web analytics
vrijdag, maart 29

Het fantasymoment van onze nieuwe eindredacteur

Fantasize heeft sinds kort een nieuwe eindredacteur. Ze vertelt dat de liefde voor het genre ‘Fantasy’ er dankzij haar ouders gaandeweg is ingeslopen.

Beste lezer,

Toen ik werd gevraagd de eindredactie van Fantasize Magazine op me te nemen, hoefde ik hier niet lang over na te denken.

Als je veel Fantasy-liefhebbers vraagt waar het voor hen is begonnen, weten zij vaak meteen hun “moment” te noemen. Een film, een boek, een strip of graphic novel, of zelfs iemand in hun directe omgeving.

Zo’n “moment” heb ik niet – bij mij is het er gaandeweg ingeslopen. Natuurlijk zijn de klassieke sprookjes, parabelen en natuurlijk ook de Disney-films met de paplepel ingegoten geweest, cartoons (Superman, Batman, Spiderman, Justice League en zo meer), (poppen-)animatie (Dark Crystal, Labyrinth) en de speelfilms (Neverending Story, A Christmas Carol) langsgekomen, maar de ontwikkeling was subtieler dan je zou denken.

Mijn ouders zijn allebei heel belezen. Bij ons stond de boekenkast bomvol fictie, non-fictie en literatuur.
Van mijn vader voornamelijk de SF (Frank Herbert, Arthur C. Clarke), mystery (Arthur Conan Doyle – Tarzan, Sherlock Holmes), jongens-avonturen (Willy van der Heide, Jan en Paul Nowee, Karl May) en actie / oorlog (James Clavell).
Mijn moeder leverde de kinder- en jeugdboeken (Thea Beckman, Jan Terlouw, Astrid Lindgren, Antoine de Saint-Exupéry) en de -internationale- literatuur (Herman Melville, Harriet Beecher Stowe, Charlotte Brontë, Jan Wolkers, A. den Doolaard, Multatuli).

De Fantasy van onder meer C.S. Lewis, Tolkien, Lewis Caroll, Richard Adams en J.M. Barrie stonden daar ook tussen. Ik denk dat ik mijn vader hier echt krediet voor moet geven, er is een patroon zichtbaar.

Nieuwsgierig als ik altijd ben geweest, ben ik mijn interesse gaan verdiepen en meer gaan verkennen. Via de basisschool de mythologieën, via de encyclopedieën van thuis de oudheid, de godsdiensten en geloofsstromingen en via de bibliotheek de rest. De Oude Goden, druïdes en paganisme, mythes en legenden, parapsychologie, “ancient aliens”, het occulte en natuurlijk de superhelden vlogen mij om de oren. Ik kon er geen genoeg van krijgen, dat uit zich mede ook doordat ik al jaren een fervent verzamelaar van Star Wars en Superman-merchandising ben. Ook mijn collectie occulte en parapsychologische naslagwerken mag genoemd worden.

Veel later, rond mijn 20e, ontdekte ik dat er heel veel meer niveau’s binnen de Fantasy waren; ik kwam in aanraking met het tastbare (AD&D, Vampire the Masquerade, LARP, computergames en zo meer). Hoe zich dát ontwikkelde, is voor een latere keer…

Karen van den Andel is sinds september 2016 eindredacteur van Fantasize.

You cannot copy content of this page