web analytics
dinsdag, mei 30

Boekrecensie Young Adult: Het koninkrijk der bruggen van Danielle L. Jensen

Door Mariëlle Douma

In april verscheen wederom een prachtige limited edition bij de Boekerij: ditmaal brachten zij Het koninkrijk der bruggen van Danielle L. Jensen uit, vertaald door Valérie Jansen. Het boek is een lust voor het oog met zijn blauwe cover en zwierige letters. Aan de binnenzijde van de stofomslag vind je een grote kaart van het koninkrijk, die alleen maar meer uitnodigt om het boek te lezen.

Prinses Lara is opgevoed als krijger en spion met maar één doel: het koninkrijk der bruggen ten val brengen. Het koninkrijk beheerst de enige handelsroute tussen de verschillende landen, waardoor de heerser Lara’s koninkrijk in een ijzeren greep houdt. Ze is bereid om alles te doen wat nodig is om haar land uit die greep te bevrijden. Maar dan leert ze haar nieuwe echtgenoot – de koning van de brug – beter kennen en begint te twijfelen aan alle waarheden die haar tot zover zijn verteld. Ze staat voor een moeilijke keuze: verraadt ze haar thuisland, of haar nieuw verworven volk?

Boeiende personages
Op het eerste oog lijkt Het koninkrijk der bruggen een simpele enemies-to-lovers-verhaallijn zoals je die al zo vaak hebt gezien: een prinses krijgt de opdracht om een koning en zijn rijk ten val te brengen, maar ze wordt verliefd op de man die ze eigenlijk zou moeten haten. Jensen weet dit cliché echter met veel diepgang te brengen. Prinses Lara is een sterke vrouw met een hart voor haar volk, ondanks dat ze jaren in afzondering heeft geleefd: “Zij zou hen redden. Zij zou de brug bevrijden uit de greep van Ithicana en daarna zou geen enkele Maridriaan ooit nog hongerlijden.” De combinatie van haar vechterstraining en compassie voor haar bevolking maakt haar een personage dat je makkelijk in je hart sluit.

Cover van Het koninkrijk der bruggen, foto: © Mariëlle Douma

De personages in het algemeen hebben een rijke innerlijke wereld en onderlinge relaties die de lezer keer op keer weten te boeien. Dat het boek uit het perspectief van Lara en haar echtgenoot koning Aren is geschreven, draagt daar ook zeker aan bij. Het dubbele perspectief zorgt voor enkele dramatische wendingen waarbij je als lezer op het puntje van je stoel zit.

Een eervolle vermelding gaat ook zeker naar Arens grootmoeder Nana, een vinnige oude dame die zeker niet op haar mondje is gevallen. Ze is het toonbeeld van iemand die gehard is door het leven in Ithicana, en met haar rake opmerkingen voegt ze hier en daar een komische noot toe aan het boek, zoals bijvoorbeeld in de scène waarin ze een soldate de les leest: “Voel je je soms te goed om de remsporen uit de onderbroek van een oude vrouw te boenen?”

Perfecte man
Wel is koning Aren misschien een té perfecte man. Heerlijk om te lezen en bij weg te zwijmelen, maar daardoor neemt hij hier en daar wel een aantal beslissingen die niet helemaal logisch in het verhaal passen. Het maakt zijn karakter net iets minder realistisch, maar wie zegt dat een fantasyboek niet af en toe een zeldzaam wezen mag bevatten? De kritische lezer zal zich hier misschien aan ergeren, maar voor de lezer die vooral voor de romantiek komt, is dit zeker geen groot struikelblok.

Het boek is uitgegeven door de Boekerij, die over het algemeen adult fantasy uitgeeft. Het koninkrijk der bruggen schurkt echter erg tegen het young adult-genre aan qua thema’s, karakterontwikkeling en schrijfstijl. Wel heeft het meer diepgang op politiek vlak dan het gemiddelde YA-boek; die stukken zijn af en toe wel lastiger te volgen, je moet er goed je hoofd bij houden om de verhoudingen tussen de verschillende landen goed te snappen.

Geen magie
Opvallend is dat Het koninkrijk der bruggen geen magie of bovennatuurlijke wezens bevat. Is het dan eigenlijk nog wel fantasy? Zeker wel. Over het algemeen kenmerkt het fantasygenre zich door onwerkelijke gebeurtenissen, niet-bestaande wezens en volledig verzonnen werelden. Vaak speelt magie of een ander bovennatuurlijke kracht een belangrijke rol, maar dat laatste hoeft niet per se zo te zijn. Dit boek speelt zich af in een bijzonder mooi uitgedachte – volledig verzonnen – wereld. Het concept van een koninkrijk dat volledig uit eilanden bestaat en zijn bestaansrecht ontleent aan handel via die brug, staat als een huis: het is een idee dat bij eenieder tot de verbeelding zal spreken en toch ook veel vragen oproept over hoe de cultuur van het volk er dan uitziet. Ook daar heeft Jensen in voorzien, precies op de juiste momenten geeft ze antwoord op deze vragen.

Daarnaast zit het boek ook vol met prachtige plottwists. Jensen opent met een knaller van een scène, en sluit ook op dezelfde wijze af. Ze laat de lezer smachtend naar meer achter. Maar niet getreurd: gelukkig is er een deel twee. Op dit moment is die alleen nog in het Engels te lezen. Het is nog niet bekend of dit deel ook vertaald zal worden.

Conclusie
Al met al steunt Het koninkrijk der bruggen op een ijzersterk en origineel idee en laat dit verhaal zien waarom clichés niet erg hoeven te zijn als je ze maar op de juiste manier inzet. De personages en de wereld sluit je als lezer makkelijk in je hart. Een aanrader voor elke fan van de combinatie fantasy en romantiek.

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Mariëlle Douma

You cannot copy content of this page