web analytics
dinsdag, mei 17

Fantasize presenteert: Het Grote Fantasize Jaaroverzicht

Door Chris de Boer

Als je dit leest is het 2 januari. Een dag geleden zijn we knallend 2017 ingegaan. Tussen de oliebollen en goede voornemens door is het traditioneel lijstjestijd. Fantasize kan natuurlijk niet achterblijven en heeft ook een lijstje, namelijk het grote Fantasize Jaaroverzicht. Alle belangrijke gebeurtenissen rondom Fantasy – en Fantasize uiteraard – op een rijtje.

Allereerst … Alan Rickman is niet meer!

Al meteen in januari werd de Fantasywereld opgeschrikt door het overlijden van een haast iconische acteur. Alan Rickman overleed op 14 januari 2016 in Londen op 69 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Rickman kennen we natuurlijk allemaal uit de Harry Potter films waar hij Severus Snape vertolkte, maar hij speelde ook in Die Hard, de inmiddels legendarische actiefilm met Bruce Willis.

Februari – de maand dat de techniek ons in de steek liet…
In februari werd de redactie opgeschrikt door een groot technisch probleem. Er bleek het een en ander niet in orde te zijn in de backend – ofwel de achterkant van de website. De oplossing: alle artikelen backuppen en alles opnieuw installeren. Rotklus…

Fantasize maakte in februari eveneens bekend dat er toch een 8e Harry Potter boek zou komen. Het toneelstuk ‘Harry Potter and the Cursed Child’ werd namelijk ook vertaald naar een boek.

Maart – Aanslagen in Brussel

De realiteit haalt de Fantasy soms in en dat bleek op 22 maart. De wereld werd opgeschrikt toen er een aanslag op een metrostel en vliegveld Zaventem werden gepleegd. Tegelijkertijd waren op dat moment leden van ZweinsteinOnline – met wie wij toen samenwerkte – in Brussel en was contact lange tijd onmogelijk.

Sommigen keken even vreemd op dat we aandacht aan de aanslagen in Brussel besteedden. De hoofdredacteur was van mening dat dit toch goed was.

April – Herdman in de ring
Josh Herdman – de acteur die Gregory Goyle oftewel Karel Kwast speelde – gooide in april 2016 zijn mannelijkheid in de strijd en werd kooivechter. Misschien wel de meest opvallende zet ooit onder acteurs van Fantasy films. Alhoewel diezelfde Herdman zegt dat het absoluut niet om een carrièreswitch gaat. De hoofdredacteur vermoedt zelf dat alle frustratie die Herdman in de afgelopen jaren als Goyle heeft opgebouwd er even uit moet…

Gelukkig was er meer: Er verscheen in april een video verschenen die een blik geeft achter de schermen van de nieuwe musical Harry Potter and the Cursed Child. Daarin wordt onder andere gesproken over de preview die in juni voor het publiek te zien zal zijn.

Mei – de maand van Nederlandse Fantasyboeken
In mei werden we verrast met Nederlandstalige Fantasyboeken. De Puttense Moisa Uhrig heeft een fantasyboek geschreven over een meisje met bijzondere magische krachten. In ‘Ongeloof’ leert de hoofdpersoon diverse bijzondere werelden kennen, schrijft De Puttenaer. Het boek is reeds te koop via Boekscout.nl en wordt ook via Bruna verkocht.

Onterecht: Urban Fantasy en Nederland gaan niet samen
Eerder berichtte Fantasize al dat uitgeverij de Fontein een crowdfundingsactie organiseert voor het boek ‘Grijze Ogen’ van Anne Bishop. Met deze actie wil De Fontein het genre Urban Fantasy meer bekendheid geven. Daar waar dit subgenre in Amerika hoogtijdagen viert, lijkt het in Nederland lastiger om voet aan de wal te krijgen. Urban Fantasy wordt ook gezien als iets dat hoort bij ‘young adult’. Onterecht, zeiden liefhebbers, ‘Urban Fantasy is voor alle leeftijden’.

Zomer 2016 – Harry Potter gekte, Warcraft the movie, het einde van Game of Thrones en Het Wolvenhol
De jonge schrijver Jesse Arthur van Willigenburg (1993) debuteerde onlangs met zijn fantasyboek Het Wolvenhol. Het Wolvenhol is een fantasyboek dat het verhaal volgt van het vossenmeisje Malika. Op zoek naar een bestemming ontdekte hij zijn passie voor het schrijven van korte verhalen. Eerder werkte de uit Alphen aan den Rijn afkomstige schrijver mee aan twee Engelstalige fantasyboeken die in Amerika zijn uitgegeven.

Juni stond in het teken van de grootse premiere van Warcraft (ook wel bekend als Warcraft: The Beginning), de film over het online computer spel. De film werd geregisseerd door Duncan Jones met rollen voor onder meer Travis Fimmel, Ruth Negga, Paula Patton en Dominic Cooper (deze laatste is ook bekend van de film Dracula Untold en de tv-serie Preacher- samen met Ruth Negga) en mede ook uitgebracht om de lancering van Legion, de 6e uitbreiding in het 12-jarige bestaan van het spel, te ondersteunen.

Verder deze zomer: sinds de nacht van 31 juli 2016 ligt het nieuwe boek ‘Harry Potter and The Cursed Child’ in de rekken. Het uitkomen van dit boek zorgde wereldwijd voor rijen wachtende mensen voor de ingang van de boekhandels die speciaal voor deze gelegenheid hun deuren hadden geopend. Hiermee lijkt de Harry Potter hype – die al plaatsvond van circa 2002 tot 2011 – definitief terug te zijn.

In augustus werden we opgeschikt met het nieuws dat Game of Thrones er over twee seizoenen mee ophoudt. Dat heeft betaalzender HBO laten weten. Het laatste seizoen wordt uitgezonden in 2018.

Winschoten sloot augustus af met het Middeleeuws Winschoten en Fantasyfestival. Rond de vijver van het Stadspark zorgden de verkopers in de kraampjes dat het water van hun tenten verdween en maakten de re-enacters zich op voor nog een dagje terug in de tijd.

September – nieuwe eindredacteur, nieuwe Fantasyserie
In september is Karen van den Andel begonnen als eindredacteur. Ze zorgde inhoudelijk al voor een stevige groei – zo zijn de banden met uitgeverijen en evenementenbureaus de afgelopen tijd aangehaald.

Net5 werd in september een fantasyserie rijker: de zender die deel uitmaakt van SBS zendt sindsdien The Shannara Chronicles uit. Elke woensdag in september namen de makers je mee naar The Four Lands, waar een groep strijders wil voorkomen dat een groep demonen ontsnapt uit jarenlange gevangenschap.The Shannara Chronicles is gebaseerd op de boeken van schrijver Terry Brooks en is geproduceerd door Jon Favreau, die ook The Avengers en Jungle Book produceerde. Er is in opdracht van MTV een tweede seizoen in de maak.

Oktober – einde Fantasywijzer.nl, vijf films voor Harry Potter en Game of Thrones
In oktober verloor de Fantasywereld een fantasywebsite, namelijk Fantasywijzer.nl. ‘We moeten helaas berichten dat FantasyWijzer stopt’, schrijft de redactie, ‘Door drukte rondom andere werkzaamheden is besloten om niet verder te gaan met FantasyWijzer’.

Voor de Harry Potter liefhebbers was er heuglijker nieuws. De komende jaren kunnen de fans weer vooruit, want de jongen die bleef leven krijgt maar liefst vijf films, meldt JK Rowling.
De eerste film – Fantastic Beasts and Where to find them – kwam uit op 17 november. Oscar-winnaar Eddie Redmayne vertolkt de hoofdrol van de tovenaar Newt Scamander. Ook acteurs als Katherine Waterston, Colin Farrell en Jon Voight maken hun opwachting in de film, die wordt geregisseerd door David Yates. De regisseur nam ook de regie van de vier meest recente Harry Potter-films op zich. Het verhaal in de film speelt zich – tientallen jaren voordat Harry Potter naar Zweinstein gaat – af in New York.

Game of Thrones liefhebbers kregen nog een schok te verduren. Betaalzender HBO verdwijnt, en daarmee ook de populaire serie. Of toch niet? Niet als het aan internetprovider Ziggo ligt.
De provider heeft toegezegd Game of Thrones zelf te gaan uitzenden. Dat zegt Ziggo nadat HBO bekend maakte te stoppen. Het is nog niet bekend hoe de hitserie en de andere HBO-programma’s precies te zien zijn, aldus de provider.

November – hoe serieus nemen we onszelf?
De Fantasy neemt zichzelf niet altijd serieus en dat dus geldt ook voor de Fantasize-redactie. Neem een eindredacteur en de herfststorm van zondag. Wat krijg je dan?
De eindredacteur van Fantasize dacht een leuk dagje uit te hebben. Dat dagje uit eindigde thans tegen een boom.
Een volger reageerde op Facebook als volgt: ‘Je moet ook niet gaan vliegen met dit weer als je gedronken hebt’.
In een reactie zegt de gelaten eindredacteur dat ze niet gedronken heeft maar wel beter zal opletten dat dit niet nog eens gebeurt. Ze kreeg een standje van de hoofdredacteur.

Maar er gebeurde meer in november: Fantasyschrijver Johan Klein Haneveld publiceerde zijn korte verhaal ‘De laatste draak’ op Fantasize. Johan Klein Haneveld (1976) schreef al meerdere boeken. In december 2016 verscheen het eerste deel van zijn fantasytweeluik: ‘De Krakenvorst, boek 1: Keruga’. In mei 2017 zal zijn verhalenbundel ‘Conquistador’ uitkomen. Voor één van zijn boeken is hij al in de prijzen gevallen.

December – Harry Potter, Midwinter Fair, Dutch Xmas Con en Castlefest
In december maakten we het programma van Harry Potter: The Exhibition voor februari – juni 2017 bekend.
De tentoonstelling bevat niet alleen de decors van de meest populaire locaties uit de films, zoals de leerlingenkamer en de slaapzaal van de Griffoendor toren, klaslokalen zoals Toverdranken en Kruidenkunde en zelfs delen van het Verboden Bos, maar ook originele stukken van kostuums, accessoires, fantasiewezens en decors uit alle films.

Het Archeon in Alphen aan de Rijn was 10 en 11 december omgebouwd tot Midwinter Fair. Hiervoor had Fantasize ook een winactie, waar goed op gereageerd werd. Daarnaast stuurden we Karen er zelf naar toe en dit waren onder meer haar bevindingen. Het eerste wat haar opviel was de authentieke sfeer. Dit los van het feit dat het Archeon zonder zo’n specifiek evenement ook de authenticiteit van hetgeen zij presenteren ook waarborgen.

In het weekend van 17 en 18 december vond Castlefest plaats op Landgoed Keukenhof. Castlefest was uitgerust met een middeleeuws marktplein. Bezoekers waren in stijl gekleed. Diverse schrijvers boden hun werk aan zoals onder andere Johan Klein Haneveld, Dikke Tot, Marc Lommert en Nienke Pol. Ook waren er workshops waaronder boogschieten.

Op 17 en 18 december vond ook Dutch Xmas Con plaats. Deze eerste editie van de winter versie van Dutch Con was groots opgezet, het totaal besloeg 3 hallen. De entree was volledig in kerstsfeer, dat was een enorm leuk detail.

Dit jaar sluiten we droevig af. Star Wars actrice Carrie Fisher overleed op zestigjarige leeftijd. De carrière van Fisher begon in 1975 met een bijrol in de film Shampoo. Ze was van 1983 tot 1984 elf maanden getrouwd met zanger Paul Simon, maar wordt vooral geroemd en herinnerd vanwege het feit dat zij Princess Leia Organa blijvend gestalte wist te geven. Haar moeder Debbie Reynolds, de hoofdrolspeelster uit de filmklassieker Singing in the Rain, overleed de dag daarna.

Fantasize in het nieuwe jaar
Fantasize is inmiddels onderweg in het tweede levensjaar. We timmeren aan de weg als het gaat om nieuws, achtergronden en recensies. Fantasize wil echter uitgroeien van nieuwsmagazine naar een allround magazine platform. Natuurlijk brengt Fantasize ook in het nieuwe jaar weer nieuws en recensies over boeken, films en evenementen; zoals onder meer Harry Potter: The Exhibition, Castlefest, Elfia en de Gothic en Fantasybeurs, we gaan er stevig bovenop zitten.

In ieder geval wenst de redactie je voor nu een fantasievol 2017!

Chris de Boer
Hoofdredacteur