web analytics
zondag, mei 15

8 x mythische plaatsen

Door Anna Faneyte

Hier staan acht mythische plekken om bij weg te dromen.

Aeaea

Aeaea
Op het eiland Aeaea woont Circe, de dochter van Helios en Perseis. Het eiland zou in het Middellandse Zeegebied liggen, in de buurt van Italië. Circe is een tovenares. Door middel van toverdranken verandert zij voorbijgangers in beesten. In het verhaal Odyssee van Homerus verwelkomt Circe de bezoekers met een groot feestmaal. Ze betovert het eten en de mannen veranderen in varkens. Het toverkruid ‘molu’ is het enige wat een voorbijganger kan beschermen tegen de magie van Circe. Hermes geeft dit kruid aan Odysseus, waarmee Odysseus de getransformeerde mannen komt redden.
(Griekse Mythologie)

 

Agartha

Agartha
Agartha zou een koninkrijk zijn in de kern van de aarde. In de zeventiende eeuw kwam een aantal geleerden met de theorie dat de aarde hol zou zijn. Er zou een tropisch paradijs liggen, in de kern van de aarde, waar alles groot is: de mensen, de dieren, de planten en de bomen. Het is er vredig en de mensen zijn vergevorderd in de technologie en wetenschap. Hoe kunnen ze zien daarbinnen? Nou, er is gewoon een zon!
(Westerse esoterie)

 

Atlantis

Atlantis
Atlantis ligt in het midden van de Atlantische Oceaan, volgens de meeste theorieën. Er werd voor het eerst over Atlantis geschreven door de Griekse filosoof Plato in Timaeus en Critias. Atlantis zou door Poseidon zijn geschapen voor zijn geliefde Keito. Het eiland was het paradijs op aarde met prachtige fauna en flora en een overvloed aan eten. De bewoners van Atlantis kregen ondanks de welvaart ruzie. Ze werden hebzuchtig en corrupt. Zeus vond dat deze mensen daarom gestraft moesten worden. Hij creëerde een enorme vloedgolf, waardoor Atlantis in zee verdween. Atlantis: De verzonken stad is een animatiefilm van Disney over Atlantis.
(Griekse legende)

 

Avalon

Avalon
Volgens de legendes is Avalon het eiland waar Excalibur is gesmeed en waar de rustplaats ligt van koning Arthur. Koning Arthur zou hier na de Slag bij Camlann door drie heksen naartoe zijn gebracht, om van zijn verwondingen te genezen. Het eiland zou in de Britse wateren liggen en is alleen te bereiken voor degenen die de magische boot kunnen oproepen en het eiland kunnen vinden. Nevelen van Avalon is een roman Marion Zimmer Bradley waar zij over de verhalen van koning Arthur vertelt. Er is een serie gemaakt van deze bestseller: The Mists of Avalon.
(Keltische legende)

 

 

Brasil

Brasil
Voor de Ierse kust zou het spookeiland Brasil liggen. Het eiland is gehuld in mist en niet te bereiken. Slechts één keer in de zeven jaar is het eiland zichtbaar. Op het eiland staat een kasteel waar een tovenaar in woont en verder lopen er grote, zwarte konijnen rond. Vele ontdekkingsreizigers hebben een poging gedaan het eiland te vinden. Tot in de negentiende eeuw werd het eiland op kaarten getekend. Dit eiland komt ook voor in de film Erik the Viking van Monty Python. Daar heet het eiland ‘Hy Brasil’.
(Ierse mythologie)

 

El Dorado

El Dorado
Het land van goud, gelegen in Zuid-Amerika. In de zestiende eeuw vertelde de Muisca, een Inheems-Amerikaanse stam, het verhaal van ‘De Vergulde’ (El Dorado) aan de Spanjaarden. De Vergulde was het stamhoofd en hij zou baden in het meer Guatavita. Het stamhoofd werd bestuift met goudpoeder en gooide goud en edelstenen in het meer, als offer aan de goden. Dit verhaal verspreide zich snel. Tot in de achttiende eeuw zochten niet alleen de Spanjaarden naar El Dorado, maar ook de Nederlanders, de Engelsen en de Fransen. Met weinig succes. El Dorado is spreekwoordelijk geworden voor het najagen van iets wat niet bestaat. De weg naar El Dorado is een animatiefilm van DreamWorks over El Dorado.
(Amerikaanse Legende)

Penglai

Penglai
Penglai is een berg waar de onsterfelijken wonen. Alles op de berg is wit, de paleizen zijn van goud en platina en aan de bomen groeien juwelen. Het is niet zo gek dat er onsterfelijken leven, aangezien het eten nooit opraakt en de wijnglazen nooit leeg zijn. Er groeien vruchten die alle kwalen genezen en eeuwige jeugd geven. Er bestaat geen pijn op de berg en het wordt nooit winter. De berg zou op een eiland liggen, in het oosten van de Bohaizee, maar ook hier zijn verschillende theorieën over te vinden. In het Japans staat Pengai bekend als Hōrai.
(Chinese mythologie)

 

 

Tír na nÓg

Tír na nÓg
Het land van de eeuwige jeugd. Tír na nÓg zou ten westen van Ierland liggen en bewoond worden door de sídhe, Ierse elfen. Dit land is te vergelijken met Plengai. Niemand wordt oud, er is geen pijn en de temperatuur altijd aangenaam. De bloemen staan altijd in bloei en er is nooit oorlog. Ook de tijd lijkt er langzamer te gaan. De sterfelijke held Oisín verbleef een tijdje in het land, maar toen hij terugkeerde naar de sterfelijke wereld waren er driehonderd jaar verstreken. Tír na nÓg is op geen kaart te vinden. Zodra het eiland gezien werd, verdween het op mysterieuze wijze.
(Iers-Keltische mythologie)

 

Bronnen:
Atlantis: https://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantis_(eiland)
Brasil: https://carellanters.nl/projecten/hy-brasil-observation-point/
Penglai: https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Penglai
El Dorado: http://searchoflife.com/the-legendary-story-of-el-dorado-city-of-gold-2014-04-15
Aeaea: https://mythicwarriors.fandom.com/wiki/Aeaea?file=Ulysses_and_Circe_14.jpg
Agartha: https://1.bp.blogspot.com/-IIl_oeyAASU/UKvIVS9fwwI/AAAAAAAAGA0/-kNxguhjgGw/s1600/Agartha_1.jpg
Avalon: https://www.ancient-origins.net/myths-legends-europe/magic-myth-avalon-mystical-isle-medieval-arthurian-literature-009613
Tir na nOg: https://www.learnreligions.com/the-irish-legend-of-tir-na-nog-2561709

 

© 2020 – 2022 Fantasize & Anna Faneyte