web analytics
vrijdag, juni 14

Interview: Dorien Brugman – 2e plaats Harland Awards editie 2022

Door Isabelle Plomteux

Dorien Brugman, eigen foto

Kan je jezelf even voorstellen? Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben Dorien. Ik ben vierentwintig, en ik ben bezig met mijn studie in Interaction Technology. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met schrijven, lezen, (digitaal) tekenen, pianospelen en het maken van animaties.

Heb je al eerder verhalen/romans geschreven? In het ‘genre’ of niet?
Ik heb geen gepubliceerde verhalen of boeken, maar ik ben wel al een tijd bezig met het schrijven van een fantasy/sciencefictionboek. Voordat ik aan dit boek begon, heb ik een paar andere (eerste versies van) boeken geschreven, maar meer als oefening. Vroeger schreef ik wel veel korte verhalen, maar op een bepaald moment ben ik in plaats daarvan overgestapt naar boeken. Omdat ik graag een keer mee wilde doen aan een verhalenwedstrijd, ben ik de laatste jaren ook weer korte verhalen gaan schrijven. Toen kwam ik erachter dat ik dat ook erg leuk vind om te doen. Ik schrijf voornamelijk fantasy en af en toe sciencefiction, en het liefst in een moderne setting.

Was het de eerste keer dat je met de Harland Awards verhalenwedstrijd mee deed? Wat deed je besluiten om mee te doen?
Dit was de tweede keer dat ik meedeed aan de Harland Awards. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee. Ik heb altijd al wel geschreven, maar een paar jaar geleden ben ik er weer serieuzer mee bezig gegaan. De reden dat ik besloot mee te doen was omdat het me erg interessant leek om eens feedback te krijgen van mensen die ik niet persoonlijk ken. Voordat ik meedeed, liet ik mijn verhalen eigenlijk niet vaak door anderen lezen, en als ik dat wel deed alleen door bekenden, maar dat is toch anders dan door mensen die je niet kent. Verder leek het me ook wel leuk om eens te kijken op welke plek ik zou eindigen in een wedstrijd, want ik had toen nog nooit een verhaal ergens voor ingestuurd.

Wat bevalt je aan het fantastische genre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of sub-genres?
Wat ik leuk vind aan het fantastische genre is de creativiteit die in die werelden zit en dat je een tijd lang helemaal kan opgaan in die andere wereld. Je beleeft echt een totaal andere realiteit dan onze eigen. Soorten fantasy die me erg aanspreken om te lezen zijn fantasy die speelt in de moderne tijd en mythologie-gebaseerde boeken, maar ik lees ook heel veel andere subgenres.

Sciencefiction lees ik iets minder vaak, maar vind ik vooral interessant vanwege de technologieën en trends van nu die worden doorgetrokken en uitvergroot in een toekomstscenario. Ik hou dan ook vooral van technologische/cyberpunk-sciencefiction, en van dystopische of (schijnbaar) utopische settings.

Ik lees graag erg verschillende soorten boeken, dus ik lees ook veel verschillende auteurs. Er zijn wel bepaalde onderwerpen die ik erg leuk vind, zoals mythologie, waar ik graag over lees.

Kan je kort (zonder spoilers) vertellen waar je verhaal Het meisje met de rode paraplu over gaat?
Het meisje met de rode paraplu gaat over Zoë, die woont in een stad waar de hemel omhoog wordt gehouden door vier tempels die toebehoren aan de vier goden van de stad: Dood, Orde, Liefde en Waarheid. Als tiener kwam Zoë terecht in een auto-ongeluk waarbij ze de enige overlevende was. Vanaf dat moment ziet ze een mysterieuze geestverschijning van een meisje met een rode paraplu.
Jaren later begint een van de tempels te barsten en in te storten, waardoor het evenwicht van de stad in gevaar komt. Samen met het meisje gaat Zoë uitzoeken wat de reden is, en wat ze kunnen doen om het tegen te houden.

Wat wil je op schrijfvlak nog graag bereiken? Andere toekomstplannen?
In de toekomst wil ik graag mijn boek afmaken, en nog veel andere verhalen en boeken schrijven. Wat ik erg graag ooit eens zou willen bereiken is het gepubliceerd krijgen van een boek.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page