Na een epische strijd zijn de meeste films al snel afgelopen. De nasleep van de spanning en sensatie mag ook niet te lang duren, anders haakt je publiek af. Beter is het om een vervolg te maken dat zich enkele jaren later afspeelt, zodat er weer een vers spektakel is rond een nieuwe, of terugkerende vijand. Waarbij dat spektakel liefst nog grootser en meeslepender in beeld gebracht wordt. In Pacific Rim: Uprising – nu op Blu-Ray en dvd is dit het geval, al gaat het met horten en stoten.

In Japan zijn ze al jaren populair: grote monsters en grote robots. Wie heeft er geen Godzilla of Power Rangers gezien? Regisseur Guillermo Del Toro (The Shape of Water, Blade II, Pan’s Labyrinth) zeker wel, want zijn film Pacific Rim uit 2013 is een echte hommage aan het ‘Kaiju (grote monsters) en ‘Mecha’ (grote robots) genre. Die film was zeer vermakelijk en liet de strijd zien tussen de mensheid die in een niet al te verre toekomst overrompeld wordt door reusachtige monsters opgerezen uit de grote oceaan. Om de gigantische beesten het hoofd te bieden worden de ‘Jaegers’ gebouwd: gigantische vechtrobots die enkel bestuurd kunnen worden door de gezamenlijke hersengolven van twee piloten. Zo’n samenwerking tussen heethoofdige soldaten zorgt natuurlijk voor de nodige problemen, maar uiteindelijk worden de Kaiju verslagen en moet de wereld verder na de vreselijke strijd. Hoe dat gelukt is, zien we in Pacific Rim: Uprising.

Pacific Rim: Uprising Kaiju

Guillermo Del Toro: Kaiju liefhebber

De eerste Pacific Rim werd door Guillermo Del Toro zelf geregisseerd. Zijn unieke vertelstijl geeft al zijn films een bepaalde uitstraling, die niet na te bootsen valt. Pacific Rim: Uprising is gemaakt door regisseur Steven S. DeKnight (Daredevil (Netflix), Spartacus: Gods of the Arena, Dollhouse), met Del Toro als een van de producers. Het eerdere werk van DeKnight bestaat uit enkele afleveringen van de zojuist genoemde televisieseries en dit is zijn eerste speelfilm. Maar als je dit niet weet, zal het je niet opvallen.

Wat mijn wel opviel, was hoofdrolspeler John Boyega. Je zult hem vooral kennen van zijn rol als Finn in de laatste Star Wars-films, episode VII en VIII. Maar of het nu komt doordat Boyega zo’n goede acteur is of omdat hij totaal anders gekleed gaat, ik herkende hem in eerste instantie niet. Wel dacht ik de acteur te herkennen die zijn mede-Jaeger piloot speelt: Nate Lambert, gespeeld door Scott Eastwood (Suicide Squad, F8: The Fate of the Furious). Inderdaad: ‘de zoon van’. Aangezien ik een groot liefhebber ben van de Sergio Leone westerns over The Man With No Name, werd ik steeds afgeleid door hoezeer Scott Eastwood op zijn vader lijkt.

Pacific Rim: Uprising Boyega en Eastwood

Veel elementen uit Pacific Rim

Maar dit terzijde. Pacific Rim: Uprising doet erg zijn best om een waardige opvolger van het origineel te zijn. Er wordt veel verwezen naar de gebeurtenissen uit die eerste film en we zien ook acteurs terugkeren die in Pacific Rim zelf speelden. John Boyega is Jake Pentecost, de zoon van Stacker Pentecost uit het eerste deel, gespeeld door Idris Elba. Het lukt Jake niet de schaduw van zijn vader af te werpen en iets van zijn leven te maken. Aan het begin van Pacific Rim: Uprising leeft hij een losbandig leven en probeert snel rijk te worden door oude Jaeger-technologie te stelen. Niet alle steden langs de kust zijn namelijk heropgebouwd na de vernielingen die de Kaiju hebben aangericht en gelukszoekers proberen er elkaar de loef af te steken. Jake komt in de problemen en loopt tegen Amara Namani (Cailee Spaeny) aan die stiekem haar eigen illegale Jaeger gebouwd heeft. Ze worden gesnapt en ingelijfd bij het officiële Jaeger-eenheid. Daarna zijn alle spelers op hun plek om de vijand terug te laten keren…

Pacific Rim: Uprising Boyega en Spaeny

Mysterieuze vijand

Deze vijand is niet meteen de Kaiju-monsters. Eerst dient er nog een mysterie opgelost te worden: een illegale, sterke Jaeger duikt op en blijkt zijn eigen plan te trekken. Staat dit plan op zichzelf of heeft het te maken met de dimensie waar de Kaiju vandaan komen? Dit mysterie verloopt redelijk voorspelbaar, maar er zit toch een leuke twist in de film die je niet zo snel ziet aankomen. Zoals gezegd doet Pacific Rim: Uprising zijn best om iets toe te voegen aan het eerste deel.

Maar dat is waar de film steekjes laat vallen: de makers willen teveel. Meteen in het begin word je overspoeld door een snelle samenvatting van de gebeurtenissen in Pacific Rim. Daarna snellen we naar de ontmoeting tussen Jake en Amara, waarna de film een vreemde mengeling wordt van voorspelbare emotionele momenten tussen de hoofdrolspelers, anime-actie, meer voorspelbare emotionele momenten tussen de andere spelers, actie, actie, actie, in een mum van tijd de Jaegers herbouwen (moderne techniek is wonderlijk) en dan met zijn allen de wereld redden. De verhaallijn had een stuk minder rommelig gemogen, maar zodra de eerste Jaegers in beeld komen, is de film erg onderhoudend. Want eerlijk is eerlijk, het gaat toch om de grote robots.

Pacific Rim: Uprising robotgroep

Pacific Rim: Uprising – monsterlijk veel extra’s

Pacific Rim: Uprising packshotEn de grote monsters dan? De Kaiju komen in dit deel pas laat in actie. Ondanks een gimmick – we verklappen niet wat (maar lees de bijkop van dit artikel) – hebben de monsters eigenlijk een bijrol, wat best jammer is. Pacific Rim: Uprising draait meer om de relaties tussen de personages en het mysterie van de onbekende partij met de illegale Jaeger, dan dat het om de strijd met de monsters gaat. Maar dat hadden we natuurlijk al gezien in Pacific Rim zelf, dus op zich is het prijzenswaardig dat de filmmakers voor iets nieuws kiezen. Het levert een leuke film op, maar het eerste deel is veel beter.

De extra’s op de Pacific Rim: Uprising Blu-Ray mogen er zijn. Je krijgt veel weggelaten scènes met optioneel commentaar van Steven S. DeKnight en een flink aantal featurettes over de nieuwe Jaegers, de wereld na Pacific Rim, de Kaiju, de nieuwe personages en meer. En audiocommentaar bij de hele film. Zo mogen we het graag zien. In het geval van de Kaiju is groter niet altijd beter, maar in het geval van Blu-Ray en dvd-extra’s is meer dat zeer zeker wel.

Titel: Pacific Rim: Uprising
Regisseur: Steven S. DeKnight
Acteurs: John Boyega, Scott Eastwood, Emily Carmichael
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-Ray, dvd
Genre: Sciencefiction, Actie
Fantasize service: koop Pacific Rim: Uprising op Blu-Ray en dvd op Bol.com

Meer Fantasize recensies vind je hier.

© 2015-2018 Fantasize

Pacific Rim: Uprising tegenstanders

Pacific Rim: Uprising powerfist

Comments

comments

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Vampyr uitsnede
Previous post

Gamerecensie – Vampyr: originele vampiergame

Column Pepper Kay - Een andere wereld
Next post

Column Pepper Kay - Een andere wereld