web analytics
dinsdag, mei 17

Robin Hobb brengt Fitz en de Nar terug

In 2006 maakten sommigen al kennis met ‘Fitz en de Nar’. Schrijver Robin Hobb heeft nu opnieuw een verhaal geschreven dat in maart 2017 verschijnt: Assassin’s Fate. Eerdere boeken die verschenen waren ‘De Moordenaar van de Nar’ en ‘De Geheimen van de Nar’. Maar wie is deze Robin Hobb?

Pseudoniem

Robin Hobb is niet haar echte naam, dat is Margareth Lindholm. Overigens schrijft ze ook onder het pseudoniem Megan Lindholm. Al op haar 18e raakte Lindholm verslingerd aan het schrijven. In de jaren ‘70 raakte ze geïnteresseerd in fantasy en begon ze korte verhalen en romans te bedenken. Allemaal verhalen, die passen in het fantasy-genre. Hobb is onder meer bekend van het Rendiervolk en de Windzangers. Naast diverse series, schreef ze ook losse romans.

De Zieners

Hobb debuteerde met de boeken van de Zieners. In de Boeken der Zieners draait het om het hoofdpersonage Fitz Chevalric. Het eerste deel verscheen al in 1995, namelijk Assassin’s Apprentice. In 1998 is dit verhaal vertaald naar het boek ‘Leerling en Meester’. De serie bestond uit drie delen die geschreven werden in de periode 1995 tot 1997, maar in 2013 voegde Hobb er nog een 4e boek aan toe: ‘De eigenzinnig prinses en de Bonte prinses’.

Na de boeken van de zieners startte Hobb met een nieuwe serie: De boeken van de levende schepen. Die serie is geïnspireerd door haar woning en het zeilen aan en op het water. Hobb wordt anno nu gezien als één van de grootste fantasy schrijvers ter wereld.

Completere wereld

Opvallend is dat de eerste serie van Hobb geschreven is in de eerste persoon, waardoor het verhaal en alles eromheen beleefd wordt door de ogen van het hoofdpersonage. Dat maakt de verhalen bijzonder. Er is een consistentie in het gebruik van de werelden in haar verhalen: Hobb laat die uit de eerste en tweede serie in dezelfde wereld afspelen. Daardoor schept de schrijfster een wereld die steeds breder wordt. Ze noemt die ‘Het rijk van de Ouderlingen’, waarin het koninkrijk van de zes hertogdommen de grootste rol speelt.

Assassin’s Fate

Op 30 maart 2017 komt het nieuwste boek van Hobb uit: ‘Assasin’s Fate’. Daarin valt onder meer te lezen dat het inmiddels 10 jaar geleden is wanneer Fitz als koning zijn laatste missie uitvoerde. Hij creëerde rust in zijn leven, omdat hij niet langer een pion wilde zijn in het spel dat wordt gespeeld in de Zes Hertogdommen. Voor Fitz was het nodig om fysiek afstand te doen van de Zes Hertogdommen die hem naar het hart liggen. Samen met vrouw Mollie leidt hij een gelukkig leven in het Woeste Woud. Rust, wat Fitz zolang wilde.

Zwanger

Later blijkt ook dat Mollie zwanger is. Het echtpaar kan zijn geluk niet op als 9 maanden later de prachtige dochter Bij ter wereld komt.

Mollie blijkt een bijzonder meisje te zijn als ze is opgegroeid. Zou ze dan toch iets van haar vader hebben geërfd? Lang hebben Fitz en Mollie niet de tijd om van elkaar te genieten, als er blanke minstrelen verschijnen op het winterfeest. Die gebeurtenis blijkt een nieuwe missie voor Fitz, namelijk het beschermen van zijn dochter.

De releasedatum die hier gegeven wordt, is de Engelse datum. Zodra de Nederlandse datum bekend is, wordt die in de Agenda opgenomen.