Fantasywerelden kunnen zo uiteenlopend zijn als de verbeelding van de auteurs ver reikt. Hoewel er vaak bepaalde basiselementen zijn, zoals draken, dwergen en elven, zijn er talloze verhalen die eruit springen door iets origineels te doen of een andere insteek te kiezen. De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez valt in die laatste categorie. In dit boek betreden we een wereld van sword & sorcery, in een Aziatische setting vol stoffige woestijnen, exotische steden en bijzondere volkeren.

De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez CoverTijdens Comic Cons en fantasy festivals lopen we altijd even langs onze vrienden van verschillende uitgeverijen als Macc, Zilverspoor, Godijn en Celtica. Niet alleen praten we met de uitgevers zelf bij over de markt en de ontwikkelingen daarin, maar we komen ook de verschillende auteurs tegen die hun boeken bij de uitgevers publiceren. Altijd inspirerend, maar ook handig, want volledige series liggen voor handen en zo kregen we eind vorig jaar op de Dutch Comic Con Winter Edition 2017 de eerste twee delen mee van De Erfgenaam van Herlewinne van schrijversduo Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen.

De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez

Het eerste boek van de serie die uiteindelijk een trilogie moet worden, heet De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez. Het is een heerlijk dik boek – 509 pagina’s verhaal – en speelt zich af in het Waegland, waar koning Kindar van Nez de verschillende volkeren heeft overwonnen en met ijzeren hand regeert. De sfeer van het Waegland wordt meteen goed neergezet, als we te weten komen dat Kindar onlangs met een bloedige oorlog de Sorotische stammen ten zuiden van de rivier de Waeg heeft overwonnen.

Het Waegland is geen magisch land, met elven en tovenaars, maar meer een Aziatische setting, waar de rituelen van de magica’s een niet-bovennatuurlijke vorm van magie zijn en waar woestijn, steppe en diepe wouden een welkome verandering van setting vormen.

Jente en Nuru

De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez gaat voornamelijk over twee personages, die gaandeweg in het verhaal bij elkaar komen. Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen nemen elk een van de personages voor hun rekening, waarbij de stijl van beide heren goed in elkaar overvloeien. Je merkt wel verschillen, maar die passen ook bij de personages zelf.

Zo is er Jente, een slavin die in de arena is opgeleid tot prijsvechtster. Haar verhaallijn is rauw en hard en zit boordevol strijd, verraad en seks. Het tweede personage dat we volgen is Nuru, een ziener en heler die door het hoofd van de ‘Orde van de Berk’ op pad gestuurd wordt om een onheilspellende profetie te ontrafelen. Zijn verhaal is meer een queeste naar de waarheid, waar Nuru gaandeweg tot de ontdekking komt dat er veel mis is in de wereld.

De paden van Jente en Nuru kruisen elkaar, wat het boek een prima vaart bezorgt. Je weet dat alles uiteindelijk samen zal komen en daar ga je ook graag in mee.

Sword & Sorcery

Het boek leest dus lekker weg en verveelt nergens. De avonturen van Jente en Nuru zijn interessant en er zijn genoeg gevaren in de wereld van het Waegland om de personages bezig te houden, voor zij hun reisdoel bereiken. Christophe Vermaelen is fan van het ‘sword & sorcery’ genre en dat merk je ook wel aan De Gezellen van Nez. In een bepaalde passage werd het mij zelfs even te gortig, als een gevangengenomen vijand op een barbaarse wijze gefolterd wordt voor informatie.

Er is dus een overtuigende, harde wereld voor de hoofdpersonages om in te overleven, maar tegelijkertijd is dat ook iets wat een gemis in het boek geeft. Je leeft mee met Jente en Nuru, maar je vraagt je af waarom ze zo hun best zouden doen voor de wereld die koning Kindar geschapen heeft? Er zijn nauwelijks vriendelijke personages die je hebt leren kennen, zoals de Hobbits of Elven van Midden-Aarde, waar je voor vreest als de legers van Sauron naar het westen trekken. Het Waegland is een harde, onvergefelijke wereld, dus waarom is deze het redden waard?

Meeslepende personages in een harde wereld

Die laatste vraag maakt dat De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez net dat beetje mist om je het lot van die wereld aan te trekken. Het is een goed verhaal over meeslepende personages en juist voor hen wil je het tweede deel lezen. Wat het Waegland zelf betreft, maak je je niet zo druk om wat er gaat gebeuren. Waarschijnlijk heeft Kindar alles wat het land te wachten staat over zichzelf afgeroepen, dus laat de vijand maar komen. Karma.

Bonus: Fantasize interview Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen

Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen zijn al jaren bevriend. Ze schreven hun eigen romans en besloten uiteindelijk samen te gaan schrijven. Fantasize sprak beide schrijvers op de stand van Celtica Publishing tijdens de Dutch Comic Con Winter Edition 2017 en we vroegen hen hoe de samenwerking begonnen is.

Peter: “Mijn personage is een heler uit een orde, die erop uit gestuurd wordt om een geheimzinnige boodschap te ontcijferen. Onderweg komt hij het personage van Christophe tegen dat er ernstig aan toe is. Het begint met een verhaal dat apart loopt en dan samenkomt”.

Dutch Comic Con Winter Edition 2017 sfeerverslag Erfgenamen

Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen tijdens de Dutch Comic Con Winter Edition 2017

Christophe: “We werken met een opdracht en schrijven naar elkaar toe. We hoeven niet naast elkaar te zitten om te schrijven. We schrijven apart en komen soms samen om grote lijnen uit te zetten”.

Peter: “Soms wordt er besloten om een personage uit te wisselen, wat ook leuk is. Je vindt het personage van de ander interessant en wil dat gebruiken. Wat anders is dan alleen schrijven”.

Christophe: “We schreven allebei fantasy en schreven op verhalensites en lazen elkaars verhalen. We kwamen elkaar tegen op beurzen en zeiden, waarom schrijven we niet samen? Margaret Weis en Tracy Hickman (red – Dragonlance) deden dat al en we dachten, waarom proberen wij het ook niet? Zo inspireer je elkaar”.

Peter: “Christophe heeft mij geïntroduceerd bij de schrijverswebsites en dat is heel interessant voor beginnende schrijvers. Je komt in contact met andere schrijvers, die feedback geven. Zo zijn we er allebei in gerold en via Celtica zijn we bij elkaar gekomen. Wij zijn twee goede vrienden en het is zo gelopen”.

Christophe: “We zijn er niet bewust naar op zoek gegaan”.

Fantasize: “Waar laten jullie je door beïnvloeden tijdens het schrijven?”

Christophe: “De invloeden die in onze verhalen terugkomen zijn de goede fantasy die we lezen. Ik hou van ‘sword & sorcery’, Game of Thrones; Joe Abercrombie is mijn favoriete auteur. Die rauwe stijl zit er bij mij wel in”.

Peter: “Ik hou van Tolkien, op reis gaan, een queeste doen. Uiteindelijk vinden we elkaar daar in”.

Titel: De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez
Schrijvers: Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen
Uitgever: Celtica Publishing
Fantasize service: koop De Erfgenaam van Herlewinne Boek 1: De Gezellen van Nez op Bol.com:

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2019 Fantasize

Comments

comments

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Jurassic World: Fallen Kingdom TRex Uitsnede resize
Previous post

Jurassic World: Fallen Kingdom, een meesterwerk van zijn voetstuk gevallen

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 32
Next post

FANTASIZE WEEK ALMANAK 2018 - WEEK 23: Pepper Kay, World of Warcraft comic, 15 jaar The Walking Dead, Jurassic World bordspel, Iron Fist seizoen 2