebonden dat ik nauwelijks tijd overhoud om een kortverhaal te schrijven.

Heb je bepaalde opleidingen gevolgd?
Ik ben afgestudeerd in de richting Kantooradministratie & Gegegevensbeheer en heb daarna meerdere korte modules gevolgd m.b.t. dierenwelzijn. Recent ben ik afgestudeerd copywriter en nog op zoek naar mijn plaats op de arbeidsmarkt.

In welk(e) genre(s) en voor welke leeftijd schrijf je?
Mijn boeken zijn in wezen young adult maar ik merk dat de dystopische elementen die in mijn wereld plaatsvinden ook erg in trek zijn bij het oudere publiek. Ik schrijf new fantasy in een post-apocalyptische wereld.

Je boeken worden uitgegeven bij de Nederlandse uitgeverij Zilverspoor/ Zilverbron. Hoe ben je bij hen terecht gekomen?
Na het schrijven van mijn eerste manuscript wist ik niet goed waar ik ermee heen kon. Na het opsturen van mijn verhaal naar verschillende uitgeverijen (zonder succes), hield ik een shout-out in de boekengroepen op Facebook. Iemand vermeldde Zilverspoor/Zilverbron als een uitgeverij die zich specialiseerde in Nederlandse fantasy. Dus stuurde ik mijn verhaal daarheen en negen maanden later zijn we de samenwerking gestart. En daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad!

Kan je je boeken even voorstellen? Standalone of serie? Korte inhoud?
Wanneer Nicks paard Esprit ziek wordt, bloeit er een magiebron open in Nick. Hij komt terecht in een post-apocalyptische wereld waarin hij Esprit verliest en de wereld gehuld wordt in een langdurige schemering. Samen met zijn pratende helhond Venga en Karel, een agent van het geheimzinnige agentschap Bureau Nul gaat hij op zoek naar een manier om de wereld te redden en Esprit terug te vinden.

Heb je bepaalde thema’s in je werk? Welke en waarom vind je ze belangrijk?
De grens tussen goed en slecht is een terugkerend thema. We zijn zelf ook niet steeds één van de twee en worstelen vaak met gemengde gevoelens. Ik wilde dat terug laten komen. Ook het idee van een verwerkingsproces ligt me nauw aan het hart. Iedereen maakt dit mee in zijn/haar leven en ik wilde aanhalen dat er niet één manier is waarop je dat kan doen, iets verwerken.

Waar zijn je boeken te vinden? In welke vorm zijn ze verkrijgbaar?
Zowel deel 1 als deel 2 van Ruiters van de nacht is terug te vinden als paperback en e-book. Ze zijn overal verkrijgbaar, hetzij op bestelling bij de meeste winkels. Daarnaast kan je ze rechtstreeks op de website van Zilverspoor kopen, en vind je de link ook terug op mijn eigen website.

Waar sluit je werk bij aan?
Je kan het een klein beetje vergelijken met de de reeks De noorderlichttrilogie (His Dark Materials in het Engels) van Philip Pullman, waarin mensen hun dierlijke daemons als metgezel hebben. Ook in mijn boeken hebben mensen een Zielsdier waarmee ze in telepathische verbinding staan dankzij magie.

Heb je favoriete auteurs?
Terry Brooks is zonder twijfel één van mijn favorieten. The Shannara Chronicles hebben mijn liefde voor het lezen weer aangewakkerd en ik ben sindsdien niet meer kunnen stoppen. Christopher Paolini met zijn Heritage-reeks staan ook in mijn kast te pronken. Als laatste ben ik enorm onder de indruk van Ransom Riggs en de Miss Peregrine’s peculiar children-boeken.

Waarom schrijf je? Wat vind je er leuk aan en wat niet?
Schrijven is voor mij een ontsnapping van de werkelijkheid. Hoewel ik erg sociaal ben, is het praten over wat er in me omgaat geen gemakkelijke kwestie. Door het schrijven, verwerk ik dingen.

Wat is ‘Plant een boek’?
Het klimaat is iets wat me altijd al nauw aan het hart heeft gelegen. Met de opwarming en slinkende bossen, voelde ik dat het mijn plicht was om iets te doen. Omdat er ook bomen gekapt worden om mijn boeken te maken, leek het me niet meer dan eerlijk dat ik die bomen ‘teruggaf’ aan de natuur. Daarom heb ik de ‘plant-een-boek’-actie op poten gezet waarin ik voor elke vijf boeken die ik verkoop een jonge boom plant op plaatsen waar ze nodig zijn.

Waar ben je als auteur te vinden? Website? Sociale media? Evenementen?
Voorlopig kan je me nog terugvinden op mahomathias.wixsite.com/ruitersvandenacht. Op die website vind je alle evenementen waar ik met Zilverspoor en Het Schrijverscollectief terug te vinden ben. Daarnaast post ik ook regelmatig op de facebookpagina Ruiters van de Nacht en op Instagram als Ruiters_vd_Nacht.

Toekomstplannen?
Zodra mijn eerste vierluik klaar is, wil ik ze in het Engels uitbrengen. Daarnaast ga ik meerdere verhalen schrijven in het De nacht-universum.

Bedankt voor het interview!

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page