web analytics
donderdag, maart 28

‘Urban Fantasy’ krijgt in Nederland moeizaam voet aan wal

Eerder berichte Fantasize al dat uitgeverij de Fontein een crowdfundingsactie organiseert voor het boek ‘Grijze Ogen’ van Anne Bishop. Met deze actie wil De Fontein het genre Urban Fantasy meer bekendheid geven. Daar waar dit subgenre in Amerika hoogtijdagen viert, lijkt het in Nederland lastiger om voet aan de wal te krijgen. Urban fantasy wordt ook gezien als iets dat hoort bij ‘young adult’. Onterecht, zegggen liefhebbers.

Wat is Urban Fantasy?
Wie kent de series ‘Buffy the Vampire Slayer’, ‘True Blood’, ‘Angel’ en ‘Charmed’ nog? Grote kans dat je dan ook kan genieten van schrijvers, zoals Cassandra Clare, Kim Harrison en Laurell K. Hamilton. Urban Fantasy is een subgenre gebaseerd op fantasy in een – de naam zegt het al – ‘urban’ setting. Veel verhalen uit dit subgenre vinden plaats in deze of toekomstige tijd en bevat bovennatuurlijke elementen. De verhalen kunnen echter ook plaatsvinden in historische of toekomstige periodes.

Eerdere pogingen
Met wisselend succes heeft dit genre voet aan wal gezet in Nederland, terwijl in Amerika Urban Fantasy zo populair is, dat nieuwe series bijna niet aan te slepen zijn. Zo probeerde men in 2005 de boeken van schrijver Laurell K. Hamilton aan de man te brengen. Het is een vampier- en weerwolvenserie die gaat over necromancer Anita Blake, en staat garant voor een hoop avontuur en gevaar. In deze reeks zijn inmiddels 24 titels verschenen, maar in Nederland zijn er maar twee vertaald. Wat hierbij hielp was dat de Nederlandse vertaling zeer impopulair was, daar waar de Engelstalige varianten juist wél succes hadden.

Ook schrijfster Kim Harrison deed een dappere poging. Van de dertien delen uit de Rachel Morgan– of Hollows-reeks zijn slechts vijf delen in het Nederlands verschenen met titels als Heksen en demonen en Heksen en ondoden. Dit zijn de Nederlandse vertalingen van titels als Dead Witch Walking en The Good, the Bad and The Undead. Een onbekend virus heeft in de wereld van de heks Rachel Morgan geleid tot de Ommekeer, de grote verandering die de mensheid heeft verdeeld in gewone mensen en bevolkingsgroepen die bestaan uit weerwolven, ondoden, demomen en verschrikkingen die zelfs nog geen naam hebben. Van de ‘Woman of the Otherworld’ serie van Kelley Armstrong zijn in Nederland net als bij Hamilton maar twee delen verschenen.

Overigens dient opgemerkt te worden dat het young adult-deel van urban fantasy in Nederland wel zichtbaar en succesvol is. Denk bijvoorbeeld aan de serie Twilight. Om die reden wordt urban fantasy vaak als young adult gezien. Volgens fantasykenners is dat onterecht. ‘Urban fantasy is geschikt voor elke leeftijd’.

Veramerikanisering
Dat urban fantasy met moeite voet aan de grond krijgt, wijten liefhebbers aan het gegeven dat Nederlanders enigszins ‘klaar’ zijn met de veramerikanisering.
‘Zijn we klaar met die setting? Is het de Hollandse nuchterheid? Willen we juist urban fantasy uit Nederland? En zo ja, wie gaat dat schrijven dan?’, zo schreef Debbie van der Zanden in 2015 al. Dat schrijft ze ook over de boeken van Hamilton. ‘Misschien is de reeks te Amerikaans of te expliciet seksueel (Grey is hier niets bij). In het Engels lezen dan maar. Haak wel op tijd af, want na het achtste boek vergeet de auteur een plot te te bouwen rond al die seks’.

Anne Bishop
De Fontein besloot een crowdfundingsactie te organiseren om het subgenre meer bekendheid te geven vanwege de grote populariteit in andere landen. De actie draait nog altijd om de publicatie van het vierde deel van ‘De Anderen’ serie van schrijfster Anne Bishop, getiteld ‘Grijze Ogen’ mogelijk te maken. Bishop is een Amerikaanse fantasyschrijver, bekend van onder andere the Black Jewel Series. In 2000 won ze de Crawford Award voor de eerste drie boeken uit eerdergenoemde serie, die soms ook wel ‘Black Jewels trilogy: Daughter of the Blood, Heir to the Shadows, and Queen of the Darkness‘ genoemd wordt. / Chris de Boer

You cannot copy content of this page