web analytics
woensdag, februari 28

Beestachtige leuke schrijfwedstrijd

Beste schrijvers, dichters, shortlisters en eervolle vermeldingen,

Hier zijn ze dan: de vijf shortlisters en de drie eervolle vermeldingen. Klik op de onderstaande links of tabbladen om naar de verhalen en gedichten te gaan.

Deze eerste schrijfwedstrijd was een groot succes, vond de redactie. Er waren 52 inzendingen, waarvan 21 gedichten waren en 31 verhalen. Van de 21 gedichten ontvingen we er 14 voor het zesarmige knaagdier en 7 voor het runebeest. Bij de verhalen ging het redelijk gelijk op, met een lichte voorkeur voor het runebeest: 17 verhalen gingen over gloeiende runen en 12 over het knaagdier. Helaas hebben we 1 inzending moeten diskwalificeren, omdat die niet aan de opdracht voldeed; een tweede inzending had het aantal woorden ruimschoots overschreden, maar dit zagen we door de vingers omdat het onze eerste schrijfwedstrijd was. De volgende keer zullen we strenger controleren of er aan de voorwaarden is voldaan.

Ook willen we een paar dingen die ons opvielen met jullie delen:
* De schrijvers hadden veel plezier in het maken van hun verhaal of gedicht. We merkten dit aan de avonturen die de hoofdpersonages beleefden en aan de vaak originele invalshoeken die de wezens van Marcel bij de auteurs opriepen. Dat zien we in een volgende wedstrijd graag weer!
* De hoofdpersoon was vaak een kind. Veel verhalen en gedichten kwamen daardoor kinderlijk over, wat niet altijd gunstig uitpakte. Daarom willen we de tip meegeven om bij een volgende schrijfwedstrijd goed te kijken naar de doelgroep van Fantasize: wij richten ons voornamelijk op volwassenen.
* Een veel gezien thema in deze wedstrijd was ‘pesten’ en hoe het wezen van de illustratie de hoofdpersoon redde of hielp. Ook kregen we veel inzendingen binnen waarin het knaagdier een ware nachtmerrie bleek te zijn en het runebeest een goede lobbes. Dat vonden we grappig, maar we geven toch de tip mee om verder te kijken dan het voor de hand liggende. De verhalen die aanspraken, deden precies dat.
* Taal. Daar valt nog veel winst te halen. Het niveau van de inzendingen was wat dat betreft ver onder de maat: veel spelfouten, veel stijlfouten en kromme zinnen. Taal is hét gereedschap van de schrijver en daarom geven we als tip mee: laat je verhaal of gedicht lezen door een (kritische) proeflezer. Als je moeite hebt met spellen, vraag dan om hulp. En lees. In het NEDERLANDS, want dat is de taal waarin je schrijft. Lees veel en lees breed, dus genre en ook daarbuiten. LEES! LEES! LEES! LEES! LEES! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen.
* We waren aangenaam verrast door het aantal inzendingen. We hadden op tien gehoopt, dus onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen.

Wij hebben genoten van deze eerste schrijfwedstrijd. Op naar de volgende! Maar voor nu: veel leesplezier met onderstaande verhalen en gedichten.

Hartelijke groeten van de Fantasize-redactie,
Karen, Sigrid, Ninja, Zadok en Isabelle

Fantasize-Beestachtig-leuke-schrijfwedstrijd: naar de verhalen

You cannot copy content of this page