Door Loraine Bito
Nu men door de kakofonie aan coronageluiden noodgedwongen in de pas loopt, is Halloween 2020 het geijkte moment voor een bespreking van The Piper. Het 14e-eeuwse mysterie rond de verdwijning van 130 kinderen uit Hamelen vormt de inspiratiebron voor o.a. de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en het Suske Wiske-album de Flierende Fluiter. De hedendaagse K-Pop-sensatie BTS heeft eveneens de verleiding niet kunnen weerstaan om een lied (Pied Piper) aan dit enigma te wijden. Ook in de comic books kan men zich niet aan de lokroep onttrekken. De soms duistere aantrekkingskracht van muziek houdt de gemoederen nog steeds bezig.

In 2005 brengen Joe Brusha en Ralph Tedesco (Zenescope) de succesvolle Grimm Fairy Tales uit. De weinig verhullende bewerkingen van de originele verhalen herstellen de grimmige sfeer van de originele vertellingen. (Denk aan de stiefmoeder van Assepoester die de voeten van haar dochters verminkte zodat deze in de schoen paste). De serie is een aanrader voor oudere Fantasy-liefhebbers die niet terugschrikken voor een slapeloze nacht. De dark fantasy-serie Grimm Fairy Tales draait om de bevallige professor in de literatuurwetenschap Sela Mathers. Zij toont de mensen van nu met een sprookje, fabel, mythe of legende uit een betoverd boek de kwalijke gevolgen van een slecht overwogen keuze. De moraal van het verhaal wijst hen die zich op een kruispunt van hun leven bevinden, de juiste weg. Haar aartsvijand Belinda is in het bezit van de duistere editie en stuurt daarmee haar slachtoffers het verkeerde pad op. De trade paperback The Piper bevat twee verhalen waarin Belinda en Sela verschillende versies van de legende van The Pied Piper of Hamelin (De rattenvanger van Hamelen) gebruiken om respectievelijk een geplaagde student en een fraudeur te ‘helpen’ bij het maken van hun keuze.
De introductie van acteur Tony Todd (Candyman, Final Destination) waarin hij zich afvraagt hoe de o zo verleidelijke melodie zou klinken, creëert de lugubere setting voor de legende van The Pied Piper. Het boek van Belinda verhaalt dat de rattenvanger niet het mondeling overeengekomen bedrag ontvangt voor zijn geleverde diensten. Dit ondernemingsrisico is welbekend bij de hedendaagse zzp’er. Als wraak lokt hij met zijn fluitspel de kinderen uit bed en leidt ze naar de verdrinkingsdood. Wanneer de dorpelingen dit ontdekken, dwingen zij de rattenvanger zijn fluit in te slikken en gooien ze hem in de rivier. In Sela Mathers versie loopt het voor de rattenvanger beter af. De dorpelingen trachten na de verdwijning van hun kinderen alsnog een gedeelte van het verschuldigde bedrag te betalen. De kinderen keren weliswaar terug maar ook het probleem waarvoor ze de rattenvanger hadden ingehuurd, keert terug. Bij het vallen van de avond veranderen de kinderen namelijk in ratten.
Het eerste verhaal vertelt over Sean. Hij is een begenadigd violist en volgt een opleiding op de Cypress Prep Academy in Florida, Everglades. Als buitenbeentje is hij het mikpunt van de treiteraars op school. Zijn bijnaam Columbine (naar de schietpartij op de middelbare school in 1999) heeft hij gekregen doordat een leraar een startpistool in Seans locker had ontdekt die hij uit zelfbescherming had aangeschaft. Op een moment van totale wanhoop hoort hij plotseling een melodie, die hem naar de als sexy assistent-bibliothecaresse vermomde Belinda lokt. Zij stopt Sean het boek toe met het verhaal van de ‘vermoorde’ rattenvanger. Tot zijn verbazing staat in het boek de neume (voorloper van muzieknotatie met de notenbalk) van de mysterieuze melodie en Belinda is plotseling verdwenen. Wanneer het meisje op wie Sean verliefd is door toedoen van een jaloerse bullebak in het ziekenhuis belandt, sluit hij in zijn verdriet een deal met de rattenvanger door in navolging van de urban legend (broodjeaapverhaal) de zin “I play for your soul” vijf keer achter elkaar hardop uit te spreken. Wie de films Candyman en Beetlejuice heeft gezien, weet wat Sean te wachten staat. De rattenvanger bevrijdt Sean van een aantal kwelgeesten door kraaien, slangen en spinnen fluitend aan te zetten hen te vermoorden. Helaas vinden ook zijn vrienden op afgrijselijke wijze de dood, hetgeen Sean noopt om op zoek te gaan naar een manier om de rattenvanger te stoppen. Ook hier geeft het boek de oplossing: het achterstevoren spelen van de melodie (wellicht een verwijzing naar de bewering dat bij het achterstevoren draaien van bepaalde platen vreemde boodschappen worden onthuld.) en… een tweede neume? De rattenvervanger verdwijnt, maar een op wraak beluste bullebak roept hem weer op. Hij heeft echter de overeenkomst niet goed begrepen. De rattenvanger eist zijn betaling op waardoor de ten dode opgeschreven bullebak naar zijn wraak op Sean kan fluiten. Weer lukt het Sean om de rattenvanger te verjagen door de melodie achterstevoren via de luidsprekers door het schoolgebouw te laten galmen. Maar is hij onder zijn deal met de rattenvanger uitgekomen? Belofte maakt per slot van rekening schuld? Waar dient de tweede neume voor?
Het tweede verhaal gaat over de broers Chad en Neal. Neal heeft een miljoen dollar verduisterd bij het bedrijf waar ze werken en is erachter gekomen dat een collega op het punt staat hem aan te geven. In een bar vertelt hij zijn broer Chad dat hij iemand heeft ingehuurd om zijn probleem ‘op te ruimen’. Het gevraagde bedrag van een half miljoen wil Neal niet betalen. Een schaars geklede Sela Mathers knoopt een gesprek met ze aan. Na een paar cryptische opmerkingen verlaat ze de bar en laat het boek achter. Chad leest het verhaal van The Pied Piper en dringt vervolgens bij zijn broer Neal erop aan om de deal af te zeggen. Helaas geeft Neal hier geen gehoor aan. De volgende dag krijgt Chad thuis een telefoontje. De beller vraagt hem om het resterende bedrag. Als pressiemiddel heeft de beller een pakketje bij de deur neergelegd waarin Chad de afgesneden oren van zijn broer vindt en nog iets anders…
De tweede strofe van het beangstigde gedicht The Pied Piper van Hamelin geschreven door Robert Browning ter afsluiting is de kers op de zeer macabere taart. Het artwork op de magazine-covers in de extra’s staan in sterk contrast met de illustraties bij het verhaal. De ietwat ondeugende covers doen haast sprookjesachtig aan, terwijl tussen de kaften het er bloederig aan toe gaat. De sfeer dat het verhaal ademt, is vergelijkbaar met het desolate gevoel bij het horen van de zin ‘En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt’ in Kronenburg Park door Frank Boeijen. Uit pure eigenwijsheid en winstbejag slaan de twee hoofdpersonen niet alleen de waarschuwingen uit het verleden maar ook die van hun naasten in de wind. Het niet nakomen van de afspraak is beiden duur komen te staan. Net zoals de samenleving die nu de rekening gepresenteerd krijgt voor de veronachtzaming van beloften tot wereldhervormingen. Misschien zou het verstandig zijn om gehoor te gaan geven aan de wijze lessen uit het verleden.
Titel: The Piper, Engelse versie
Jaar van uitgave: 2008
Inhoud: The Piper series (#1-4), Grimm Fairy Tales # 12 & Bonus story 1001 Arabian Nights: The Adventures of Sinbad #0.
Formaat: Trade Paperback
Auteur: Mike Kalvoda
Uitgever: Zenescope Entertainment
Genre: Dark Fantasy
Fantasize Service: Reserveer deze graphic novel nu op Bol.com
© 2020-2023 Fantasize & Loraine Bito