Vandaag is Action Comics #1000 verschenen, een historische gebeurtenis, waar de (Amerikaanse) stripwereld veel aandacht aan zal schenken. In deze 80 jaar Superman Nieuws Almanak nemen we een kijkje naar het nieuws dat rond de verjaardag van The Man of Steel verschijnt. Daarnaast duiken we ook in bijzondere gebeurtenissen uit de kleurrijke carrière van Superman.

Action Comics #1000 en Action Comics 80 Years of Superman the Deluxe Edition

80 jaar Superman Nieuws Almanak Action Comics #1000

80 jaar Superman Nieuws Almanak: Action Comics #1000

De afgelopen 80 jaar zijn er ontelbare comics rond Superman verschenen. Stripuitgever DC Comics heeft de tel bijgehouden en vandaag komt Action Comics #1000 uit, de stripserie waarin Superman voor het eerst op het toneel verscheen. In ons verdiepend artikel lees je hier meer over.

Action Comics #1000 is natuurlijk een hele mijlpaal, dus DC Comics haalt alles uit de kast om er iets speciaals van te maken. Zo lees je het eerste Superman-verhaal van de nieuwe, vaste schrijver van Superman: Brian Michael Bendis. Stripliefhebbers kennen hem van zijn onafhankelijke werk en zijn werk voor Marvel, waar hij de afgelopen 20 jaar exclusief voor werkte. Het was dan ook groot nieuws toen hij aankondigde de overstap te maken naar de concurrent, om de avonturen van The Man of Steel te gaan begeleiden.

Naast de opening van het Brian Michael Bendis Superman-tijdperk krijg je ook korte verhalen van legendarische Superman-schrijvers, zoals Louise Simonson en Jerry Ordway. Je kunt een interview met de auteurs lezen op CBR.com. Daarnaast is er ook een verhaal van Superman regisseur Richard Donner.

Bij het nieuwe werk in Action Comics #1000 brengt DC Comics ook het speciale boek Action Comics 80 Years of Superman the Deluxe Edition uit, met daarin een blik op de afgelopen 80 jaar van de Superheld. Ook hierin vind je bijzondere inhoud, zoals een verloren Superman-verhaal van de bedenkers van de Man of Steel: Jerry Siegel en Joe Shuster. Ook Action Comics #1 is opnieuw in het boek gedrukt en je leest korte interviews met bekende namen uit de stripwereld, die hun liefde voor Superman met je delen. Kortom: in de stripwinkels kun je de verjaardag van Superman uitgebreid vieren, met genoeg cadeautjes om je de komende tijd zoet te houden.

Bron: CBR.com, CBR.com, UPI.com

De S van Superman door de jaren heen

Amerikaanse stripboekenseries worden door talloze schrijvers en tekenaars gemaakt. Lang nadat de oorspronkelijke bedenkers van een personage vertrokken zijn, evolueert hun geesteskind met de jaren naar een moderne versie van zichzelf. In de afgelopen 80 jaar is dat met Superman – zoals je kunt lezen in onze verdieping – zeker het geval geweest. De jaren 30 Superman, de jaren 80 Superman, de ‘moderne’ Superman; je ziet de tijdsgeest van de wereld veranderen in hoe The Man of Steel in elke periode wordt neergezet.

Naast inhoudelijke veranderingen is het uiterlijk van Superman natuurlijk ook in elke tijdsperiode anders. Vooral zijn kostuum is regelmatig aangepast, soms in detail, soms in grote lijnen. In Action Comics #1000 gaan we weer terug naar een variatie op zijn klassieke kostuum. Daarbij is het iconische S-symbool op zijn borst natuurlijk meteen herkenbaar. Dit ‘schild’ is in de loop der jaren door de tekenaars regelmatig opgefrist: dan weer kleiner, dan weer groter, dan een letter met ‘schreef’ (een lijntje aan de S. Een schreefloze S heeft geen lijntje), dan eentje zonder. Hoe het schild in de loop der jaren veranderd is, zie je in onderstaande video, die DC Comics op hun twitter-account presenteerden. Herken jij de verschillende versies?

Bron: DC Comics op Twitter

Alex Ross maakt een hommage aan Action Comics #1

80 jaar Superman Nieuws Almanak Alex Ross Action Comics 1

80 jaar Superman Nieuws Almanak: Alex Ross hommage aan Action Comics #1

Illustrator Alex Ross staat bekend als een van de meest gerespecteerde striptekenaars. Zijn prachtig geschilderde ‘covers’ – omslagen – sieren vele stripboeken en hij heeft enkele klassieke verhalen op zijn naam staan, zoals Kingdom Come voor DC Comics en Marvels voor concurrent Marvel Comics.

Geen wonder dat Ross vaak gevraagd wordt om illustraties te maken bij speciale gebeurtenissen in de stripwereld. In samenwerking met SyFy Wire viert Ross ook het 80-jarig bestaan van Superman.

Het hele jaar door zullen er gelimiteerde litho’s, zeldzame omslagen en gesigneerde posters uitkomen. De eerste die gepresenteerd wordt, is een hommage aan Action Comics #1, de allereerste gepubliceerde strip met een verhaal van Superman. De voorkant is meteen herkenbaar: Superman tilt een auto boven zijn hoofd, terwijl de schurken in paniek wegrennen. Het kleurgebruik in de tekening brengt het klassieke plaatje naar onze moderne tijd en geeft het nog meer impact. Wil je hem hebben, dan kun je je op de website van Alex Ross aanmelden voor een wachtlijst, want de litho is momenteel uitverkocht. Je kunt de poster kopen voor 195 dollar.

Bron: SyFy Wire

80 jaar Superman Nieuws Almanak: De acht meest bizarre Superman-verhalen ooit

80 jaar Superman Nieuws Almanak Jimmy Olsen Gorilla

80 jaar Superman Nieuws Almanak: Jimmy Olsen trouwt een gorilla

Stripboeken zijn soms raar. Zeker in lang vervlogen tijden lieten de schrijvers en tekenaars hun fantasie de vrije loop en krijg je de meest bizarre hersenkronkels op papier te zien. Ook in de geschiedenis van Superman vind je genoeg voorbeelden. DC Comics laat in een blog acht van die opvallende verhalen de revue passeren.

Een daarvan komt uit Superman #162 en introduceert twee alternatieve Supermannen: Superman-Red en Superman-Blue. Kenners van de Man of Steel zullen meteen opkijken, want een blauwe Superman speelde ook een prominente rol in de verhaallijnen uit 1998, toen Superman in twee verschillende versies van hemzelf werd gedeeld. Zo zie je maar weer dat de geschiedenis van een superheld door fans uit die tijd, later in hun professionele carrière als stripauteur de basis zijn voor nieuw werk.

In 1969 raken Superman en Batman verdwaald in het verleden en bevinden zich in de Amerikaanse Revolutie. In World’s Finest #186 worden ze beschuldigd van spioneren voor de Engelsen, maar erger nog, Superman zorgt ervoor dat Batman voor heks en demon wordt aangezien waardoor the Dark Night bijna tot de brandstapel veroordeeld wordt!

Wat dacht je verder van Superman’s Pal Jimmy Olsen #98, waarin Superman ervoor zorgt dat zijn vriend, fotograaf Jimmy Olsen, moet trouwen met een gorilla! Dit alles omdat de gorilla de film King Kong gezien heeft en op zoek is naar wat romantiek …

Tot slot: in Superman #125, krijgt Superman de extra speciale superkracht om regenbogen uit zijn handen te schieten. Dat zorgt ervoor dat de schurken zich automatisch overgeven aan de autoriteiten, maar nog vreemder: er verschijnt ook een mini-versie van Superman zelf. Dit verhaal spant toch wel de kroon, al mogen we blij zijn dat de huidige hype rond eenhoorns en regenbogen toen nog niet bekend was…

De andere bizarre Superman-verhalen lees je in het DC Comics blog hier.

80 jaar Superman Nieuws Almanak: Superman is niet altijd Super

80 jaar Superman Nieuws Almanak Lois Lane snapt het niet

80 jaar Superman Nieuws Almanak: Superman vindt Lois Lane niet bijster slim

Zeker in het verleden werden de covers van stripboeken gebruikt om de lezers op het verkeerde been te zetten om ze te verleiden de comic te kopen. Er zijn hilarische voorbeelden in de Superman-mythos waarbij Superman van zijn slechtste kant getoond wordt: Superman als  schurk, Superman als overspelige vriend, Superman als slechte vader, de lijst is eindeloos. Vijftig van de leukste voorbeelden zijn op een rijtje gezet.

Zo moet Jimmy Olsen het wederom ontgelden als hij samen met Aquaman van dorst dreigt om te komen in de woestijn. Superman heeft water, maar er mag maar één iemand drinken. Superman’s Pal Jimmy Olsen #115.

Dan is er Superman’s Girlfriend Lois Lane #65, waarin Superman zijn geheime identiteit prijsgeeft aan zowel Lois Lane als Lana Lang en hun onomwonden meedeelt dat hij met geen van beide wil trouwen, aangezien ze beide zo dom zijn niet door te hebben dat Clark Kent en Superman dezelfde zijn. Dan hadden ze maar niet in de briljante vermomming met de bril moeten trappen…

Wederom een leuke met Jimmy Olsen: in Superman’s Pal Jimmy Olsen #30 wordt Jimmy door Superman geadopteerd. Zijn Vaderdagcadeau valt echter niet in goede aarde en Superman gebruikt zijn hittestralen om het cadeau te vernietigen om Jimmy een lesje te leren. Er begint een patroon in die stripserie naar voren te komen.

Ook in Superboy #109 laat Superman al zien gemeen te kunnen zijn. Hij legt Krypto, de superhond, aan een ketting van Kryptonite, om met een andere superhond te gaan spelen. Wreedheid tegen dieren, hoe erg!

Lees de rest van deze bijzondere top 50 hier.

80 jaar Superman – de tijdlijn

80 jaar Superman Nieuws Almanak George Reeves

80 jaar Superman Nieuws Almanak: George Reeves als Superman

Zoals we al schreven in ons verdiepende artikel is er veel gebeurd in de afgelopen 80 jaar aan Superman-verhalen. De belangrijkste gebeurtenissen in vooral de televisie- en filmcarrière van Superman zijn door Level Up Entertainment in een tijdlijn gezet, die loopt van Action Comics #1 tot #1000.

Je wordt meegenomen van het eerste Superman-verhaal, tot aan de meest huidige, met belangrijke gebeurtenissen als de dood van Superman, de ‘New 52’ en andere grote gebeurtenissen uit de strips er tussenin. Daarnaast wordt er gefocust op de belangrijkste tekenfilmseries, televisieseries en Superman-films uit de afgelopen 80 jaar.

Deel 1 van de tijdlijn vind je hier.
Deel 2 van de tijdlijn vind je hier.

 MEER IN DE FANTASIZE SUPERMAN SPECIAL:

Eindredacteur Karen en (haar) Superman
Verdiepingen – De historie van Superman

Dank dat je je aangemeld hebt voor onze eerste Fantasize Special. Naast deze Fantasize Superman Special zullen we regelmatig met nieuwe specials komen. Waar en wanneer lees je natuurlijk op onze homepage.

We horen graag wat je van deze Superman Special vond. Miste je iets, of heb je andere opmerkingen? Laat het ons weten op redactie@fantasize.nl!

© 2015-2018 Fantasize

Comments

comments

Redactie Fantasize

Redactie Fantasize

Fantasize is hét onafhankelijke online fantasy magazine voor de liefhebbers van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Op Fantasize vind je niet alleen recensies van boeken, films, televisieseries en games, maar ook (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen. Fantasize brengt het verhaal achter de fantasy in de rubriek ‘Verdieping’ en publiceert spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en andere interessante personen die hun leven aan het genre wijden. Ook vind je op Fantasize een handige agenda waarin fantasy-gerelateerde evenementen staan. Fantasize biedt in de rubriek ‘Vertellingen’ ruimte voor schrijvers die hun verhaal graag willen (voor)publiceren en wekelijks lees je in de ‘Fantasize Weekalmanak’ het leukste fantastische nieuws.

Superman Karens Superman
Previous post

Superman Special: Eindredacteur Karen en (haar) Superman

De historie van Superman: Supermannen Uitsnede
Next post

Superman Special: Verdiepingen – De historie van Superman