De Zoektocht

Door gastschrijfster Jeannette Castaing

Onder de zonnedauw ligt de Letterzetter te slapen. Pats, er valt een druppel van de plant, op zijn kop. Hij schrikt wakker en gaapt. Kom, denkt hij, ik moet opstaan en verder zoeken voor Ezelsoor.

Ezelsoor is zijn maatje. Hij is een Dwaalgast en woont al jaren in een pension. Regelmatig gaat de Letterzetter bij hem op bezoek. Dan praten zij over van alles en nog wat. In één van die gesprekken, zegt zijn vriend: “Ik ben oud en moe en verlang naar de waarheid. Nog steeds heb ik hem niet gevonden. Wil jij hem voor mij zoeken?”
De Letterzetter vindt het een moeilijke opdracht, maar belooft dat hij zijn best zal doen.

Daarom is hij nu op weg naar de Hemelsleutel en vraagt: “Goedendag, kunt u voor mij het raadsel ontsluiten?”
Zij reageert verbaasd. “Welk raadsel?”
“Van de waarheid.”
“Ach, er zijn zoveel waarheden,” verzucht zij.

Nadenkend vervolgt hij zijn weg en ontdekt tussen de bladeren een kruisspin. Zij is druk bezig in haar web. “Spin, ik ben op zoek naar de waarheid, houd jij hem gevangen?”
“Ga weg,” zegt de spin nijdig en draait hem de rug toe.
“Waarom draag je dat kruis?”
“Iedereen draagt zijn kruis”.
“Oh.” Meer weet hij niet te zeggen.

Vlakbij de berm ligt een waterplas. Nieuwsgierig buigt hij zich er overheen en vraagt: ”Water, wat is het geheim van de waarheid?”
“Kijk naar jezelf,” antwoordt het water.
Twee kokerjuffers dansen hem voorbij. “Wij hoorden het ook, de waarheid ligt voor ons in het midden.” Giechelend verdwijnen zij uit het zicht.

Uit het struikgewas duikt een fazantvrouwtje op gevolgd door vier kuikens. Misschien, dat zij het weet. “Hallo, mevrouw, wat is volgens u de waarheid?”
Gelukzalig kijkt ze naar haar kroost. “Alles is liefde!” roept zij en loopt dan door.

Teleurgesteld besluit hij terug te gaan en zijn vriend te zeggen dat het onmogelijk is de waarheid te vinden.

Bij aankomst in het pension, krijgt hij een nare boodschap. Ezelsoor is op reis gegaan. Naar een andere dimensie.

Zijn laatste woorden waren: “Ik zie de waarheid.”

 

Lees meer verhalen als De Zoektocht op Fantasize in de rubriek Vertellingen, meer epiek vind je in de rubriek Epiek.

© 2015-2018 Fantasize

De Zoektocht

Comments

comments

Redactie Fantasize

Redactie Fantasize

Fantasize is hét onafhankelijke online fantasy magazine voor de liefhebbers van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Op Fantasize vind je niet alleen recensies van boeken, films, televisieseries en games, maar ook (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen. Fantasize brengt het verhaal achter de fantasy in de rubriek ‘Verdieping’ en publiceert spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en andere interessante personen die hun leven aan het genre wijden. Ook vind je op Fantasize een handige agenda waarin fantasy-gerelateerde evenementen staan. Fantasize biedt in de rubriek ‘Vertellingen’ ruimte voor schrijvers die hun verhaal graag willen (voor)publiceren en wekelijks lees je in de ‘Fantasize Weekalmanak’ het leukste fantastische nieuws.

A Ghost Story uitsnede
Previous post

A Ghost Story – spookverhaal met emotionele diepgang

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 32
Next post

FANTASIZE WEEK ALMANAK 2018 - WEEK 19: The Passage, Star Wars Battlefront II: Han Solo, In the Tall Grass, 2000 AD Art Stars en Overwatch voor het goede doel