Fantasize (her-)lanceert website op vrijdag de 13e.

© Times of India

Vrijdag de 13e. Een bijzondere datum. Fantasize herintroduceert op deze dag haar site, misschien zou je denken; waarom juist vandaag? Brengt dat geen ongeluk?

Het antwoord is simpel: wij zouden Fantasize niet zijn als wij geen goede reden zouden hebben.

In de numerologie is 13 een engelennummer, met een hele positieve inslag. Het nummer 1 is het getal van individualiteit, nieuw begin, prestatie en optimisme, maar ook van leiderschap en het nemen van initiatief.

Het getal 3 draait om onder meer creativiteit, uitbreiding, groei, communicatie, zelfexpressie, talent en vaardigheden.

Als je dus de één en de drie combineert tot 13 verdubbel je het effect van bovenstaande eigenschappen. Voor ons dus een goede reden om voor deze dag te kiezen.

Volgens de Hindoe-astrologie in India heeft het nummer 13 intrinsiek met karma te maken. Daarnaast staat in de Tarot de 13e kaart (de Dood) voor het einde van een zware periode en een nieuw begin of een belangrijke verandering. Als laatste staat in oude culturen het nummer ook voor vrouwelijkheid.

Fantasize ziet dit dus als een hele positieve ontwikkeling.

In de geschiedenis heeft niet alleen het nummer zelf, maar ook de gehele vrijdag de 13e een meer duistere inslag; het is een belangrijk onderdeel van het volks- en bijgeloof, zeker in de westerse wereld. In de geschiedenis van het katholieke geloof is Judas Iscariot de dertiende apostel én is Jezus Christus op vrijdag gekruisigd. Het dertiende hoofdstuk in de bijbel gaat over Openbaringen, de Dag des Oordeels. De Romeinen voltrokken op vrijdag traditiegetrouw hun doodvonnissen. Als dit alles de vrijdag nog geen slechte naam heeft bezorgd, weet dan dat in Frankrijk op vrijdag 13 oktober 1307 alle Tempeliers werden gearresteerd.

Om er nog een schepje bovenop te doen werd in de Noordse mythologie ook nog een sage opgetekend waarin Loki, de God van de Chaos, als ongenode dertiende gast op een banket opduikt en daarmee stappen naar Ragnarok zet.

In de huidige tijd wordt het getal dertien in de V.S. vooral vermeden; in gebouwen, huisnummers, ziekenhuizen. Het getal 13 wordt in ruimtes en verdiepingen anders aangeduid. Opvallend is wel dat in Nederland op vrijdag de 13e veel minder ongevallen voorkomen, waarschijnlijk omdat men op die dag net iets beter oplet.

Leuke voetnoot: er is in de psychologie een officiele aanduiding voor de angst voor vrijdag de 13e, paraskevidekatriafobie. Dat is een leuke voor Scrabble op kerstavond.

Maar goed, de website van Fantasize is op deze vrijdag de 13e terug van weggeweest en wij zijn niet (heel erg) bijgelovig, al rammelt de website mogelijk nog wel een beetje na, maar ook dat mag ook gezien deze dag.

Bronnen:
https://www.helderziende-paragnosten.nl
Wikipedia
Times of India

© 2015-2020 Fantasize