web analytics
dinsdag, mei 30

Boekrecensie: EdgeZero 2022

Door Mariëlle Douma

Eind 2022 verscheen de nieuwe verhalenbundel EdgeZero 2022: De beste genreverhalen uit 2021. Het is een verhalenbundel met 24 korte verhalen, die variëren in lengte. Alle verhalen zijn geschreven door auteurs uit het Nederlands taalgebied.
De EdgeZero-bundel is een jaarlijks terugkerend fenomeen, waar auteurs die een verhaal hebben ingestuurd voor één van de fantasy- en sciencefictionschrijfwedstrijden hun verhaal mogen aanbieden ter publicatie. Ook verhalen die op diverse papieren en digitale media zijn verschenen mogen worden ingezonden. Een jury kiest uit de inzendingen de verhalen die in de bundel verschijnen. Aan deze bundel is vervolgens een wedstrijd verbonden: je kunt na het lezen je top 3 kenbaar maken en die vergezeld door een korte motivatie naar de jury sturen. Daaruit wordt dan een winnaar geselecteerd, die de EdgeZero Award zal ontvangen. Daartoe wordt het e-book overigens online gratis beschikbaar gesteld. Deze recensie is gebaseerd op de paperback.

Cover van EdgeZero editie 2022, foto: © Mariëlle Douma

In de bundel staan door deze werkwijze voornamelijk verhalen van auteurs die in Nederland enige bekendheid hebben opgedaan. Het zijn verhalen die hoog zijn geëindigd bij wedstrijden zoals de Harland Awards, Waterloper en de Fantasy- en SF-wedstrijd van Godijn Publishing. Wat opvalt is dat er dit jaar ook veel verhalen in staan die afkomstig zijn uit een andere verhalenbundel, namelijk Poe in de polder (in totaal 7 van de 24 verhalen). Veel van de verhalen spelen zich af in onze wereld en variëren van magisch realisme tot aan regelrechte fantasy, harde sciencefiction en horrorverhalen.

Het moge duidelijk zijn dat alle verhalen in deze bundel van hoge kwaliteit zijn. Uiteraard zijn er de nodige verschillen in schrijfstijl en zijn er onderwerpen gekozen die de ene lezer meer zullen aanspreken dan de andere lezer – dat neemt niet weg dat de verhalen goed zijn geschreven, spannende plotlijnen bevatten en bol staan van de verrassende wendingen en originele invalshoeken. Daarmee maakt EdgeZero 2022 zijn ondertitel waar: De beste Nederlandse genreverhalen uit 2021.

Opvallendste verhalen
Toch zijn er een aantal verhalen die duidelijk met kop en schouders boven de rest van de bundel uitsteken. De eerste die genoemd moet worden is een verhaal dat in het begin van de bundel staat, De doorbraak van Anaïd Haen en Django Matthijsen, waarin een man probeert door de tijd te reizen om zijn zieke vrouw te redden. Het verhaal bevat emotie, spanning en de plottwist aan het einde voelt als de kers op de taart.

Ook Heatcliffs ronde van Wendy Torenvliet weet aan het einde te verrassen. Het verhaal volgt Marie-Louise, een oude vrouw die sinds kort in een zorgcentrum is komen wonen. In dat zorgcentrum lijkt een mysterieuze kat te kunnen voorspellen wanneer een van de bewoners zal overlijden. Of is er toch iets anders aan de hand? Met haar schrijfstijl trekt Torenvliet je binnen een paar regels dit verhaal in en ze laat je niet meer los tot aan de laatste letter.

Een van de kortste verhalen uit de bundel is Madeliefje van Hay van de Munckhof. Het vertelt over een jongeman die een feetje heeft gezien en dat fenomeen heeft hem zo betoverd dat hij aan niks anders meer kan denken. Met één zin aan het einde verandert Van de Munckhof dit op het eerste oog sprookje in een horrorverhaal – meesterlijk.

Het dystopische Het water kruipt waar het niet gaan kan van Kelly van der Laan en Wendy Torenvliet is ook een verhaal dat je als lezer niet meer loslaat. Het beschrijft een dystopische wereld waarin mensen geen emoties meer hebben – een intrigerend concept dat ervoor zorgt dat je niet anders kan dan doorlezen. Dit verhaal had niet misstaan in een volledige roman.

Ook Ontsnappingspoging van Johan Klein Haneveld verdient een vermelding in dit rijtje. Klein Haneveld schetst in dit verhaal een wereld waarin reclame wel heel opdringerig is en een man een poging doet om te ontsnappen aan de kakofonie die dat oplevert. Een verhaal waardoor de rillingen over je rug lopen – het is sciencefiction, maar voor sommige (misschien zelfs wel alle) lezers zal deze wereld als horror aandoen. Het verhaal is vlot geschreven en heeft een verrassend einde.

Conclusie
Voor de liefhebbers van korte verhalen binnen het fantastisch genre is EdgeZero 2021 een echte aanrader. Daarnaast is de bundel een prachtige manier om kennis te maken met werk van veel auteurs uit het Nederlands taalgebied – de bundel bewijst dat deze auteurs veel te bieden hebben binnen het genre.

 

Noot van de redactie: EdgeZero editie 2023 is van start en verhalen die in 2022 op Fantasize zijn gepubliceerd mogen worden ingestuurd.

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Mariëlle Douma

You cannot copy content of this page